Er du til superhelte?
Hvis ja, så bør du være vidne til afstraffelse af høj kvalitet i denne weekend.
I dag har Netflix-serien 'The Punisher' premiere, og derved har endnu et skud på stammen af superhelteserier set dagens lys.
Vi har fået DRs serieekspert Frederik Dirks Gottlieb til at vurdere serien ud fra de første seks afsnit ud af 13. Kort fortalt: Han er begejstret og giver den fem stjerner ud af seks. Men hvorfor skal man se den?
- 'The Punisher' tager dig med bukserne nede fra første minut. Pilotafsnittet er et af de bedste, jeg har set i år og står som en lille, stramt fortalt og afsluttet historie i sig selv.
- Overordnet set rummer serien den helt perfekte balance mellem spænding, drama og ren underholdning. Jeg tror, at den både vil tilfredsstille dem, der elsker 'The Punisher' for hans hårdtslående kvaliteter, og dem, der savner lidt mere dybde i Marvels heltefigurer.
Hvordan adskiller 'The Punisher' sig fra Netflix' andre Marvel-serier?
- Det er helt tydeligt, at man efter de to udskældte Marvel-sæsoner - den frygtelige 'Iron Fist' og den ligegyldige 'The Defenders' - bevidst har forsøgt at skabe en serie, der både visuelt og historiemæssigt kan stå alene og ses særskilt fra de andre.
- Modsat de andre Marvel-serier, hvor truslen mod vores helt kommer fra endimensionelle filmskurke, er vi her i en langt mere grå og realistisk virkelighed, hvor ægte samfundsproblemer, som soldater med PTSD og strukturel racisme, er den egentlige trussel.
Hvad karakteriserer 'The Punisher'-tegneserien?
- Karakteren The Punisher, med det borgerlige navn Frank Castle, blev skabt i 1974, hvor den ene knækkede mand efter den anden blev sendt hjem fra Vietnam-krigen med ar på krop og sjæl.
- Modsat de fleste andre Marvel-helte har The Punisher ikke overnaturlige evner. Han er 'bare' en toptrænet soldat tilsat et overflødighedshorn af våben. Men det er hans enestående mentalitet, dybt forankret i Vietnam-krigens rædsler, som for alvor gør, at han kan hænge med superhelte som Spider-Man og Daredevil.
- I tegneserien er det mafiakarteller, der dræber hans familie og som for alvor får ham på en morderisk mission om at rydde op i den kriminelle underverden. Som en lang række af andre populære tegneseriehelte kommer essensen af The Punisher ud af en samfundsmæssig frustration, som har ligget forfatterne på sinde.
Hvordan lykkes Netflix med at omsætte tegneserien til en tv-serie?
- Overordnet set gør Netflix og Marvel alt det rigtige. Vietnam er erstattet med Afghanistan, og dermed er seriens tematikker om krigstraumer og forhørsteknikker mere relaterbare end tegneserien var for mig, da jeg i starten af 1990’erne læste den som barn.
- Modsat de tidligere Netflix/Marvel-serier så retfærdiggøres seriens mørke visuelle stil og dystre tone ved, at der er mere på spil rent politisk, end der f.eks. var i 'Daredevil' som var en klassisk ‘de gode mod de onde’-fortælling.
- I 'The Punisher' er grænserne for, hvem man bør holde med, udviskede, hvilket gør Fransk Castles antihelt til en af de mere interessante tegneseriefilmatiseringer i de seneste år.
Hvad gør man forhåbentligt bedre i de følgende afsnit?
- Selvom serien rummer en del absurd og kulsort humor, så kunne man sagtens eksperimentere med mere af denne skuffe. Der er ikke noget som en god portion vel-timet og subtil humor i en ellers grum og seriøs serie.
- Desuden mangler serien en klar skurk, som The Punisher kan rette sin vrede mod, og som kan fungere som et klart endemål. Men det kan forfatterne stadig nå at rette op på i de resterende afsnit, og vi befnder os i den grad i småtingsafdelingen.
- 'The Punisher' er et friskt pust i en ellers efterhånden lunken føljeton af Marvel-serier og viser endnu engang, at antihelten næsten altid er mere spændende end superhelten.
Alle 13 afsnit af 'The Punisher' er tilgængelige hos Netflix.