TV 2 laver serie om ubådssagen på trods af kritik: 'Vigtigt at vi har opbakning fra Kim Walls forældre'

Ny serie med Pilou Asbæk og Søren Malling går helt tæt på opklaringen af mordet på den svenske journalist.

Pilou Asbæk og Søren Malling som henholdsvis anklager Jakob Buch Jepsen og drabschef Jens Møller i Tobias Lindholms 'Efterforskningen'. (Foto: © Henrik Ohsten, TV 2)

Lige nu er kendte skuespillere som Pilou Asbæk og Søren Malling i gang med at optage en ny TV 2-dramaserie, der er sikker på at trække overskrifter, når den får premiere om et års tid.

Serien ser nemlig nærmere på politiets opklaring af virkelighedens mord på den svenske journalist Kim Wall i 2017, og den har passende fået titlen 'Efterforskningen'.

Det er altså ikke en serie om selve mordet – der i øvrigt fik massiv mediedækning både herhjemme og i udlandet – men er i stedet seks afsnit om politiets arbejde med efterforskningen af den såkaldte ubådssag.

I går, mandag, meddelte TV 2 så, at hovedrollen som drabschef Jens Møller skal spilles af Søren Malling, mens Pilou Asbæk spiller anklager Jakob Buch Jepsen. Herudover medvirker blandt andre de svenske skuespillere Pernilla August og Rolf Lassgård i rollerne som Kim Walls forældre.

Drabsmanden Peter Madsen kommer dog ikke til at blive portrætteret i serien, har TV 2 tidligere meldt ud.

Serie optages to år efter drabssag

Alligevel vurderer professor emeritus Gunhild Agger, der i mange år har forsket i krimifortællinger på Aalborg Universitet, at det er meget hurtigt, at TV 2 disker op med en fiktionsserie om sagen.

Særligt når man tænker på de efterladte.

- Det er indlysende, at det ikke er særlig langt tid siden, og det må være svært at være i de pårørendes sko. Der har trods alt været en vis praksis for, at man har ventet længere tid med at filmatisere den type sager, siger hun.

Kim Walls forældre har begge været taget med på råd under tilblivelsen af 'Efterforskningen', ligesom det også har være tilfældet med drabschef Jens Møller.

Til gengæld bakkede Kim Walls kæreste Ole Stobbe ud af serieprojektet.

I august kritiserede han serien i en artikel i Weekendavisen og skrev blandt andet, at han føler, at 'vores mareridt skulle gøres til underholdning' for publikums og pengenes skyld.

Drabschef Jens Møller ses her under en pressebriefing hos Københavns Politi i forbindelse med nye fund i sagen om drabet på journalisten Kim Wall i 2017. Han spilles af Søren Malling i tv-serien. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Han skrev videre om sin kæreste Kim Wall, der arbejdede som freelancejournalist, at hun er værd at blive inspireret af og lave serier om, men også at han ikke mener, at det er seriens ærinde:

- Hun er værd huske på. 'Efterforskningen' handler dog ikke om Kim. Den handler om alt det, der skete efter hende. Alt det, der ikke er hendes historie. Serien er en fortælling på bekostning af hende, skrev Ole Stobbe.

Vigtigt med Kim Walls forældres accept

Hos TV 2 har der også været en masse overvejelser, inden tv-stationen sagde ja til serien. Det fortæller fiktionschef Katrine Vogelsang.

- Vi forholdt os til projektet, da det kom ind, og det, der var vigtigt for os, var, at vi havde opbakning fra både Kim Walls forældres og fra Jens Møller, der er drabschef, og som serien handler om, siger hun.

Hun mener, at instruktøren Tobias Lindholms vinkling i serien og fokus på efterforskningen gør, at historien er relevant at fortælle. Og så peger hun på, at han som instruktør i sine tidligere film, som også er baseret på virkelige hændelser, er enormt opmærksom og har respekt for de personer, der er involveret.

Derfor har det heller ikke haft betydning for projektet, at Kim Walls kæreste tidligere har kritiseret TV 2 for at gøre hændelsen til underholdning.

- Vi respekterer, at Ole har den holdning til det, og han skal have lov til at have sin oplevelse.

- Indholdsmæssigt er der fokus på det eminente opklaringsarbejde, som i Tobias Lindholms værk bliver forløst med stor, kunstnerisk integritet, siger hun.

Sagen har alle krimiens elementer

Professor emeritus Gunhild Agger kan godt forstå, at det er svært at stå som pårørende, når der laves en tv-serie om opklaringen af mordet på ens kæreste. Men hun kan også godt se, hvorfor sagen bliver filmatiseret.

- Historien har alle elementer. Den har en klaustrofobisk ubåd, en gerningsmand, der har løjet under retssagen, og som har nogle grænseoverskridende tilbøjeligheder, og et offer, der findes i stumper og stykker. Det er jo den slags, vi også ser i fiktionens krimier, siger hun og tilføjer:

- Det er også en sag, der har fået meget opmærksomhed ude i verden, så folk er jo meget interesseret i at vide mere, og på den måde er det ikke kun underholdning. Men det er samtidig også provokerende, at man går så tæt på andre mennesker, siger Gunhild Agger.

'Efterforskningen' får premiere på TV 2 i efteråret 2020.