I den nye serie ‘Barry' spiller den amerikanske komiker Bill Hader en anderledes seriøs rolle, nemlig en lejemorder, der forelsker sig i at spille teater.
Det er ikke just en tung og eftertænksom dramaserie, men stadig et skridt i en mere seriøs retning for den ellers så gakkede komiker, der blandt andet er kendt fra sin tid i sketch-showet 'Saturday Night Live'.
Sammensmeltningen mellem komedie og drama har i USA fået betegnelsen dramedy og serier som 'Transparent' (Viaplay), 'Orange is the New Black' (Netflix) og 'Better Things' (HBO Nordic) har til dels udvisket de traditionelle genre-rammer og presset komikere til at komme i kontakt med deres mere alvorlige og følsomme sider.
Her kommer mine bud på 5 komikere, der med succes har skiftet klovnefiguren ud med lidt mere tunge og potentielt prisvindende roller.
Jim Carrey
Vel nok den største komiker i 90'erne, der med fordel brugte sit fantastiske gummiansigt til at få hele verden til at grine i film som 'Dum & Dummere', 'Ace Ventura' og 'The Mask'.
Ikke desto mindre var det lidt af en øjenåbner, da Carrey i 1998 brillerede som den rådløse Truman Burband, der uden at ane det levede et liv omringet af skuespillere som hovedrollen i sin egen tv-serie.
Året efter leverede han et uhyre præcist portræt af komikeren Andy Kaufmann i 'Man on the Moon', men det var i Michel Gondrys mesterlige kultfilm 'Evigt solskin i et pletfrit sind', at det for alvor stod klart, at Carey måske er en ligeså god dramatisk skuespiller, som han er komiker. Og det siger ikke så lidt.
Robin Williams
I lang tid vidste jeg ikke, at Robin Williams startede som standup-komiker i 1970’erne. Jeg voksede nemlig op med Robin Williams film og kendte ham som en fabelagtig skuespiller fra højdramatiske film som 'Døde Poeters Klub' samt hans legendariske skuespilsgennembrud i 'Good Morning, Vietnam'.
Williams var en forrygende komiker som inspirerede en hel generation. Alligevel formåede han at overgå sig selv som skuespiller. Hele fire gange har han været oscarnomineret og i 1998 vandt han den prestigefyldte pris for sin rolle i 'Good Will Hunting'.
Dog er det på godt og ondt stadig hans Golden Globe-vindende præstation i Ms. Doubtfire hvor han med proteser i ansigtet klædt ud som en ældre dame skræmte livet af børn verden over, der hænger ved.
Steve Carell
Steve Carells ser ikke ud af meget. Han ligner din kedelige folkeskolevens endnu mere kedelige far.
Men udseendet snyder heldigvis ofte og i en perlerække af sjove gennembrudsroller bragede Carell ind på scenen som en tornado. Bedst husker man ham i roller som den intetanende tåbe Brick i 'Anchorman' og chefen i den amerikanske version af 'The Office'.
Carell nåede dog nye højder, da han spillede pengemanden Mark Baum i 'The Big Short' og peakede i sin oscarnominerede præstation som den sindssyge milliardær John Du Pont i filmen 'Foxcatcher'. Det er en rolle, der i de forkerte hænder kunne falde uheldigt ud og blive ufrivilligt komisk, men for Carells var det endnu en vigtig byggesten i en imponerende karriere, som først lige for alvor er begyndt.
Bill Murray
Murray har efterhånden haft en lang karriere inden for film og tv, og selvom han ofte har holdt sig til ét ansigtsudtryk, formår han altid at levere sine replikker med en fantastisk uimponeret sarkasme, der i årevis har gjort ham til din yndlingskomikers yndlingskomiker.
Selvom Murray næsten altid bringer sin tørre komik med i kæmpehits som 'Ghostbusters', 'Groundhog Day' og 'Charlie’s Angels', så har han få gange droppet sarkasmen og leveret ægte og følsomme præstationer i film som 'Rushmore' og 'Broken Flowers'. Men aldrig har Murray oset mere af seriøs, dramatisk filmstjerne end i Sofia Coppolas smukke kærlighedsfilm 'Lost in Translation', hvor han spiller en melankolsk skuespiller, der på en opgave i Tokyo møder den unge Charlotte spillet af Scarlett Johansson.
Jamie Foxx
I 90'erne var Jamie Foxx et af de hotteste navne inden for komik. Han var med i sketch-showet 'In Living Color', en lang række af komediefilm og søreme om ikke han også havde sin egen sitcom med den knapt så originale titel 'The Jamie Foxx Show'.
I 1999 overraskede han de fleste med en dramatisk hovedrolle-præstation i Oliver Stones football-film 'Any Given Sunday'. En rolle, der ikke bare krævede, at han lagde sin komik på hylden, men også at han brugte sin tidligere erfaring inden for amerikansk fodbold.
I 2004 blev han Oscar-nomineret hele to gange! For sin rolle i filmen 'Collateral' og sit portræt af den legendariske sanger Ray Charles i filmen 'Ray' - som i øvrigt sikrede ham statuetten for bedste mandlige hovedrolle over prominente navne som Leonardo DiCaprio og Clint Eastwood.
I øvrigt er Foxx også en fænomenal sanger, men det er en helt anden historie...