Tegnefilm har aldrig været med i det gode filmselskab. Det er jo ikke rigtige film, siger man.
Men helt ærligt: De holder altså længere end alle andre.
'Snehvide og de syv dværge' er fra 1937, og det er nærmest den eneste 81-årige film, vi stadig ser. Den fik for øvrigt en sær-Oscar dengang - en Oscar og syv dværg-Oscars!
Svagt felt i år
I år er feltet svagt i kampen om tegnefilmens Oscars. Der har ikke været meget at vælge imellem, når film som 'Boss Baby' og 'Ferdinand' er nomineret.
Så alle gætter på, at 'Coco' fra Pixar vinder - eller måske bliver det outsideren, den irske 'The Breadwinner', som foregår i Afghanistan.
I gamle dage var der kun Oscars for korte tegnefilm. Dengang vandt Disney hvert eneste år. Det var med film som 'De Tre Små Grise', 'Tyren Ferdinand' i den gamle udgave, og 'Den Grimme Ælling'.
Seks statuetter til berømt duo
Men i 1944 chokerede 'Tom & Jerry': De overtog - og vandt seks gange.
Disneys monopol var dermed brudt, og andre kunne komme til. Selv 'Snurre Snup' snuppede en Oscar en enkelt gang. En dansk Oscar blev det også til - i 1985, med Børge Rings 'Anna & Bella'.
Først i 2001 begyndte man at give Oscar for bedste lange tegnefilm: 'Shrek' var den første, den japanske 'Chihiro og Heksene' den anden - og siden en masse Pixar-film fra 'Wall-E' til 'Ratatouille'. Selv 'Toy Story 3'.
Langtidsholdbar genre
Pixar har siddet på Oscar-uddelingen lige siden, og de har gode chancer igen i år, så spændingen er ikke stor.
Men uanset om de vinder eller ej, kan man vist godt regne med, at mange af de nominerede tegnefilm stadig vil kunne ses om mange år - når alle de andre prismodtagere er glemt.
For animation er langtidsholdbart.
Årets Oscar-uddeling løber af stablen natten til d. 5. marts dansk tid.