- Jeg elsker selv at se serier, hvor jeg ikke ved, hvor scenen går hen. Og det synes jeg vi har i denne her serie. Jeg håber virkelig, der er nogen, der vil sige: 'Det havde jeg fandeme ikke set komme'.
Ordene tilhører manuskriptforfatter Marie Østerbye, og hun taler om sin nye DR-serie, 'Fred til lands'.
Serien har hun skrevet med kollegaen Christian Torpe, og den handler om, hvad der sker, når mennesket lader sine allermest primitive og stærke drifter tage over.
Første afsnit vises søndag aften på DR1, og Marie Østerbye håber på, at folk vil blive overraskede over serien.
- Den indeholder i hvert fald nogle scener, man ikke før har set i en serie på DR1 søndag aften.
Men hvem er hun egentlig, Marie Østerbye? Du har måske ikke hørt hendes navn før, men du har med stor sandsynlighed hørt om tv-serier som 'Rita', 'The Rain', 'Hjørdis' og 'Bedre skilt end aldrig'. Eller hvad med en film som 'Sover Dolly på ryggen?'?
Fælles for dem alle er, at Marie Østerbye har haft en finger med i spillet.
Nu er hun så klar med et helt nyt univers af unikke karakterer og uventede plotlines.
Har lavet en serie, hun selv vil se
Og selv om Marie Østerbye både har travlt med at rende til møder på DR og det intense skrivearbejde med den femte sæson af serien 'Rita', har hun heldigvis også tid til at løfte lidt af sløret for, hvad vi skal forvente os af 'Fred til lands'.
- Jeg tror gerne, folk vil have noget, der er komplekst, og som ikke er blevet tygget for dem i forvejen. Det håber jeg i hvert fald. Jeg har gerne villet lave en tv-serie, som jeg selv ville se. Jeg vil bare gerne lave en god historie.
Og ifølge Marie Østerbye har en god historie ikke nødvendigvis krystalklare, skarptskårne helte og skurke.
- Der er kommet et skred, der gør, at vi er blevet vænnet til at se serier, som arbejder i gråzoner. Det er vi også interesserede i med 'Fred til lands'. 'Fred til lands' er én stor gråzone.
- Serien handler om, hvad der sker, og hvad man gør, når man bliver truet på sit liv og på de mennesker, man elsker. Den handler om, hvor langt ud mennesker kan komme.
Se traileren til 'Fred til lands', inden du læser videre:
'I tv-serier er det altid enormt nemt at slå ihjel'
Helt konkret følger vi i 'Fred til lands' en gruppe mennesker i den fiktive by Ebberup på Fyn (der dog er filmet i en rigtig by med samme navn på Fyn – samt flere andre fynske locations), der har været ramt af en forbrydelse. En uskyldig ung mand er blevet myrdet, men forbrydelsen er ikke blevet straffet.
En håndfuld af de lokale beboere beslutter sig derfor for at tage sagen i egen hånd og selv fordrive ondskaben.
- Serien undersøger spørgsmålet: 'Hvad nu, hvis et helt almindeligt menneske skulle slå ihjel?' Dét spørgsmål gav os enormt meget at skrive på, for hvordan gør man egentlig det, spørger Marie Østerbye retorisk.
- I tv-serier er det jo altid enormt nemt at slå ihjel. Der er man altid en eks-agent eller kan lige knække nakken på nogen, men sådan er det jo ikke, hvis et helt almindeligt menneske med et helt almindeligt arbejde satte sig for at slå et andet menneske ihjel. Den situation skaber en hel masse naturligt drama.
Ondskaben tager i 'Fred til lands' fysisk skikkelse i form af karakteren Mike, der bliver spillet af Morten Hee Andersen. Han terroriserer Ebberup, truer folk, bare fordi han kan, og nogle af byens indbyggere har ham mistænkt for at være sluppet afsted med mordet på den uskyldige, unge mand.
Først når Mike bliver fjernet fra Jordens overflade, kan der igen komme 'Fred til lands' i Ebberup, er rationalet hos en lille gruppe af Ebberups beboere.
- Gruppen sætter også gang i det her projekt, fordi det tager fokus væk fra deres virkelige problemer. Det er meget menneskeligt at finde en ydre fjende og så lægge al sin vrede og sit had derover frem for at se indad og se på, hvad man selv kunne gøre anderledes, forklarer Marie Østerbye.
- Jeg tror, verden er blevet virkelig uoverskuelig for mange mennesker, fordi vi bliver bombarderet med informationer konstant og hele tiden er online og på sociale medier. Og når man på den måde mister fodfæstet, er det nemt at finde en ydre fjende at skyde skylden på.
Sammenstød mellem forenings-Danmark og ondskaben
Marie Østerbye holder en lille pause. Så sniger der sig lidt humor ind i de ellers alvorstunge emner.
- Om det så er gluten eller angst for vacciner, der er den ydre fjende; det er sådan set underordnet.
- I dag bliver folk meget let vrede. Vi er klar til at blive krænket og er rasende. Og hvorfor er man rasende? Det er man primært, fordi man er angst. Men det føles bedre at være vred.
Marie Østerbye smiler skælmsk, inden alvoren igen indfinder sig.
- Angsten bliver straks mere håndterbar, når man kan kanalisere den hen på en ydre fjende.
Vi bliver dog lidt ved humoren. Meget af Marie Østerbyes øvrige forfatterarbejde er nemlig gennemsyret af netop humor – uanset om du ser på 'Rita', 'Sover Dolly på Ryggen?' eller 'Hjørdis'.
Gemmer der sig også humor i det ellers mørke univers, hun og Christian Torpe har skabt i 'Fred til lands'?
- Serien viser et mærkeligt sammenstød mellem forenings-Danmark og så noget ondskab. Vores karakterer har også altid kage med til møderne, hvor de planlægger, hvordan mordet skal foregå. Det er lidt som om, de skal planlægge en byfest og ikke et mord, forklarer Marie Østerbye.
- Den kobling kommer der meget, meget absurde situationer og meget sort humor ud af.
'Fred til lands' bliver sendt søndage på DR1. Du kan allerede nu se første afsnit på DR TV.