Og de nominerede er… Hvide! Filmpris får hård kritik for manglende diversitet

#BAFTAsSoWhite trender på sociale medier, efter nomineringerne til den britiske filmpris er blevet offentliggjort.

Der er kun hvide blandt de 20 nominerede i skuespilkategorierne til den kommende BAFTA-prisuddeling, og det har fået #BAFTAsSoWhite til at trende på sociale medier. (Foto: © SUZANNE PLUNKETT, Scanpix)

Tirsdag aften blev de nominerede til Storbritanniens svar på Oscar-prisen - de såkaldte BAFTA-priser - afsløret.

Men det er ikke de mange nomineringer til film som 'Joker', 'The Irishman' eller 'Once Upon a Time... in Hollywood', der efterfølgende er løbet med al opmærksomheden.

Det er i stedet den åbenlyse mangel på diversitet blandt de nominerede, mener folk på sociale medier - blandt andet på Twitter.

Der er ingen kvinder blandt de nominerede i 'Bedste instruktør'-kategorien - præcis som det var tilfældet ved Golden Globe-uddelingen.

Og så er alle de nominerede i skuespilkategorierne hvide, hvilket har fået hashtagget #BAFTAsSoWhite til at trende.

Hashtagget er inspireret af #OscarsSoWhite, som trendede i 2016 på grund af samme mangel på ikke-hvide nominerede til Oscar-uddelingen samme år.

- Sig ALDRIG, at I ikke havde "muligheder", skriver Twitter-brugeren Zach Gilbert.

Han har samtidig lagt et billede op af Jennifer Lopez, Eddie Murphy, Cynthia Erivo og skuespillere fra den sydkoranske film 'Parasite', som alle glimrer ved deres fravær blandt de nominerede.

Også den britiske filmkritiker Guy Lodge deler sin utilfredshed over de ikke-hvide skuespillerinder, der er blevet forbigået.

- Når Margot Robbie og Scarlett Johansson begge får to nomineringer over navne som Lupita Nyong'o, Jennifer Lopez, Awkwafina og Cynthia Erivo (...) Så får det BAFTA til at se nærmest bevidst konservative ud, skriver han.

BAFTAs direktør: 'Meget skuffende'

Det er ikke kun folk på sociale medier, der er skuffede over den manglende diversitet blandt de nominerede til en BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).

Det samme er Amanda Berry, der er BAFTA's direktør.

- Manglen på diversitet blandt de nominerede er meget skuffende. Året rundt har mange af vores aktiviteter fokus på netop diversitet, men det er tydeligt, at der skal gøres meget mere. Vi vil forøge vores indsatser, forsøge at skabe reelle forandringer og opfordre film- og tv-branchen til at gøre meget mere, udtaler hun til The Guardian.

Til BBC har Amanda Berry også udtalt, at hun ærgrer sig over, at der ikke er kvinder blandt de nominerede til 'Bedste instruktør'.

- Hvis man ser på instruktør-kategorien, så havde jeg håbet, at vi ville se mindst én nomineret kvinde. Men det er et virkelig stærkt felt med folk som Martin Scorsese, Quentin Tarantino og Sam Mendes, som har fået mange nomineringer tidligere.

'Joker' topper med 11 nomineringer til en BAFTA - blandt andet for 'Bedste film', 'Bedste instruktør' og 'Bedste mandlige skurespiller', hvor Joaquin Phoenix er blandt de helt store favoritter. (Foto: © CAP/RFS, Image supplied by Capital Pictures)

Det er ikke første gang, at BAFTA-uddelingen bliver beskyldt for manglende diversitet. I 2018 kom det via en rapport frem, at 94 procent af alle BAFTA-nominerede nogensinde har været hvide.

Det er de 6.700 medlemmer af BAFTA-akademiet, som stemmer om, hvem der skal nomineres, og hvem der i sidste ende vinder de eftertragtede filmpriser.

'Branchen afspeljer ikke den verden, vi lever i'

Maria Månson, der er filmjournalist og bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Filmkritikere, har også fulgt med i virakken ovenpå BAFTA-nomineringerne i aftes.

Hun mener, at det er et symptom på, at filmbranchen ikke afspeljer den verden, vi lever i.

- Jeg synes, det her i voldsom grad peger på en branche, hvor man overser film med skuespillere og instruktører, som ikke er hvide. Det er ikke noget, som BAFTA, Oscar eller andre prisuddelinger kan gøre noget ved alene - det skal branchen gøre i fællesskab. Verden er tydeligvis klar til forandring, men filmbranchen bevæger sig alt, alt for langsom, siger Maria Månson.

Hun påpeger, at det er en strukturel problematik, fordi det er medlemmerne af BAFTA-akademiet, som bestemmer, hvem der skal nomineres. Og hvis de ikke repræsenterer diversiteten i samfundet, så ender det, som det plejer: At hvide mennesker nominerer andre hvide mennesker.

- Ændringen skal ske på alle niveauer. Vi, biografgængerne, skal blive bedre til at se film med folk, der måske ikke lige ligner os selv, og branchen skal helt fra produktionsleddet sikre sig, at de film, der produceres, ikke kun repræsenterer nogle af os.

Her ses filminstruktøren bag 'Parasite' Bong Joon-ho (midten) flankeret af skuespillerne Lee Jeong-eun (venstre) og Song Kang-ho. 'Parasite' vandt en Golden Globe for 'Bedste ikke-engelsksprogede film' og vandt sidste år hovedprisen på filmfestivalen i Cannes. (Foto: © CHRISTIAN MONTERROSA, Scanpix)

Maria Månson savner især nomineringer til skuespillerne i den sydkoreanske film 'Parasite', som ellers både er nomineret til 'Bedste film' og 'Bedste instruktør'.

Og så forstår hun ikke, at instruktøren Greta Gerwig er blevet forbigået til prisen som 'Bedste instruktør' for filmen 'Little Women', når flere af skuespillerne er blevet nomineret.

'Joker' topper i nomineringer

Medlemmerne af BAFTA-akademiet har især kigget i retning af filmen 'Joker', der med 11 nomineringer ligger helt i toppen.

Her er Joaquin Phoenix blandt et bredt udsnit af filmkritikere den klare favorit til at løbe med prisen for 'Bedste mandlige skuespiller' - præcis som han gjorde til Golden Globe-uddelingen natten til mandag, dansk tid.

'The Irishman' og 'Once Upon a Time... in Hollywood' følger lige efter med ti nomineringer.

Som tidligere nævnt er Scarlett Johansson og Margot Robbie nomineret til to skuespilpriser hver.

BAFTA-priserne uddeles den 2. februar i Royal Albert Hall i London, hvor talkshow-værten Graham Norton er vært.