I nat uddeles verdens vigtigste og fornemste tv-pris: Her er vores vinder-favoritter

'Game of Thrones' har rekordmange nomineringer, men flere andre serier er ikke til at komme udenom, mener serieekespert.

Serien Succession er en af de serier, Frederik Dirks Gottlieb hepper på til dette års Emmy Awards. (© HBO Nordic)

Natten til mandag er det endnu engang tid til at kåre de bedste serier, skuespillere og kreative tv-folk, USA har at byde på, ved den 71. Emmy-uddeling.

Prisen, som er blevet uddelt hvert år siden 1949, er og bliver den højeste hæder inden for tv og streaming.

HBO's mest populære serie, 'Game of Thrones', har med 32 Emmy-nomineringer allerede slået rekorden for flest nomineringer på ét enkelt år nogensinde. Det endda på trods af, at seriens ottende og sidste sæson fik en del negative ord med på vejen af både fans og anmeldere.

Til den indledende del af prisuddelingen (som kaldes 'Creative Arts Emmy Awards' og blev afholdt i sidste uge) vandt 'Game of Thrones' sine første ti priser - blandt andet for bedste kostumer, klipning, visuelle effekter og lyd.

Andre serier, der ligeledes høstede stort her, var 'Chernobyl' og 'The Marvelous Mrs. Maisel'. Det kan være et fingerpeg om, i hvilken retning akademiet sender deres kærlighed, når de store priser skal uddeles natten til mandag.

Men inden der går for meget politik i den, er det oplagt at kigge på feltet og udpege de serier, som rent faktisk fortjener den prestigefyldte Emmy-statuette.

Så jeg gentager lige, det her er ikke en liste over dem, jeg tror vinder, men derimod dem jeg hepper på natten til mandag, når Emmy-prisen igen uddeles.

Bedste dramaserie: 'Succession'

Den amerikanske tv-serie 'Succession' er skabt af Jesse Armstrong og kan ses på HBO. (© HBO Nordic)

Nominerede: 'Better Call Saul', 'Bodyguard', 'Game of Thrones', 'Killing Eve', 'Ozark', 'Pose', 'Succession', 'This Is Us'.

Et forholdsvist stabilt felt, der vidner om, at dramaserien langt fra er død, selvom man ikke helt mærker den samme fortællerglæde, der udmærkede dramaserier som 'Breaking Bad', 'Mad Men' og 'The Americans' for få år siden.

Der er ikke en ekspert med respekt for sig selv, som ikke tror, at 'Game of Thrones' kommer til at vinde denne kategori.

Dels fordi 'Game of Thrones', selv med en svag sæson, er en formidabelt ambitiøs bedrift, men måske i højere grad fordi muligheden for at hædre denne epokegørende serie aldrig kommer igen.

Akademiet elsker at se serier ride mod solnedgangen med saddeltasken fuld af Emmy-priser, og 'Game of Thrones' bliver formentlig ikke nogen undtagelse.

Personligt håber jeg dog på, at 'Succession' hiver prisen hjem.

Der er ikke nogen tvivl om, at det er ved at blive den dramaserie, som alle taler om, men det er måske et år for tidligt til, at den kan snuppe prisen foran næsen på 'Game of Thrones'.

'Succession', der er en form for moderne – og væsentligt mere kvalitetsbevidst – version af 'Dynasty' ('Dollars') med en god portion 'Billions' smidt oven i hatten, har alt det, som en længerevarende seersucces skal indeholde: Intriger, gode skuespillere og et velskrevet plot om, hvem der skal overtage familievirksomheden.

En slags 'Arvingerne' tilført dyre jakkesæt og diamantsmykker.

'Succession' kan ses på HBO Nordic.

Bedste komedieserie: 'Fleabag'

Bag serien 'Fleabag' er den britiske komiker Phoebe Waller-Bridge, som selv spiller seriens kvindelige hovedkarakter. (© Amazon Prime Video)

Nominerede: 'Barry', 'Fleabag', 'Russian Doll', 'Chitt's Creek', 'The Good Place', 'The Marvelous Mrs. Maisel', 'Veep'.

Der er to store favoritter til at vinde i denne kategori, og det er uden tvivl 'Veep', hvor Julia Louis-Dreyfus spiller kynisk (og kikset) politiker, og 'The Marvelous Mrs. Maisel' om en kvindelig komiker i 1950'ernes USA.

Især 'Veep' er fuldstændig fantastisk, men desværre for den nu afsluttede serie, så er den oppe imod en af de seneste års bedste serier inden for nogen kategori: 'Fleabag'.

Phoebe Waller-Bridge, som også er manuskriptforfatter på den kommende James Bond-film, har med 'Fleabag' begået en serie, der ikke kun giver krampe i lattermusklerne - den formår også at fremtvinge hele følelsesregistret.

En serie med så genialt et cast og med timingens ukronede mester ved roret fortjener prisen for at være den mest helstøbte komedieserie-oplevelse længe.

'Fleabag' kan ses på Amazon.

Bedste miniserie: 'Escape at Dannemora'

Her ses Benicio Del Toro som Richard Matt og Patricia Arquette som Tilly i serien 'Escape at Dannemora', der er instrueret af Ben Stiller. (© Christopher Saunders/HBO Nordic)

Nominerede: 'Chernobyl', 'Escape at Dannemora', 'Fosse/Verdon', 'Sharp Objects','When They See Us'.

År efter år er det mest spændende felt at finde i miniserie-kategorien.

Det tidsbegrænsede format munder som regel ud i knivskarpt skrevne serier, hvor skaberne har en højere grad af kunstnerisk frihed.

Rollen som vinder-favorit er fordelt mellem de to fortræffelige serier: 'When They See Us' og 'Chernobyl'.

Sidstnævnte havde jeg svært ved at få armene ned over, og den har allerede vundet adskillige af de indledende Emmy-priser.

Dog må jeg erkende, at den serie, jeg havde den bedste oplevelse med i et ellers uhyre proppet felt, var fængselsserien 'Escape at Danemora'.

Serien bygger på virkelige begivenheder, hvor en kvindelig fængselsbetjent hjalp to indsatte med at planlægge en flugt.

Og nå ja, hun havde også et seksuelt forhold med begge mænd.

Serien er instrueret af Ben Stiller og ligner en million.

Og med skuespillere som Benicio del Toro, Paul Dano og Patricia Arquette bliver det simpelthen ikke bedre.

'Escape at Dannemora' kan ses på HBO Nordic.

Bedste skuespillere inden for drama: Billy Porter, Jodie Comer, Nikolaj Coster-Waldau og Lena Headey

Billy Porter som ballroom-konferencien Pray Tell i Pose. Billy Porter er en af de nominerede, som Frederik Dirks Gottlieb håber løber afsted med sejren ved dette års Emmy-show (© Pari Dukovic/FX)

Drama-kategorien er pakket med skuespillere fra 'Game of Thrones' og den (i USA) ultrapopulære 'This Is Us'.

Indtil videre er det kun Peter Dinklage, som har vundet Emmy-statuetten, og han får også muligheden igen i år.

Dog så jeg gerne, at Nikolaj Coster-Waldau, som har været mere end stabil gennem samtlige sæsoner, endelig fik den ypperste tv-skuespiller-anerkendelse.

Ligeledes ville det være kriminelt, hvis hans tv-søster Lena Headey ikke fik en Emmy (for bedste kvindelige birolle) for sit portræt af moderlige psykopat Cersei Lannister.

Begge er de spået fine outsider-chancer for at vinde statuetten, men Peter Dinklage og Julia Garner ('Ozark') er favoritterne.

Inden for hovedrolle-kategorierne er jeg rimelig enig med oddssætterne, da både Billy Porter fra 'Pose' og Jodie Comer fra 'Killing Eve' er spået enormt gode chancer for at vinde prisen for henholdsvis bedste mandlige og bedste kvindelige hovedrolle.

Billy Porter ville være den første mandlige, homoseksuelle skuespiller til at få æren, og hans enigmatiske præstation i 'Pose' skriger efter det.

Ligeledes er Jodie Comers portræt af den psykopatiske lejemorder Villanelle i 'Killing Eve' en af de der sjældne kvinderoller, som giver plads til både at være følsom og benhård på én og samme tid.