Tatovering med 'hemmeligt' budskab - og 9 andre ting, der vil overraske dig om DR's dramaserie

Vi afslører finurlige overraskelser fra 'Når støvet har lagt sig'.

Sidst afsnit af 'Når støvet har lagt sig' sendes på DR1 søndag aften og er allerede nu tilgængeligt på DRTV - hvor du naturligvis også kan se samtlige ti afsnit af serien. (Foto: © Jason Alami, DR)

OBS! Denne artikel indeholder selvsagt spoilere for 'Når støvet har lagt sig'. Særligt det sidste punkt, punkt 10, skal du først læse, når du har set det sidste afsnit.

Det er et kæmpe arbejde at lave en tv-serie – og ofte gemmer sådan en arbejdsproces på alle mulige udfordringer, hemmeligheder og finurlige tricks.

DR's 'Når støvet har lagt sig', der er aktuel med sit sidste afsnit denne weekend, er ingen undtagelse. Holdet bag dramaserien har blandt andet gjort, hvad de kunne for at undgå at filme brune efterårsblade, snydt med en rolles stemme og haft skuespillere, der ikke forstod hinandens sprog.

Derfor serverer vi her ti punkter om serien, som du måske ikke har opdaget eller hørt om før.

1

April hele året...

Af en april at være er der overraskende få blade på buskene her bag Ginger. Det er der en naturlig forklaring på. (Foto: © Jason Alami, DR)

Hvis der er noget, som filmholdet fra 'Når støvet har lagt sig' har kæmpet med, så er det, at samtlige afsnit af serien skal forestille at foregå over et par uger i april.

Serien er dog optaget over 11 måneder, så holdet har været nødt til at tage højde for sommergrønne træer, regn, sne og efterårsfarver.

- Vi var heldige med, at der ikke var isvinter eller ret meget sne under optagelserne, siger Stinna Lassen, der er producent på serien.

Alligevel har holdet bag serien være nødsaget til at tage forskellige tricks i brug for at gøre det troværdigt som april. Afsnittet med selve terrorangrebet blev for eksempel filmet i en kold december, mens andre afsnit var badet i sol.

- En del af serien blev optaget i højsommeren, så vi filmede uden om steder med mange grønne træer, eller også gik vi ind bagefter og fjernede noget af farven i bladene, så det ikke ligner sommer, siger Stinna Lassen.

2

Fallulah har skrevet Lisas sange

Det er ikke fordi, at Malin Crépin ikke synger godt, påpeger producent Stinna Lassen. Alligevel har en anden indspillet de sange, hun synger i serien. (Foto: © Jason Alami, DR)

Synes du, at Lisa synger utroligt smukt i serien? Så skal du ikke kun takke Malin Crépin, der spiller den svenske sangerinde. Det er nemlig ikke hende, der lægger stemme til Lisas hit 'Goodbye Baby' og balladen 'Dust' i serien.

- Malin fremførte sangene live under optagelserne for at fange den rigtige energi, men sangene er efterfølgende indspillet af sangerinden Sonja Isarose for at få et helt troværdig billede af Lisa som en verdensstjerne, siger seriens producent Stinna Lassen.

Sangene er i øvrigt skrevet af sangerinden Falullah og produceren Kasper Kaae, som også har trænet Malin Crépin i at være en scenevant sangerinde. Kasper Kaae spiller desuden én af Lisas musikere i serien.

Er du mere til titelsangen, er det den danske komponist Martin Dirkov, du skal takke. Intet af musikken er dog tilgængeligt endnu, men Stinna Lassen fortæller, at der for tiden arbejdes på at få udgivet musikken fra serien.

3

Tatovering afslører seriens arbejdstitel

Morten (Jacob Lohmann) viser stolt sin nye tatovering frem, der ud over et skelet også afslører arbejdstitlen på 'Når støvet har lagt sig'. (Foto: © Jason Alami, DR)

Efter terrorangrebet ændrer vvs'eren Morten sit syn på verden, og en af de nye ting, han kaster sig ud i, er at få en spontan tatovering på underarmen med den latinske frase Memento Mori – "husk, at du skal dø".

Det spøjse er til gengæld, at det ikke kun er Mortens nye tilgang til livet – faktisk er det også den oprindelige arbejdstitel på serien 'Når støvet har lagt sig', fortæller manuskriptforfatter Dorte W. Høgh:

- Det er også en påmindelse om, at derfor skal du huske at leve. Og det er jo netop den anden side af projektet med serien – nemlig at spørge sig selv: Lever du det liv, du gerne vil leve? Og vil du justere noget i dit liv, så er det godt nok nu, for du kan jo risikere at dø om lidt, siger hun.

4

Derfor booker Stina bord på Svin

Elisabeth får fat i et visitkort til restauranten, da hun deltager i en reception med kanapéer. (Foto: © Jason Alami, DR)

Hvorfor bestiller Stina – hustruen til justitsministeren Elisabeth – bord på Nikolajs nye restaurant Svin? Det gør hun, fordi der hænger et visitkort fra restauranten på ægteparrets køleskab.

Visitkortet får Elisabeth stukket i hånden af sin rådgiver Farshad i starten af serien, da hun smager deres små kanapéer under en reception i afsnit et.

- Det er ikke sikkert, at alle har luret den, men det er faktisk derfor, at hun bestiller bord der. For da Stina kommer ind i afsnit fire og siger, at de ikke kan invitere gæster, når varmen er gået i deres lejlighed, tager hun visitkortet og ringer, siger manuskriptforfatter Dorte W. Høgh.

I mellemtiden har Nikolaj som bekendt overtaget restauranten og kaldt den noget andet, men det får ikke Stina til at ændre mening – hun booker derfor straks bord.

5

Skuespiller er ikke halvt grønlandsk

Skuespiller Peter Christoffersen har eksotisk blod i årene, bare ikke fra Grønland. (Foto: © Jason Alami, DR)

Fra starten var det meningen, at kok og restauratør Nikolaj ikke skulle være hundrede procent dansk, og da Peter Christoffersen havde været til casting, blev det skrevet ind i manuskriptet, at Nikolaj var halvt grønlandsk.

Men skuespilleren bag rollen har slet ikke grønlandsk blod i årene – hans far er derimod dansk, mens hans mor er halvt fra Peru og halvt fra Hongkong.

- Det var altid meningen, at Nikolaj ikke skulle være etnisk dansk, men da det er begrænset med skuespillere med anden etnisk baggrund, snakkede vi om, at Peter havde spillet grønlandsk før, og at det kunne give en god nuance til serien, siger producent Stinna Lassen.

6

Havde ikke set gerningsstedet på forhånd

Skuespiller Jacob Lohmann havde ikke set kulissen af restauranten, hvor han skulle løbe ind, før optagelserne. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Hvis du har set femte afsnit af 'Når støvet har lagt sig', så ved du også, at Jacob Lohmanns rolle farer ud af badet og løber halvnøgen ned i den terrorramte restaurant for at lede febrilsk efter sin teenagesøn.

Og selvom scenen naturligvis var øvet, var en stor del af den faktisk også improviseret. Jacob Lohmann havde for eksempel slet ikke set kulissen af restauranten inden optagelserne, hvilket var instruktøren Milad Alamis ønske. Skuespillerens reaktion var derfor så ægte i sin overraskelse, som den kunne være.

- Der er en ung, asiatisk kvinde, der er blevet skudt i restauranten, hvor hun sidder på en stol med hovedet tilbage, og synet af hende ramte mig virkelig, da jeg kom ind – jeg havde jo ikke set noget på forhånd. Jeg tænkte: 'Fuck, det er godt lavet, det der', fortæller Jacob Lohmann.

I manuskriptet stod nærmest kun, at hans rolle skulle løbe rundt og lede efter sin teenagesøn Albert, indtil han til sidst finder den overlevede pige, Marie, som han tager med på hospitalet.

- Så alt det der med at hive fat i Nikolaj, der ejer restauranten, og prøve at vække folk på gulvet, det var bare noget, vi fandt på undervejs. Jeg hørte bare Milad råbe: 'Gør hvad du vil!'. Den scene var en gave at spille, siger Jacob Lohmann.

7

Jamal forstår ikke sin mor

Arian Kashef, der spiller Jamal, er ikke palæstinenser i virkeligheden. (Foto: © Jason Alami, DR)

I serien skal Jamals familie forestille at være af palæstinensisk baggrund – men faktisk stammer ingen af de fire i familien fra Palæstina.

I virkeligheden har Jamal, hans mor og to brødre hver sin nationalitet: Arian Kashef, der spiller Jamal, har iransk afstamning, Manmeet Singh, der spiller storebror Chadi, har indiske rødder, Collo Onurlu, der spiller Jamals lillebror, har tyrkisk baggrund, og Amany Turk, der spiller deres mor, kommer oprindeligt fra Egypten.

Så når Jamal skal oversætte, hvad hans mor siger på skolen til et møde, ved Arian Kashef kun, hvad hun siger, fordi replikkerne også står på dansk i manuskriptet, fortæller producent Stinna Lassen.

- Det kan være en udfordring at caste skuespillere, der ikke er etnisk danske, fordi vi endnu ikke ser mange af dem i den danske film- og tv-branche. Jeg håber sådan, at der er flere, der søger ind på teaterskolen eller bare kommer i gang med at arbejde med teater og film, siger hun.

8

Veganer serverer svin

Kokken Nikolaj sælger her flæskestegsandwich ved mindehøjtideligheden for terrorangrebets ofre. (Foto: © Jason Alami, DR)

Det kan godt være, at kokken Nikolaj fra seriens restaurant Svin er meget forhippet på at servere svinekød, men helt den samme begejstring for skinke og flæsk som sin rolle har Peter Christoffersen ikke.

- Privat er jeg begyndt at leve plantebaseret, så det har været et skifte for mig at arbejde så meget med kød i serien. Nikolaj insisterer jo på svinekød, siger skuespiller Peter Christoffersen.

Selvom han møder mange, der ser plantebaserede retter som en begrænsning, føler han selv, at han er blevet endnu mere inspireret i køkkenet efter sit skifte. Til gengæld møder han mange, der undrer sig over hans valg.

- Når jeg nævner, at jeg kun spiser plantebaseret nu, er det første, jeg støder på, gerne: 'Jamen, hvorfor?'. Der er endda folk, der bliver lidt provokeret af det. Jeg synes, det er interessant, at jeg nærmest skal forsvare mig, siger han.

9

Restauranten er sammensat af to forskellige steder

Her sidder Marie, spillet af Viola Martinsen, inde i restauranten. Men det, du ser i vinduet bag hende, er til gengæld ikke virkeligt, for scenen her er indspillet i en kulisse i DR Byen. (Foto: © Jason Alami, DR)

Hovedlocationen i serien er restauranten Svin, og dét sted skulle derfor kunne mange ting. I starten af serien er den nemlig en fransk bistro, så bliver den til en ny nordisk restaurant og siden hen bliver den både ødelagt og til dels genopbygget.

Og hvis man leder efter stedet, der huser den fiktive restaurant, så bliver det svært at finde det, for restaurant Svin er sammensat af to steder, fortæller seriens producent Stinna Lassen.

- Alt indenfor i restauranten er bygget som en stor dekoration i studie 8 i DR Byen, inklusiv facade og brosten, der matcher med vores udendørs location, som er filmet ved kulturhuset på Charlotte Amundsens Plads i København, siger hun.

10

Lisa skulle have fundet sammen med Philip

Lisa (Malin Crépin) og Stefan (Magnus Krepper) her er bare som skabt for hinanden, synes manuskriptforfatterne, selvom de oprindeligt havde andre ideer med Lisa. (Foto: © Jason Alami, DR)

Oprindeligt var det egentlig meningen, at svenske Lisa og danske Philip skulle finde sammen igen efter terrorangrebet – men sådan gik det som bekendt ikke.

I stedet fandt Lisa tilbage til sin svenske mand Stefan, som hun havde levet i et åbent ægteskab med i flere år.

- Vi havde lidt tænkt, at Lisa skulle have Philip, men så ændrede vi mening undervejs. Jeg synes bare, at man kunne mærke, at hun og Stefan ikke var færdige med hinanden, siger Dorte W. Høgh, der er den ene af manuskriptforfatterne på serien.

Derfor var hun og skrivemakkeren Ida Maria Rydén nødt til at justere denne del af seriens slutning.

- Kemien mellem de to var så god, at det blev dén historie, der pressede sig mest på, siger Dorte W. Høgh.