Tag ikke fejl af Sara Hjort. Hun er 29 år gammel, men med sine mere end ti år i skuespilfaget er hun efterhånden en rutineret dame. Hun debuterede i rollen som Katrine i DR-serien 'Forestillinger', da hun var 19 år og stadig gik i gymnasiet. Siden dengang har hun haft rigeligt at lave.
Som 24-årig gjorde hun sig for eksempel bemærket til filmfestivalen i Cannes, da den hollandsk-danske film 'Borgman' havde premiere, og sidste år spillede hun en hovedrolle i TV 2 Zulu-serien 'Perfekte steder'. Nu er hun aktuel igen; denne gang i den nye Viaplay-serie, 'Advokaten'.
Selvom Sara Hjort smiler og svarer høfligt på journalistens banale og skabelonagtige åbningsspørgsmål (undskyld!), så er hun faktisk enormt træt af at tale om, hvorfor hun blev skuespiller.
– Jeg har lavet de interviews så mange gange, siger Sara Hjort.
– Som ung, kvindelig skuespiller bliver man sat i den der ’up and coming’-bås i mange flere år end mændene. Jeg oplever det stadig. Forestil dig, at der efter ti år blev lavet de samme interviews med Mikkel Boe-Følsgaard eller Esben Smed.
Opmærksomhed på køn
Det ferske spørgsmål var selvfølgelig ment som en uformel ice-breaker. Sådan et, som skal lede samtalen naturligt videre til noget mere interessant. Og det fungerede faktisk, som det skulle – for det er ikke kun interviewspørgsmål, der er skævt fordelt mellem kønnene.
Sidste år havde kun fire ud af 20 danske spillefilm til voksne kvindelige hovedroller. Den skæve tendens er både kendt og global, og der er skrevet bunkevis af historier om problemet. Ifølge Sara Hjort handler det om de mennesker, som skaber de historier, som skuespillerne skal spille foran kameraet.
– Man skaber historier, som spejler én selv, og der er en tendens til, at mænd laver flere manderoller. Det er ikke fordi, jeg tror, at de ikke har lyst til at skrive flere kvinderoller eller vil holde kvinder ude. Der er bare en overrepræsentation af mænd bag kameraet, siger Sara Hjort.
Hvad skal vi gøre for at komme problemet til livs?
– Jeg tror, det kommer helt af sig selv. På Filmskolen er det meget ligeligt fordelt mellem kønnene, hvem der bliver uddannet. Ellers tror jeg bare, at man skal være opmærksom på, hvem man vil have med, når man laver en film. Uden at man behøver at lave kvoter, som de gør i Sverige, siger hun.
Springer ud som skabende
Sara Hjort understreger, at hun ikke klager på sine egne vegne. Hun har masser at lave, især i tv-produktioner, hvor hendes navn jævnligt dukker op på rollelisterne.
Onsdag er der premiere på Viaplay-serien ’Advokaten’ med Sara Hjort i en større rolle. Serien handler om en forsvarsadvokat, spillet af svenske Alexander Karim, som vil hævne mordet på sine forældre. Sara Hjort spiller rollen som Therese Waldman, datter til gangsteren Thomas Waldman, som spilles af Thomas Bo Larsen.
Selvom Sara Hjort er skuespiller ind til benet, som hun selv beskriver det, så har hun faktisk appetit på at prøve sig på den anden side af kameraet.
– Skuespillere er udøvende kunstnere. Vi får en historie, som vi skal spille. Selvfølgelig er vi med til at skabe en rolle, og det er os, der giver den kød og blod. Men dem, der skriver og instruerer, er mere defineret som skabende. Jeg synes, det er spændende at være med lidt tidligere i processen, fortæller Sara Hjort.
– Jeg bliver helt stolt over det. Selvfølgelig er jeg også stolt, når jeg går ind og nailer en rolle, men at være med til at lægge de første sten og bygge noget op giver bare en stor tilfredsstillelse.
Nu sker det altså. De mere end ti års erfaring foran kameraet skal bruges på en helt anden måde, for Sara Hjort skal nemlig i gang med at instruere sin første kortfilm; en film, som hun tilmed har skrevet manuskriptet til.
– Det er en kærlighedshistorie mellem to søskende, som møder hinanden for første gang, så der er en dreng og en pige i hovedrollerne. Når jeg skal til at sammensætte mit hold, så har jeg også lyst til at arbejde med en nogenlunde lige kønsfordeling. Det synes jeg simpelthen giver en bedre dynamik, siger hun.