- Det er lidt pinligt at snakke om al den forberedelse, hvis nu det ikke virker.
28-årige Morten Hee Andersen er fuld af ydmyghed, da vi sætter os ned for at snakke om hans rolle som psykopaten Mike i den ny DR-serie 'Fred til lands', der havde premiere i søndags.
Den rødhårede skuespiller med det fregnede ansigt og de intense, blå øjne, skifter mellem at virke fuld af begejstring og en lille smule genert, når vi taler om, hvordan han har forberedt sig på den krævende rolle – og hvordan det har været i over et halvt år at skulle dele hoved med en karakter, der er psykopat.
Han har nu ingen grund til at være hverken ydmyg eller genert.
Morten Hee Andersen har – sin unge alder til trods – allerede haft en bærende rolle i DR-serien 'Herrens veje', hvor han spillede præstesønnen August, og han har også charmeret i rollen som sygeplejeeleven Erik i TV 2-serien 'Sygeplejeskolen'.
Og nå ja, så fik han en plads i det faste ensemble på Det Kongelige Teater – vel at mærke inden han overhovedet blev færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.
'Du kan hurtigt falde i gryden med klichéer'
Rollen som psykopaten Mike i 'Fred til lands' har dog været udfordrende at gå til for Morten Hee Andersen.
Karakteren Mike er nemlig en ung mand, der terroriserer den fiktive by Ebberup på Fyn (der dog er filmet i en rigtig by med samme navn på Fyn – samt flere andre fynske locations).
Han truer folk i byen, bare fordi han kan, og nogle af byens indbyggere har ham mistænkt for at have dræbt en uskyldig dreng og være sluppet af sted med det.
- Det første, jeg tænkte, var: 'Det her er en drømmerolle!' Det er sådan en rolle, jeg altid har drømt om at spille. Jeg har altid været meget fascineret af antagonisterne (skurkene) i mine yndlingsfilm. Det har været mega spændende selv at få lov til at spille sådan en rolle, og til at begynde med vidste jeg nærmest ikke, hvor jeg skulle begynde.
- Når du får at vide, at din rolle er psykopat, så er det som om, at du kan gøre alting med karakteren. Så det var virkelig op til mig og min fantasi. Jeg endte med at prøve at lægge min hjerne væk og så bare bruge min intuition til at komme med et bud på ham, fortæller skuespilleren, mens han smider sin beanie-hue og roder op i det røde hår.
Han holder en lille pause, før han fortsætter.
- Du kan hurtigt falde i gryden med klichéer, når du får at vide, at du skal spille psykopat. Jeg ville gerne have, at det skulle komme indefra, så jeg har virkelig prøvet at dykke ned i stoffet.
- Der er mange ting, Mike gør, som jeg ikke forstår, men som jeg alligevel prøver at sætte mig ind i. Jeg har forberedt mig meget og virkelig brudt mit hoved med, hvordan jeg skulle gribe Mike an.
Se et klip fra andet afsnit af 'Fred til lands', inden du læser videre:
Er gået grundigt til værks
Der sniger sig en alvor ind i Morten Hee Andersens stemme. Som om det er magtpåliggende for ham at forklare, at han har taget sin rolle dybt seriøst.
- Jeg skulle ligesom lære Mike at kende, så jeg fik sat et møde op med en chefpsykolog på Danmarks største psykiatriske hospital, Sct. Hans i Roskilde. Hun har arbejdet med kriminelle, og jeg fik simpelthen lov til at teste mine idéer i samtalen med hende, forklarer Morten Hee Andersen.
Herudover har han også forberedt sig ved at besøge et ungdomsfængsel på Amager, han har snakket med en tidligere socialrådgiver fra Fyn og endte sågar med at købe bogen 'Uden samvittighed' af Robert D. Hare, 'som er en af de førende psykiatere inden for psykopatiområdet'.
- Det gør mig mere tryg ved at eksperimentere skuespilmæssigt, hvis jeg faktisk har talt med nogen, der ved noget om det. Jeg er jo ikke ekspert på emnet, men ekspert på rollen.
- Jeg har prøvet at få så meget viden som muligt, uden at det blev til et skoleprojekt. Jeg stoppede, inden det blev helt manisk.
Flovhed og smadrede rekvisitter
Alvoren bliver afløst af et lille smil, inden han fortsætter:
- Det er så spændende at arbejde med en karakter, der på samme tid er grænseløs og grænsesøgende. Det har været en rutsjebanetur at lave denne her serie. Det har været ret intenst at gå ind i et rum, hvor man ikke har nogen respekt for andres grænser, hvilket Mike jo ikke har, forklarer Morten Hee Andersen.
- Mike tester hele tiden, hvad han kan gøre for at skubbe til noget i rummet - både i konkret og overført betydning.
Det har ind imellem været svært at styre for Morten Hee Andersen, når han var midt i at indspille en scene med sine medspillere. For nogle gange gjorde rollen Mike ting, som personen Morten aldrig selv kunne finde på at gøre.
- Hver gang du bliver bedt om at improvisere med en karakter, der er grænseløs, så sker der ting, der er ude af ens kontrol. Man er jo stadig sig selv, men prøver at gå med det, der lige sker. Nogle gange skulle jeg lige sunde mig efter optagelserne.
- Bagefter kunne jeg godt blive lidt flov over for eksempel at have ødelagt nogle rekvisitter.
De blå øjne, der ellers så intenst har holdt øjenkontakten, mens vi har talt sammen, kigger pludselig væk og begynder i stedet at fokusere på den dåsecola, der står foran ham.
Morten Hee Andersen har været så optaget af at fortælle om Mike, at han helt har glemt at drikke af den.
Den 28-årige skuespiller pointerer, at selv om det har været spændende at være inden i hovedet på Mike, så har det også været noget af en udfordring.
- Mike var ikke særlig rar at dele hoved med i det halve år, jeg spillede ham.
- Jeg kan jo godt se, at han er en rigtig nar!
Se andet afsnit af 'Fred til lands' på DRTV allerede nu - eller på DR1 klokken 20 søndag aften.