Dansk skuespiller protesterer mod plakat-censur: Hvorfor skal mine bryster bandlyses?

Et reklamebureau vil ikke have filmplakat med Julie Christiansens bare bryster hængende.

Julie Christiansen har postet et billede på sin Instagram og undrer sig over, at hendes bryster ikke må være på filmplakaten ude i offentligheden. (© Instagram & DR Presse)

Julie Christiansen og Sebastian Jessen ligger nøgne ved siden af hinanden, halvt dækket af et rødt tæppe.

Scenen er et ømt øjeblik mellem skuespillernes to karakterer i den nye danske film 'Mens vi lever'. Og samtidig var det planen, at den skulle reklamere for filmen ude i landet – blandt andet på københavnske reklamestande.

Men på grund af Julie Christiansens afklædte bryster, kommer det ikke til at ske.

Det ultimative ligestillingsbudskab

Den 30-årige skuespillerinde selv er ked af det.

- Jeg bliver ked af det, for jeg synes, det er en pissegod film og plakat, vi har lavet. Og det er så ærgerligt, at den skal bandlyses på grund af noget så naturligt som et par bryster, siger Julie Christiansen.

- Jeg synes jo, at vores plakat har det ultimative ligestillingsbudskab. Sebastian (Jessen, red.) og jeg ligger fuldstændigt ens, og vi er lige nøgne. Der er ikke noget seksuelt i billedet. Jeg synes, det er meget sobert og æstetisk, smukt og historiefortællende, og det er rigtig ærgerligt, at det ikke får lov at være i det københavnske bybillede.

Silikonebryster på busserne

Hos organisationen Sex & Samfund er de på Julie Christiansens side.

- Plakaten viser det naturlige forhold mellem to personer, skriver National chef i Sex & Samfund, Marianne Lomholt, i en mail til DR.

- Vi synes, det er ærgerligt, at sådan en plakat ikke må hænge i bybilledet, for det er godt for børn og unge at se naturlige kroppe.

Der er ét par bryster, som får lov til at hænge i København, og som gennem årene har vakt en del debat.

En reklame for Nygart Privathospital reklamerer nemlig for 'nye bryster' og illustrerer budskabet med et billede af et par silikonebryster på hovedstadens busser.

- Det kan godt undre, at mens det er tilladt at reklamere for plastikoperationer på de københavnske busser, må en plakat som denne, der viser to ligeværdige, naturlige personer, censureres, siger Marianne Lomholt.

Nygart Privathospital har siden 2007 reklameret for brystoperationer på busser. Det er dog ikke firmaet, som har godkendt denne reklame, der har afvist filmplakaten fra 'Mens vi lever'. (Foto: © Sabrina Uldbæk Skjødt)

'Bryster skal være dækket til'

Det er reklamefirmaet AFA JCDecaux, som har afvist at have filmplakaten hængende i deres standere.

Anders Axelsen er administrerende direktør for AFA JCDecaux, og han forstår godt, at folk undrer sig.

- Sidste gang vi diskuterede, hvornår det er ok at vise bare bryster i offentligheden, var dengang, Cult lavede reklamer for Cult Shakers i 2008. Der var stor opstandelse, og ud fra den diskussion, der var i medierne og offentligheden, ændrede vi vores retningslinjer. Så nu viser vi ikke bare bryster. De skal være dækket til.

Men er der ikke forskel på en kunstfærdig filmplakat og en Cult-reklame?

- Der er forskel på en filmplakat og en Cult-reklame, som går lidt mere til grænsen. Men vi risikerer at løbe ind i noget smagsdommeri, hvis vi skal ind og vurdere, hvornår noget er en smuk og uskyldig plakat, og hvornår det er noget, der bliver for stødende.

Vil ikke ødelægge noget for kunsten

Handler det ikke bare om at kunne kende forskel på nøgenhed og porno?

- Det er jo en meningssag. En Cult-model kan jo også sagtens være naturlig, siger Anders Axelsen.

Og ifølge ham kan retningslinjerne sagtens blive påvirket af sagen om den bandlyste filmplakat.

- Nu skal vi selvfølgelig tale sammen og revurdere. For det er jo også træls, hvis vi går ind og ødelægger noget for kunsten. Vi skal bare være opmærksomme på, at vi ikke kan sige, at der skal være forskellige regler, fordi én ting bliver kaldt kunst, og en anden ting bliver kaldt kommerciel.

'Er det bare fordi, jeg er kvinde?'

Men for skuespillerinden Julie Christiansen giver det stadig ikke mening, at der ikke må hænge naturlige bryster i offentligheden.

- Man er simpelthen nødt til at kigge på hvert tilfælde. Bare bruge to minutter på at se på vores plakat, og hvad filmen handler om. Det er så ærgerligt, at det hele bliver så kropsforskrækket.

Selvom det er overvældende for Julie Christiansen at være centrum i sådan en debat, så synes hun, at den er vigtig. Og hun vil gerne løbe forrest.

- Er det bare fordi, jeg er en kvinde? Der havde jo ikke været noget, hvis det bare var Sebastian, der havde bar overkrop. Jeg synes, vi er nået til en tid, hvor man er nødt til at stoppe op og tænke over det her.

Plakater i byen eller ej, så har 'Mens vi lever' premiere den 26. oktober. Se traileren her: