Søren skal til Oscar-fest med prisnomineret film: Jeg har aldrig ejet eller båret en smoking

Produceren på ’De sidste mænd i Aleppo’ har for første gang købt en smoking. Og den er faktisk ikke så ubehagelig at have på.

Søren Steen Jespersen er for første gang i sit liv inviteret med til Oscar-festen, som foregår natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Her har han sammen med resten af holdet bag dokumentarfilmen 'De sidste mænd i Aleppo' muligheden for at få en Oscar.

- Der står 'black tie' på indbydelsen, og det er jo smoking. Jeg har aldrig i mit liv haft smoking på, og jeg har aldrig ejet en. Men det gør jeg så nu. Jeg har skaffet mig en fin og fornem smoking, og den skal have sin debut. Den er faktisk mere behagelig at have på, end jeg havde troet, siger han.

I filmen 'De sidste mænd i Aleppo' følger man medlemmerne af redningstjenesten Hvide hjelme, der redder indbyggerne ud af sønderbombede huse i byen Aleppo. Gennem filmen diskutere de, hvorvidt de skal flygte og redde deres familie fra bomberne, eller om de skal blive og forsøge at hjælpe deres medborgere.

Derfor føler han også den store modsætning i at være i det glamourøse Beverly Hills med en film, som handler om ofrene for krigen i Syrien.

Vi vil give magthaverne dårlig samvittighed

- Vi vil gerne holde fast i en refleksion over, hvad det vil sige at være menneske i et voldsomt konfliktramt område. Lige nu gentager det sig i Ghouta, og vi står stadig og kigger på, mens det foregår.

- Bevidstheden om, at det foregår, og muligheden for at gøre noget ved det, vil vi gerne prikke til. Men vi vil også gerne have magthaverne til at få dårlig samvittighed med, at det kan blive ved med at foregå, siger filmens producer, Søren Steen Jespersen.

Han mener, at filmens oscarchancer er forholdsvis gode. Desuden fortæller han, at han mærker det ekstreme politiske skel i USA, hvor Donald Trumps restriktioner mod at rejse ind i USA med syrisk pas har fået Oscar-akademiet til at støtte op om filmen.

Blandt andet har der været problemer med at få produceren og syreren Kareem Abeed til Oscar-showet, som akademiet har presset på for at få med til prisfesten.

- Det er meget tydeligt, at det er et delt land, og man har behov for at markere sig politisk. Jeg tror, det har været vigtigt for akademiet at markere en eller anden form for modstand overfor Trumps indrejseforbud.