Hvornår kan man egentlig tillade sig at lave en tv-serie om én af de mest makabre mordsager i nyere tid? Hvis man nogensinde kan tillade sig det.
Det er blevet heftigt debatteret forud for premieren på TV2-dramaserien 'Efterforskningen', der handler om Peter Madsens drab på den svenske journalist Kim Wall.
Dramatiker Katrine Wiedemann kaldte sidste år 'Efterforskningen' for "det endegyldige bevis på de kreative branchers moralske fallit" i Weekendavisen:
- Uanset hvor meget publikum elsker at svælge i virkelige menneskers virkelige mareridt, må true crime-bølgen stoppe nu, skrev hun.
Kim Walls daværende kæreste, Ole Stobbe, har ifølge Ritzau også skrevet i Weekendavisen, at han er imod serien.
Debatten har dog ikke holdt instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm tilbage fra at gå videre med 'Efterforskningen', der havde premiere mandag med blandt andre Søren Malling og Pilou Asbæk i de bærende roller.
Og nu kan Lindholm og kompagni tilsyneladende ånde lettet op.
'Søren Malling er helt perfekt castet'
'Efterforskningen' vælter sig i hvert fald i rosende anmeldelser efter premiereafsnittet.
- Søren Malling er helt perfekt castet som sympatisk drabschef, der er så opslugt af sit arbejde, at han – lidt klichéfuldt – glemmer hjemmefronten. Hans spil alene gør serien værd at følge med i, skriver B.T. og kvitterer med fem ud af seks stjerner.
Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad giver også fem ud af seks stjerner til serien, der i Ekstra Bladet kaldes "både sober og drønspændende", mens Kristeligt Dagblad mener, at "'Efterforskningen' lykkes med en noget nær umulig opgave".
Politiken lægger sig også i den begejstrede slipstrøm og uddeler fem ud af seks hjerter og kalder serien for "et stille mesterværk".
Information uddeler hverken hjerter eller stjerner, men skriver i en positiv anmeldelse, at "(...) efter første afsnit er det mit klare indtryk, at historien er i gode hænder".
Modtagelsen glæder TV2's fiktionschef Katrine Vogelsang:
- Jeg er sindssygt glad for modtagelsen. Jeg synes, Tobias Lindholm er lykkes med det, han har sat sig for med serien. Det er en kæmpe præstation, og det er virkelig dejligt, at det også er det, modtagerne oplever.
Katrine Vogelsang medgiver, at hun har været spændt på, hvad folk ville sige til serien forud for premieren.
- Det er på mange måder en atypisk serie, så jeg har både været spændt på, om dens intention ville lykkes, og på hvordan den ville blive modtaget, siger hun og uddyber:
- Vi har prøvet noget helt nyt med serien, for det er en meget virkelighedsnær fortælling, og det har vi ikke en særlig stor tradition for i Danmark. Det er et nyt take på politigenren, at den er så virkelighedsnær.
Mangler nerve og nødvendighed
Selv om 'Efterforskningen' har modtaget mange rosende ord efter premieren, er det dog ikke alle, der er begejstrede for serien. Både Berlingske og Jyllands-Posten giver beskedne tre ud af seks stjerner og beskylder blandt andet serien for at mangle "nerve og nødvendighed".
Kritikken går dog ikke på, at selve serien er moralsk anstødelig eller sensationel, hvilket meget af debatten forud for premieren handlede om.
Tværtimod.
- Det er kedeligt og sobert – og lige præcis den eneste måde, man kan løfte historien på, skriver Berlingske i sin trestjernede anmeldelse.
Katrine Vogelsang fortæller, at den sobre vej har været den rigtige at gå, når man har at gøre med en serie, der skildrer virkeligheden så nært som 'Efterforskningen':
- Det er et kæmpe ansvar, når man vælger at lave noget, der er så tæt på virkeligheden, og det har vi taget meget seriøst. Det sætter nogle begrænsninger for, hvad man kan tillade sig.
Peter Madsen nævnes ikke ved navn
'Efterforskningen' er på i alt seks afsnit og skildrer ubådssagen ud fra efterforskerens side. Den er skabt i samarbejde med Kim Walls forældre, Joachim og Ingrid Wall, ligesom også drabschef Jens Møller og specialanklager Jakob Buch-Jepsen ifølge TV2 har deltaget i samarbejdet om serien.
Gerningsmanden, Peter Madsen, omtales ikke ved navn i 'Efterforskningen', ligesom han heller ikke vises som karakter.
- Det er en kunstnerisk beslutning ikke at nævne gerningsmandens navn. Men den har rod i virkeligheden, fordi Jens Møller drev hele efterforskningen uden at møde den tiltalte. Derfor valgte Tobias Lindholm, at 'Efterforskningen' er en serie om helte, og her hører gerningsmanden ikke til, siger Katrine Vogelsang og uddyber:
- Tobias Lindholm oplevede, at der ikke havde været fokus på politiets kæmpe arbejde og det tomrum, Kim Wall efterlod. Så han har fra start haft et skarpt blik for, at det var dét, han var optaget af – fremfor en skildring af gerningsmanden.
Peter Madsen er idømt fængsel på livstid for drabet på Kim Wall. Han har i retten nægtet sig skyldig i drab, men i et afsnit af dokumentarserien 'De hemmelige optagelser med Peter Madsen' har han svaret "ja" til, at han slog hende ihjel.
'Efterforskningen' kan ses på TV2 og TV2 Play.