Egentlig burde fans af Marvel-forlagets tegneserier være ekstatiske af glæde.
Filmene om deres helte sidder jo mere eller mindre på al flæsket for tiden. Der er ikke plads til mange andre store, effektbuldrende film i biograferne; især ikke når den evige superheltekonkurrent, forlaget DC, halser bagefter og forsøger æde noget af succesen med præcis samme slags film.
Selv en sikker blockbuster-klippe som 'Star Wars' har trukket sig tilbage. Pladsen ved siden af Marvel er blevet for trang.
Fans vrede over kvindelig Captain Marvel
Alligevel har rigtig mange Marvel-fans ondt et vist sted i de her dage.
Én af deres gamle helte har nemlig fået en kønskorrigerende operation.
Det vil sige, egentlig har 'Captain Marvel'-figuren en temmelig fortumlet fortid på forskellige forlag og med diverse personligheder, også som kvinde. Og hvis ret skal være ret i de her fake news-tider, er det måske ikke så meget Marvel-fans som højresnoede trolls, der har smerter i rumpetten.
I hvert fald har filmsiden Rotten Tomatoes været nødt til at lukke dele af deres features ned, fordi de er blevet bombarderet med hadefulde ytringer fra folk, der ikke vil se 'Captain Marvel'.
Det er en fast del af spillet på de amerikanske filmsites, når Hollywood strækker sig i den politiske korrektheds navn. Også den nye 'Ghostbusters'-film, med fire kvinder i stedet for de oprindelige fire mænd, og Marvel-filmen 'Black Panther', der finder sted i Afrika, blev udsat for hadske troldeangreb.
Det virker pænt sagt som en besynderlig reaktionær tilgang til superhelteuniverset, der jo aldrig ligefrem har været bundet op på rationel tænkning og logik.
Altså, hvis en mand i blå trikot og med røde underbukser uden på kan få tiden til at gå baglæns ved at flyve lynhurtigt rundt om Jorden, er der vel ikke nogen logik, der forhindrer en kvinde i at være røvstærk. Ét eller andet sted handler det vel om menneskets evolution. Vi har brug for at flytte og forandre os.
Brie Larson er fremragende
Og desuden er kvindelige superhelte edderhyleme en befriende fornyelse til et superhelteunivers, der gentager sig selv om og om igen.
Der er kort sagt rigtig mange gode grunde til at gøre 'Captain Marvel' til en kvinde. Og her er én til: Brie Larson er en fremragende skuespiller, der formår at give 'Captain Marvel' en skarp personlighed, ikke nødvendigvis som superhelt – det sørger effektafdelingen for – men som det menneske, der er blevet en superhelt.
Det er Larson, der gør det til en oplevelse at følge hendes rejse i 'Captain Marvel' – fra en ung heltekriger af den stolte race Kree, der forsøger at bekæmpe sin ærkefjende (den onde Skrull'er), til det væsen, hun efterhånden indser, hun var, før hun endte som Kree.
Det er Larson, der med humor, charme, gåpåmod og følsomhed får følelseslivet inde i 'Captain Marvel' til at fremstå sjældent nuanceret. Kun galleriet i de to 'Guardians of the Galaxy'-film – et par af Marvels bedste film – har en lige så levende og rørende baggrund.
Og så fungerer USA i 1990'erne i øvrigt glimrende som bagtæppe for historien i 'Captain Marvel'. Især alle de tørre kommentarer til computerverdenens langsommelighed i 1990'erne går rent ind.
Filmen er kun opvarmning
Til gengæld hæmmer det filmen, at den så tydeligt er et mellemlægspapir, der varmer op til forårets helt store Marvel-film, den fjerde Avengers-film, 'Endgame', hvor Captain Marvel formentlig skal gå forrest i kampen for at besejre skurken Thanos og redde Jorden.
Det havde været smukkere at give 'Captain Marvel' sit eget univers, sin egen personlige historie, i stedet for hele tiden at flette Marvel-filmene på kryds og tværs. Men okay, nogle af os glæder os allerede til at se Brie Larsons hår blæse smukt i vinden, mens hun giver Thanos et los i bollerne.
Hvornår får en transkønnet superhelt i øvrigt sin egen film?