Præstesønnen August Krogh fra 'Herrens Veje' er død.
I de allersidste minutter af seriens første sæson mødte den krigstraumatiserede præst sit endeligt, da han for øjnene af sin storebror blev påkørt af en lastbil. Og dræbt.
Men var det tragiske dødsfald blot en tilfældig ulykke, eller var det et bevidst valg om at træde ud af livet og ind i døden fra August Kroghs side?
'Herrens Veje' svarer ikke selv endegyldigt på spørgsmålet, og skuespilleren bag August Kroghs karakter, Morten Hee Andersen, mener selv, at dødsfaldet kan tolkes på flere måder.
- Man kan måske godt undre sig over tilfældigheden i, at August skal påkøres af en lastbil og samtidig spørge sig selv, om han ved, at den kommer eller ej. Men jeg kan godt lide det tilfældige i det – religion er jo at skabe mening mellem tilfældigheder, siger Morten Hee Andersen.
Fra dæmon til skytsengel
Da først August er blevet påkørt og ligger livløs på vejen, ser man ham stå i en kornmark og betragte sin egen livløse krop i favnen på sin bror.
Og netop dette skud viser, at August i sidste ende selv vælger døden, mener Morten Hee Andersen.
- Da han står der, har han et øjebliks tvivl om, hvorvidt familien kan klare sig uden ham. Men han beslutter sig for, at det er bedst for ham at dø og på den måde forhåbentlig få tilgivelse fra den uskyldige kvinde, han dræbte, da han var i krig. Og måske har han også fået overbevist sig selv om, at hans familie simpelthen er bedre stillet uden ham.
- Fra at han i begyndelsen så kvinden, Shahida, som en dæmon, der hjemsøgte ham, begynder han efter ottende afsnit at lytte til hende og lover hende at gøre alt, hvad han kan, for at redde to asylansøgere. Hun bliver på en måde en slags skytsengel for ham, som hjælper ham med at træffe beslutninger, forklarer Morten Hee Andersen og fortsætter:
- Han ser hende pludselig som et sendebud fra Gud, og derfor går han efter hende ind i kornmarken; 'hvor skal han nu hen, hvad vil hun vise ham', tænker han. I hans virkelighed er det meget reelt.
Slutter med et udråbstegn
Allerede da Morten Hee Andersen fik rollen som August Krogh, kendte han til sin karakters skæbne.
Og selvom han altså vidste, at han – modsat seriens øvrige karakterer – kun ville være med i den første af de i alt to sæsoner af serien, så glædede han sig alligevel over dødsfaldet.
- Jeg får jo lov til at slutte med et stort udråbstegn i stedet for et punktum, siger han med et smil.
Han forklarer videre, at kendskabet til Augusts død også havde indvirkning på, hvordan han spillede rollen hele serien igennem.
- Bevidstheden om, hvor August skulle ende, satte mig på en eller anden måde fri. Eftersom jeg vidste, at hans bue ville ende dér, så kunne jeg fra start trække mere i den modsatte retning og give ham mere mod på livet. Men samtidig skulle jeg være bevidst om den lyst til selvdestruktion, som han ubevidst havde i kroppen. Det var hele tiden hans skæbne, at han skulle presse sig helt derud, siger Morten Hee Andersen.
Fældede tårer under slutscenen
Selvom den 26-årige skuespiller altså var forberedt på at indspille de dramatiske scener i flere måneder, så blev han alligevel enormt overvældet af den scene, man ser som den allersidste i sæsonafslutningen af 'Herrens Veje'.
Scenen, hvor han sammen med Shahida og en række øvrige mennesker går gennem kornmarken mod solens lys.
- Det var så sindssygt at indspille den scene. Solen var lige stået op, alt var helt dugget, og vi var plaskvåde fra navlen og ned. Efter at have optaget et par gange, fandt vi alle sammen tempoet, og instruktøren lod os bare gå og gå. Vi kom så op over en bakketop, og her var der kun sol. Intet andet. Det var helt surrealistisk at stå der med 40-50 fremmede mennesker, og flere af os begyndte at græde. Det var så smukt, siger Morten Hee Andersen.
Farvel til August – goddag til Morten
Mens afsnit ti af 'Herrens Veje' altså blev et dramatisk farvel til August Krogh, så er afsnittet alt andet end et farvel til Morten Hee Andersen selv.
Den unge skuespiller, der har fået sit store, folkelige gennembrud i tv-serien, er nemlig i fuld gang med at spille teater på Det Kongelige Teater i København, hvor han er fastansat.
Og så håber han på at få mulighed for at arbejde endnu mere med film og tv fremover.
- Jeg er på en spændende rejse, som jeg slet ikke ved, hvor bringer mig hen. At være en del af 'Herrens Veje' har gjort mig sindssygt meget klogere på mit skuespil og på, hvordan man er til stede som skuespiller. Det har været enormt givende at få lov til at arbejde med de andre spillere, alle instruktørerne og hele produktionen, siger Morten Hee Andersen.
Også rent menneskeligt har det betydet noget særligt for Morten Hee Andersen at være en del af netop en serie som 'Herrens Veje'.
- Det har været virkelig spændende at skulle forholde sig til, om man tror på Gud og diskutere ens forhold til Gud i offentligheden, siger han og tilføjer:
- Jeg oplever, at tro har gjort noget godt for mig. Og jeg finder ro i at have tillid til, at nogen vil mig det godt.