Kronprinsparrets Stjernedryspris uddeles til spirende danske talenter indenfor kulturområdet, og i år går priserne til designeren Mark Tan og forfatteren Amalie Smith.
Men hvem er de to stjerndrys?
Modeekspert Chris Pedersen og boganmelder Lars Bukdahl sætter her ord på, hvad de to prismodtagere kan og hvad deres talenter gemmer på.
Designtalentet fra Ry
Mark Tan er 29, opvokset i Ry og et af Danmarks mest lovende modetalenter. Han har designet tøj, siden han var barn, og i år modtager han Kronprinsparrets Stjernedryspris.
- Mark Tan er virkelig dygtig til at formgive tøj i anderledes materialer. Han formår at gøre materialet til stjernen og har en enorm forståelse for, hvad tøj kan i samspil med forskellige typer materiale, siger modeekspert Chris Pedersen, der blandt andet har dækket den danske modeuge på DRK.
Mark Tan er blandt andet kendt for sine skarpe silhuetter og unikke brug af materialer. Han har blandt fremstillet tøj af materialet BoB, der oprindeligt blev udviklet til beklædning af bilsæder.
En ny generation af danske designere
Ifølge modeeksperten skiller Mark Tan sig markant ud fra mange af de andre designere herhjemme.
- Mark Tan er en del af en ny generation af unge danske designere, der har hele verden som arbejdsplads. Han laver luksustøj, der ikke nødvendigvis passer til det danske marked, men han har et særligt internationalt udsyn og en enorm selvtillid i sit tøj, siger han.
Det er første gang at Stjernedrysprisen går til en dansk tøjdesigner, og det er en stor ting for den danske modebranche.
- Det har en kæmpe betydning, at en dansk designer modtager en af Kronprinsparrets Priser. Det er en blåstempling af modebranchen generelt, og viser, at den skal tages lige så seriøst som alle andre former for kultur herhjemme, siger Chris Pedersen.
Kronprinsessens anerkendelse giver enorm opmærksomhed
I udlandet er den danske Kronprinsesse Mary et modeikon, og mange udenlandske aviser skriver dagligt om den danske Kronprinsesses udfoldelser på modefronten.
- Kronprinsesse Mary og mode hænger bare sammen. Der er en enorm opmærksomhed omkring Kronprinsesse Mary, når det kommer til mode, og når hun giver en designer et blåstempel i form af den her pris, er det noget, som får stor opmærksomhed i udlandet.
- Det kommer helt klart til at betyde noget for Mark Tans karriere i fremtiden, slutter Chris Pedersen.
Hybrid kunst-kamæleon
Årets anden modtager af Stjernedrysprisen er forfatteren Amalie Smith. Med seks anmelderroste bøger bag sig, er hun et af dansk litteraturs mest lovende talenter.
Hun er uddannet fra Forfatterskolen, og i sommers blev hun færdig på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Udover at være forfatter, arbejder hun også med levende billeder og kunst.
- Amalie Smith er på kunstens scene en sand kamæleon, med flere farver på én gang. Hun er ekstremt hybrid i sit udtryk og mixer så mange kunstarter som muligt, siger Lars Bukdahl. Han er anmelder hos Weekendavisen og har anmeldt flere af Smiths bøger.
Et klart talent
Smith debuterede på Gyldendal i 2010 med romanen ’De næste 5000 dage’ og har senest udgivet bogen ’Marble'.
- Hun forholder sig poetisk inderligt, nærmest dagbogsagtigt til sit liv - men hele tiden går hun et skridt tilbage og kigger på livet og poesien med strengt naturvidenskabelige briller. Hun er både ægte digter og genuin nørd, siger Lars Bukdahl.
Ifølge Bukdahl gemmer den unge forfatter på et stort talent og potentiale.
- Hun har et klart talent, og selvom hun også arbejder meget med billedkunst og levende billeder, skal hun nok forsætte med at skrive. Jeg kan mærke en sejhed i hendes talent, der giver mig tillid til, at hun nok skal fortsætte med at lave spændende og mærkelige litterære opfindelser i fremtiden, siger han.
De to prismodtagere får officielt overrakt Stjernedrysprisen d. 3. oktober, når Kronprinsparrets Priser 2015 løber af stablen i Helsingør.
I år bliver Kronprinsparrets Priser uddelt 3. oktober fra Kulturværftet i Helsingør. Du kan følge med her på dr.dk allerede fra kl. 19, når Mikkel Fønsskov og Sanne Cigale ruller den røde løber ud og giver dig alt det bedste før, under og efter den kongelige prisuddeling.