Krigsfilmen '1917' fortsætter sin sejrsgang ved søndagens Bafta-uddeling, hvor actiondramaet om Første Verdenskrig er kåret som Bedste Film.
Samtidig har Sam Mendes, der står bag actionfilmen, hevet en pris i land i kategorien Bedste Instruktør.
Det er to af de tungeste priser ved uddelingen, hvor der uddeles statuetter i 25 kategorier. Anerkendelsen kommer blot uger efter, at filmen også fik priser i netop de kategorier ved Golden Globe-uddelingen.
Bafta er før blevet kaldt den britiske lillebror til den amerikanske Oscar, der finder sted 9. februar natten til mandag, dansk tid. Også her er '1917' nomineret til flere priser.
I alt blev det til syv Bafta-priser til "1917".
Filmen er optaget så det ikke ligner, at der er blevet klippet i den to timer lange film, som følger soldaterne Schofield og Blake, der sammen skal advare 1.600 soldater om, at de er på vej direkte mod en dødsfælde.
Anklager Bafta for racisme
'Joker' var årets højdespringer med hele 11 nomineringer, men kunne blot tre gange indtage scenen for at tage imod en pris.
Blandt andet tog Joaquin Phoenix prisen for Bedste Mandlige Skuespiller for sin præstation som komikeren Arthur Fleck, der kæmper med mentale problemer, men som ikke behandles ordentligt af samfundet.
Det ender med at føre ham ansigt til ansigt med hans alter ego: Jokeren.
Netop Joachin Phoenix var hård i sin kritik af Bafta-uddelingen, da han gik på scenen for at modtage sin pris.
Alle de nominerede i skuespilskategorierne var hvide, og det fik den 45-årige skuespiller til at angribe Bafta for systemisk racisme.
- Vi sender en meget klar besked til farvede mennesker om, at I ikke er velkommen her.
- Vi skal arbejde hårdt for at forstå systemisk racisme. Det er de folk, der har skabt og nydt godt af det undertrykkende systems forpligtigelse, at gøre en ende på det. Så det skal vi sørge for, sagde Joachin Phoenix.
Ingen danske film, skuespillere eller instruktører er nomineret til priser ved dette års Bafta-prisuddeling, som den irske skuespiller og komiker Graham Norton var vært for.
Bafta-priserne er blevet uddelt siden 1949, og det er medlemmer af den britiske filmbranche, som afgør, hvem der kan gå hjem med priserne.
/ritzau/Reuters