I disse tider er det selvfølgelig vigtigt at holde sig opdateret på de seneste nyheder, men af og til er det også vigtigt at genoplade det mentale batteri, slå hjernen fra og dykke ind i et andet univers.
Virkelighedsflugt har alle dage været det langstrakte serieformats ypperste trumfkort, og det er muligvis derfor, at det er en af vor tids primære underholdningsformer.
For når hverdagens stress og jag suppleres af bimlende telefoner, der varsler om verdenssituationen, kan det godt blive en anelse for meget for nogle. Og så skal der være plads til nydelse i form af god gammeldags serieunderholdning.
Desuden er det jo en genial tid til at få kastet sig over nogle af de helt store seriefænomener, som du måske troede, du aldrig ville få tid til at hoppe på.
Her er min guide til fem fantastiske serieuniverser, du med fordel kan bruge til at få pulsen lidt ned.
'Watchmen'
Serieskaberen Damon Lindelof gjorde med hans version af 'Watchmen' det umulige sidste år. For efter en middelmådig spillefilmsversion fra 2009, virkede det næsten som en umulig opgave at lave en tilfredsstillende filmatisering over en tegneserie, som mange mener, er den bedste, der nogensinde er lavet.
Dog beviste Damon Lindelof, at den legendariske 'Watchmen'-tegneserie, der synes så uendelig kompleks i sine filosofiske budskaber og forunderlige verden, godt kunne overføres til levende billeder.
For han har konstrueret en af de bedste miniserier nogensinde.
I en form for efterfølger til tegneserien følger vi Angela Barr aka Sister Night, der er genialt portrætteret af Regina King. I en alternativ virkelighed arbejder hun i politistyrken, hvor det er blevet nødvendigt at bære maske for ikke at risikere livet i en verden, hvor fascisme og racehadet raserer lige under overfladen.
Det er ikke just en opløftende verden at leve sig ind i, men den er smukt kreeret, og selvom budskabet er hårdt, så vil den med garanti få dig til at glemme den virkelige verdens problemer for en stund. Og så kan du jo med fordel også læse tegneserien, nu hvor du har ekstra tid på hånden – det tip kan du takke mig for senere!
'Watchmen' kan streames på HBO Nordic.
'Outlander'
I disse berøringsangste tider er der så noget bedre end at dykke ind i et nostalgisk univers fyldt med spænding og erotik?
Dramaserien 'Outlander' er historien om den tidligere militær-sygeplejerske Claire Randall, der under et besøg i Skotland med sin mand på mystisk vis transporteres tilbage i tiden til 1748.
Her skal hun som kvinde kæmpe hårdt for både sin frihed og sit liv. Men den egentlige kamp bliver hurtigt for hendes nye kærlighed – den ulideligt smukke Jamie Fraser, der på trods af en lidt barbarisk livsstil er alt, hvad Claire nogensinde har drømt om.
Splittet mellem to mænd og to tidsperioder – 1748 og efterkrigstiden, hvor hun selv kommer fra – skal Claire forsøge at gøre det rigtige og bruge sin viden om fremtiden på en ansvarlig måde.
'Outlander', der bygger på en populær bogserie, er kun et sæt håndjern fra 'Fifty Shades of Grey', men har langt mere humor og et virkelig interessant perspektiv på kvindefrigørelse, seksualitet og mandlige idealer.
Der er skruet helt op for erotikken, hvilket jeg er sikker på, at der er mange isolerede mennesker derude, der vil sætte pris på.
'Outlander' kan streames på Viaplay, HBO Nordic og Netflix – dog er den aktuelle 5. sæson kun at finde på Viaplay.
'Star Trek'
Selv har jeg netop kastet mig over en af mine største blinde vinkler i tv-historien. Moderskibet af serie-science fiction. 'Star Trek'.
Jeg er selvfølgelig startet med afsnit nul, der blev optaget tilbage i midten af 1960'erne og blev startskuddet til en serie, der ville køre i tre sæsoner frem til 1969 for derefter at få adskillige reboots på både det store- og lille lærred.
Kort sagt handler 'Star Trek' om besætningen på U.S.S. Enterprise, der i det 23. århundrede leder efter liv andre steder i galaksen. Hvert afsnit indeholder et lille mysterium, der som regel udfolder sig på en fremmed planet, og hvor Kaptajn Kirk og kompagni igen og igen finder sig i moralsk komplekse og livsfarlige situationer.
Jeg er selv kun lige gået i gang, men det første, der slog mig, var det vidunderligt langsomme tempo, der bliver lagt for dagen. Og nej, det betyder ikke, at serien er kedelig. For fra første minut står Kaptajn Pike (som senere blev udskiftet og ændret til Kaptajn Kirk) allerede i et dilemma om, hvorvidt han skal redde sin egen bemanding eller lande på en mystisk planet, hvor et andet rumskib er styrtet ned.
Derefter besøger hans læge ham på værelset, og over en kold Martini finder vi ud af, at kaptajnen er ved at være udbrændt.
På det her tidspunkt har jeg allerede fået mere persongalleri og spænding, end mange moderne serier er i stand til at give mig på 55 minutter. Der er en grund til, at 'Star Trek'-fans, eller 'trekkies', verden over ikke kan få armene ned over denne her serie.
Det er fascinerende at afkode fortidens principper og idealer i ældre tv-serier, der siger mindst lige så meget om en svunden tid, som historiske bøger kan.
Visuelt kan man sagtens se, at den er gammel – men gammel betyder ikke grim! Der er kælet for æstetikken på en måde, som er sjælden for en tv-serie fra den tid. Selve verdensopbygningen med de sterile rumskibe, ikoniske uniformer og det formidable kostume- og makeup-arbejde gør alene serien værd at se.
Og så er der bare noget vidunderligt beroligende ved old Hollywood, hvor de velfriserede mænd og kvinder med deres små velhavermaver emmer af evindeligt overskud.
'Star Trek' sæson et, to og tre kan streames på Netflix.
'The Dark Crystal: Age of Resistance'
Filmen som denne serie bygger videre på, 'The Dark Crystal' fra 1982, er en af mine yndlings fantasy-film fra min barndom. Skabt af den legendariske dukkemager Jim Henson, der også står bag 'The Muppet Show', var 'The Dark Crystal' en af de mere mørke og groteske børnefilm fra sin tid.
Jeg husker stadig de glubske og gribbelignende skeksier som aldeles uhyggelige - men heldigvis ikke uden en vis portion humor!
Nu er der kommet en opfølger, som faktisk er en forgænger – en såkaldt prequel. Og selvom Jim Henson ikke længere er her til at videreføre sin dukke-tradition, så er den nye serie 100 procent tro mod originalfilmen. Det er stadig med dukker i centrum, og selvom der bliver brugt en hel del computeranimation omkring dem, så er det fascinerende at se en stort anlagt dukkeserie om det gode mod det onde i en tid, hvor normen er computeranimerede transformers.
Både 'The Dark Crystal' og 'The Dark Crystal: Age of Resistance' kan streames på Netflix.
'Game of Thrones'
Okay, det er måske ikke et særligt originalt valg at inkludere den største serie, der nogensinde har eksisteret. Men selvom det synes utænkeligt for alle os fans af serien, så er det langt fra alle, der sprang med på 'Game of Thrones'-vognen.
Nu er der endelig en mulighed for at se, hvad alle ævlede om i de otte lange år – og så er det bare med at gribe den.
For selvom de sidste par sæsoner er særdeles udskældte, så rummer 'Game of Thrones' et af de rigeste og mest interessante persongallerier nogensinde. Desuden er serien en tour de force i production design, og den hæver sig over alle andre fantasy-serier, når det kommer til troværdighed i verdensopbygningen.
Faktisk, så behøver man ikke engang at være fantasy-nørd for at værdsætte 'Game of Thrones', da den indeholder noget for alle og kan tilfredsstille både fans af dramaserier, spændingsserier og politiske serier. Kom i gang – og så kan de af os, som ikke har læst bøgerne, jo begrave os i dem imens!
Game of Thrones kan streames på HBO Nordic.