Deres far ankom til Danmark fra Iran med 120 kroner på lommen. Alligevel lykkedes det ham at skabe sin egen virksomhed i Nordsjælland og sørge for at de tre sønner fik en længerevarende uddannelse.
Måske er det derfor, at de tre brødre Mehdi, Misam og Milad Avaz ifølge dem selv tør træde lidt på Janteloven og drømme stort.
Stort drømte de i hvert fald, da de gik i gang med at lave deres debutfilm ’Mens vi lever’, som i dag har premiere. Filmen handler om fire menneskers skæbner, der flettes sammen på grund af en tragisk begivenhed.
Ingen af brødrene har en filmuddannelse. Alligevel var de fast besluttet om at lave filmen, selvom alle, der var noget indenfor branchen, fortalte dem, det ikke kunne lade sig gøre.
Dansk films fremtid
Efter deres film havde premiere på filmfestivalen i Cannes sidste forår, har de fået ros fra flere anmeldere, og de tre brødre er blevet udråbt som dansk films fremtid og det nybrud, man har ventet på.
- Vi havde drømt om det længe, og så tænkte vi, at nu gør vi det, selvom vi ikke havde fået støtte eller de penge, der skulle til for at lave sådan en film, fortæller Mehdi Avaz til DR-podcasten Filmland.
Vennetjeneste fra Bent Fabricius-Bjerre
Drømmen var at lave en film, som de selv havde lyst til at se i biografen. Derfor måtte de ud at finde private sponsorer og gøre brug af samtlige vennetjenester, hvor de blandt andet fik hjælp fra Danmarks mest kendte nulevende komponist, Bent Fabricius-Bjerre.
Mehdi Avaz mødte ham, da han lavede en dokumentarfilm om Grøn Koncert. Her sad Bent Fabricius-Bjerre og spiste en is, mens Mehdi Avaz skiftede batteriet i kameraet.
- Så kigger han på mig og siger: ”Vidste du, at man ikke kunne få Magnus-is i 30'erne?” Det var hans indgangsreplik, og så begyndte vi at snakke.
- Jeg fortalte ham, at jeg var i gang med denne her film, og at min største drøm var, at han lavede musik til den. Så sagde han, at jeg bare kunne sende manuskriptet, når det var klar. Fire år senere sendte jeg ham det, og så sagde han, at han var klar.
Fik at vide, det ikke kunne lade sig gøre
Sådan er meget af filmen blevet til. Altså ved hjælp af vennetjenester, som de nu ikke har flere til gode af. For med et budget på kun to millioner kroner er det umuligt at lave en film. Det var i hvert fald, hvad det etablerede filmdanmark fortalte dem, inden de gik i gang.
- Den dag vi besluttede os for at lave spillefilm, til den dag vi begyndte at indspille, har reaktionen været, at det ikke kunne lade sig gøre. Vi fik at vide, at der var så mange ting, vi ikke forstod, og at vi ikke havde erfaring til at lave film, siger Milas Avaz.
- Derfor er det en stor lettelse at se, at man faktisk godt kan lave film, og at folk gider at se den, hvis man har en fantastisk historie og drive, siger han.
Troede heller ikke selv på det
Den manglende tiltro til projektet gav da også tvivl hos de tre brødre under indspilningerne.
Mehdi Avaz fortæller, at de var helt overbeviste om, at filmdistributørerne var blevet enige om at tage pis på dem, da de så den færdige film og konkluderede, at det var en af de bedste skuespilpræstationer i dansk film meget længe.
Og helt frem til lanceringen har de ventet på den helt store regning, som ville være umulig at betale. Men den er aldrig kommet.
- Det havde bare printet sig fast i mit hoved, at det ikke kunne lade sig gøre at lave en biografværdig film i de to år, vi lavede filmen. Men vi har lært, at vi skal gå efter vores egne mavefornemmelse, og hvad, vi føler, er det rigtige, siger Mehdi Avaz.
Du kan lytte til hele Per Juul Carlsens interview med de tre Avaz-brødre i podcasten Filmland.