- Kære Gud. Jeg beder dig. Hjælp Jonas. Lad ham overleve. Jeg beder dig. Lad ham overleve.
Nødtvungent er feltpræsten August Krogh draget med sin deling på patrulje, da de pludselig bliver angrebet af fjenden.
Den unge soldat Jonas bliver ramt, og mens en af kammeraterne ihærdigt kæmper for at få stoppet blødningerne, sidder feltpræsten med den unge soldats hoved i sit skød og prøver at trøste ham.
- Du er i sikkerhed. Du skal nok komme hjem. Der er nogen, der passer på dig, prøver han at berolige ham.
Som et sidste råb om hjælp vender August sig mod Gud.
Men her hjælper ingen bønner. Jonas dør i Augusts arme.
Læs også
Tidligere feltpræst: Du er et andet menneske, når du kommer hjem
Lige præcis denne scene, som udspiller sig i søndagens andet afsnit af dramaserien ’Herrens Veje’, var en af de første scener, som den unge skuespiller Morten Hee Andersen, der spiller rollen som August Krogh, indspillede.
Kun få dage efter han i juni sidste år dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole (tidl. Statens Teaterskole).
- Jeg dimitterede fra skolen lørdag og festede om aftenen. Søndag fløj jeg til Spanien (hvor krigsscenerne er indspillet, red.), og mandag begyndte vi så at optage, fortæller Morten Hee Andersen.
- Så var vi ligesom i gang, og så kørte det bare derfra.
Skulle slet ikke have spillet August
Man kan roligt tale om en karriere, der er begyndt med bulder og brag for den 26-årige skuespiller, der er født i Roskilde og opvokset i Nyborg.
Allerede inden Morten Hee Andersen blev færdiguddannet skuespiller, havde han ikke alene landet en hovedrolle i en stor DR-dramaserie, han havde også scoret sig en plads i det faste ensemble på Det Kongelige Teater i København.
Loading preview...
Men faktisk havde han som ung slet ikke regnet med, at han skulle gå skuespiller-vejen. Han troede, han skulle være tegner og lave tegnefilm – og senere professionel skater – men i løbet af teenageårene begyndte lysten til skuespillet så at spire i ham.
Særligt da han i teenageårene blev involveret i en rockmusical i Nyborg, åbnede der sig en ny verden for ham.
- Jeg blev simpelthen afhængig af skuespillet, det blev som en slags ventil i hverdagen. Så jeg blev ved.
Læs også
Adam Price om ny dramaserie: Det sværeste jeg nogensinde har lavet
Rollen som August Krogh i ’Herrens Veje’ kom – for nu at bruge en oplagt kliché – ikke som sendt fra himlen. Faktisk kom den helt tilfældigt og næsten ubelejligt.
Casteren på ’Herrens Veje’ havde tilfældigvis set Morten Hee Andersen i en afgangsforestilling på teaterskolen og tilbød ham straks at komme til casting på serien.
Oprindeligt var han tiltænkt en mindre birolle. Andet ville da heller ikke passe ind i den unge skuespillers kalender, da han netop havde landet et fast job på Det Kongelige Teater.
Men i stedet for en birolle blev Morten Hee Andersen tilbudt en af seriens bærende roller og efter at have fået godkendt orlov fra Det Kongelige Teater, stod han nærmest fra den ene dag til den anden midt i krigsoptagelserne i Spanien.
- Det var en gave for en skuespiller at få lov til at stå midt i alt det der – i et virkeligt lys, at mærke støvet og varmen og den tunge rustning. Det var så givende, og på den måde var det let at træde ind i universet, siger Morten Hee Andersen og tilføjer så:
- Men situationerne, der skulle udspille sig, var ekstremt svære.
Er det værre at slå ihjel end at dø?
Særligt forberedelserne til scenen, hvor August hårdt presset af sine soldaterkammerater og i kamp for sin egen overlevelse, ender med at dræbe en civil, gjorde indtryk på Morten Hee Andersen.
- Jeg tænkte rigtig meget på, hvordan det måtte være at slå et andet menneske ihjel. Jeg tænkte på det ud fra en tese om, at for nogen kan det at dræbe et andet menneske næsten være værre end selv at dø. Og så tænkte jeg på den skyld og skam, der er forbundet med at slå et andet, uskyldigt menneske ihjel.
- August overskrider sin egen grænse med mange kilometer, både ved at velsigne våbnene, men også ved at affyre skud. Han ender med at gøre noget, som er værre, end han nogensinde kunne have forestillet sig, han ville gøre. Og han ville måske hellere bare selv have været død.
Loading preview...
Inden optagelserne i Spanien havde Morten Hee Andersen flere samtaler med en tidligere feltpræst, som selv har været udsendt i mere end 20 år. Med på optagelserne til krigsscenerne var desuden to rigtige soldater, som Morten Hee Andersen brugte meget tid på at tale med.
- Jeg har prøvet at forstå det hele så godt, jeg kan, men jeg ville også lyve, hvis jeg sagde, at jeg nu ved, hvordan det er at arbejde med livet som indsats. Men jeg har prøvet at repræsentere og respektere det så godt, jeg kunne.
Tro kan gavne mennesker
Hvor militæret og krigsførelse aldrig har været noget, Morten Hee Andersen har stiftet bekendtskab med før indspilningerne til ’Herrens Veje’, så er seriens overordnede temaer som tro og religion langt fra fremmed for virkelighedens August.
Morten Hee Andersens oldefar var nemlig provst, ligesom Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) er det i serien, mens hans farfar var sognepræst i Vordingborg.
Hans far er altså vokset op på en præstegård ved siden af Vordingborg Kirke, og religion har derfor altid været en ting, man sagtens har kunnet tale om i Morten Hee Andersens opvækst.
Ikke fordi familien som sådan er religiøs, men troen har alligevel fyldt mere end i de gængse, danske hjem. Her er man ikke blot taget i kirke juleaftensdag, fordi den slags gør man jo, her er man taget af sted for rent faktisk at være til stede og lytte til præstens prædiken – for så at kunne diskutere indholdet af den over julebordet.
- Jeg kan godt lide at se på tro som en slags filosofi, som i virkeligheden handler om, at man lever i balance, og at man lever godt i fællesskabet med andre, siger Morten Hee Andersen.
Læs også
Lars Mikkelsen efter rolle som præst: Nu tør jeg sige, jeg er troende
Samtidig både ærgrer og undrer han sig over, hvor tabubelagt det er at tale om tro og religion.
- Jeg har aldrig haft behov for at sige, at tro og religion er noget bullshit. Jeg har netop brug for at forsvare de skønne ting og de smukke budskaber i troen og religionen, fordi jeg synes, det kan gøre noget rigtig godt for mennesker, siger han.
Åndssvagt at tro på en indgribende gud med skæg
I sin research til rollen som August Krogh har Morten Hee Andersen besøgt mange kirker, gået til rigtig mange gudstjenester og haft samtaler med et bredt spektrum af præster.
Det, der virkelig har slået ham i de mange møder med folkekirken herhjemme, har været at se, hvilken stor betydning kirken fortsat har rundt omkring i lokalsamfundene, og hvordan kirken stadig danner rum for, at folk kan mødes på tværs af sociale klasser.
Læs også
Anmeldere roser ny dramaserie: 'Herrens Veje' lægger kraftfuldt fra kaj
- Det er rørende at se, hvordan eksempelvis hjemløse og børnefamilier mødes i kirken og hilser på hinanden under gudstjenesten. Den slags synes jeg, at alle danskere skulle give sig selv mulighed for at opleve, siger han og tager en dyb vejrtrækning, inden han fortsætter:
- Men hvis du spørger om mit forhold til folkekirken som institution, så er jeg enormt forundret over, at der kan eksistere præster i folkekirken i dag, der eksempelvis nægter at vie homoseksuelle. På den måde forstår jeg godt de danskere, der føler sig afviste af kirken på grund af gammeldags ritualer.
Loading preview...
Ordene er velovervejede, inden de kommer ud af hans mund. Han ved godt, at man skal være meget påpasselig med, hvilke ord man bruger til at omtale emner som tro og religion.
Og så er Morten Hee Andersen også bevidst om, at han på én gang gerne vil være ærlig – men at han også nødig vil træde nogle over tæerne.
- Bare du nu ikke udstiller mig alt for rebelsk, siger han med et smil og bevæger sig så alligevel ud i et semi-kontroversielt sprogbrug, da samtalen falder på de fordomme, der findes om kristendommen.
- Jeg synes, at der fra nogle steder kan være en tendens til at angribe kristendommen på, at kristne tror på en eller anden indgribende gud, en mand med hvidt skæg, der sidder oppe på en sky. Og det kan jeg sgu da godt forstå er åndssvagt. Det synes jeg da også er åndssvagt. Men hvis det er det, du tror, folk mødes om, så er du da også selv åndssvag. Kristendommens bud om næstekærlighed handler for mig meget mere om nogle principper for et sammenhold.
Er ikke bange for Gud
Selvom Morten Hee Andersen ikke praktiserer sin tro i det daglige, er han ikke bange for at bede en bøn, når livet i perioder kan være svært.
Det oplevede han blandt andet under et intenst og krævende forløb på teaterskolen, der medførte et så voldsomt tankemylder, at han eksempelvis havde svært ved at sove om natten.
- Der kunne jeg godt finde på at bede en bøn. Det handlede mest om at sende mine tanker et sted hen og måske om bare at få sagt tingene højt for mig selv. Så kalder man det en bøn, fordi det lige var den form, jeg kendte, siger han og tilføjer:
- På mystisk vis gav det mig ro, og det er en af de smukke ting, tro kan være med til.
Se 'Herrens Veje' hver søndag kl. 20 på DR1 eller når det passer dig på DR TV.
Loading preview...