Natten til mandag har instruktør Tobias Lindholm mulighed for at gå på scenen i Kodak Theatre på Hollywood Boulevard for at hente en Oscar hjem til Danmark for filmen ’Krigen’ – ganske, som Susanne Bier gjorde det i 2011 for filmen ’Hævnen’.
Men de danske Oscar-succeser er i fare, advarer kulturminister Bertel Harder (V) nu:
- Dansk films glorværdige tidsalder kan være slut, siger kulturministeren, der i denne weekend er i Los Angeles for at deltage i Oscar-uddelingen.
Nye planer fra EU-kommissionen lægger dog en dæmper på festlighederne i den danske Hollywood-lejr.
EU vil nemlig ændre reglerne for streaming af film på nettet, så brugere kan se alle film, uanset hvor de befinder sig i verden.
Men dropper EU den såkaldte geo-blocking, mister filmbranchen godt en tredjedel af indtjeningen på alle film med internationalt potentiale, advarer både Det Danske Filminstitut og Nordisk Film.
Vil bremse EU-planer
Med EU’s nye plan vil man nemlig ikke længere kunne sælge eksklusive filmvisningsrettigheder til europæiske filmdistributører og produktionspartnere.
Og dermed mister danske film mindst 30 procent af deres budget, men også muligheden for at ramme det internationale marked, lyder det fra den danske filmbranche.
- Jeg kan i dén grad forstå filmbranchens bekymring. Økonomien bag de fleste danske film er skruet sammen af en tredjedel statslig filmstøtte, en tredjedel biografindtægter og en tredjedel salg i udlandet, siger Bertel Haarder.
- Den nye model fra EU-kommissionen vil altså fjerne en tredjedel af indtægtsgrundlaget for danske film.
Derfor vil kulturminister Bertel Haarder nu sammen med sine europæiske kolleger rette henvendelse til EU-kommissionen for at bremse de nye planer:
- Vi vil sige til Kommissionen, at det her må stoppe. Det er både dansk kultur og filmbranchens økonomi, der er på spil her, og det gælder ikke kun Danmark, men også mange andre små sprogområder i Europa, siger Bertel Haarder.
- Og hjælper det ikke at tage fat i Kommissionen, så vil vi tage fat i EU-parlamentet, fastslår kulturministeren.
Han opfordrer samtidig den danske filmbranche til at finde en løsning på geo-blocking, så forbrugerne kan se film og serier, de har har lyst til, på for eksempel Netflix, selv om man er på ferie i udlandet.
- Det er mit indtryk, at filmbranchen kan finde en løsning, som er i forbrugernes interesse, uden at det skal ødelægge indtægtsgrundlaget for dansk film.
- Det vil jeg opfordre dem til at arbejde videre på, mens vi forsøger at stoppe de nye planer fra EU.