DR har ikke planer om at boykotte Eurovision, selvom Israel deltager

'DR har et ansvar for folkemord i Gaza,' lød det fra demonstranter, der ikke vil have, at DR viser Eurovision.

De otte deltagere i årets danske melodi grand prix blev præsenteret i DR Koncerthusets foye. Demonstranter var også mødt op. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Det var ikke kun værter og musiktalenter, der var til stede ved formiddagens pressemøde, hvor DR præsenterede årets otte danske Melodi Grand Prix-deltagere.

- DR, stop dit hykleri. Israel myrder børn i krig, råbte demonstranter med bannere og palæstinensiske flag mod koncerthuset.

For Israel, der siden starten af oktober har bombet massivt i Gazastriben som reaktion på Hamas' terrorangreb, deltager nemlig stadig i Eurovision Song Contest, hvor én af de otte sangere skal repræsentere Danmark.

Derfor burde Danmark slet ikke deltage i sangkonkurrencen og DR slet ikke vise den, lyder det blandt andet fra Maja Christensen, der var med til demonstrationen.

- Vi vil gerne vise, at en kritik af Israel er på sin plads lige nu. Specielt i den kontekst at Rusland er blevet ekskluderet fra Eurovision på grund af det, der sker i Ukraine, siger hun til kulturen på P1.

Men DR og Danmark følger linjen fra European Broadcasting Union (EBU), der er en sammenslutning af de europæiske radio- og tv-stationer.

Derfor har man ikke tænkt sig at boykotte Eurovision.

I hvert fald ikke lige nu, siger ledende redaktionschef i DR Kultur, Musik og Debat Gustav Lützhøft til Kulturen på P1.

- Den situation og humanitære krise, vi er vidne til i øjeblikket, gør ekstremt indtryk på os alle sammen. Den er forfærdelig, ubehagelig og ekstremt kompliceret, siger han.

- EBU har meldt ud, at Israel er en del af Eurovision, og det støtter vi op om.

Ville boykotte Rusland

Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 sagde Gustav Lützhøft, at "det er vigtigt, at vi fra DR's side får sendt et klart og tydeligt signal om, at vi ikke mener, at Rusland hverken bør eller kan deltage i årets Eurovision".

Samme melodi spiller ikke hos grand prix-chefen hvad angår Israels deltagelse:

- Vi er en del af Eurovision Song Contest, og vi har noteret os, at de melder ud, at Israel er en del af konkurrencen.

Men det var Rusland jo også?

- Det er jo ekstremt svært at sammenligne sådan nogle konflikter, siger Gustav Lützhøft.

- Det, der gjorde sig gældende i forbindelse med Rusland, var, at der var en lang række lande, som stod sammen og sagde, at der var en situation, man ikke kunne være med til. Det gjorde vi som sagt her i Danmark både som nation og sidenhen også som public service broadcaster.

Den sidste, der deltog i Eurovision for Rusland var Manizha i 2021 - her i semifinalen. (Foto: © Robin van Lonkhuijsen, Ritzau Scanpix)

I Island har 10.000 personer skrevet under på en appel, som kræver, at landet boykotter Eurovision, hvis Israel deltager.

Tidligere på måneden protesterede 1.300 musikere i Finland også imod Israels medvirken i Eurovision.

Landet er ifølge SVT i forhandlinger med EBU, men der er endnu ikke taget en endelig beslutning om finsk deltagelse.

Herhjemme er dommen, at man holder øje med udviklingen.

- Vi forholder os både til, hvilke udmeldinger der kommer fra EBU, Eurovision og nabolandene. Vi følger det tæt og synes ikke, at det er nogen nem situation, siger Gustav Lützhøft.

Kan man adskille politik og musik?

I 2022 diskuterede man, om Danmark skulle boykotte VM i Qatar på grund af dårlige forhold for migrantarbejdere og manglende rettigheder for LGBT+-personer.

Samme år var Ruslands deltagelse i Eurovision som sagt oppe at vende, fordi landet startede en krig med Ukraine.

Her er årets artister til Dansk Melodi Grand Prix 2024. Showet løber af stablen den 17. februar i DR Koncerthuset. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Dilemmaet har været der før, om man kan trække en tyk streg i sandet mellem politik og musik og kultur.

Hvad nu hvis Israel vinder? Skal der så være Eurovision i Tel Aviv næste år?

- Selvfølgelig kan man ikke adskille de to ting, hvor gerne man end ville. For selvom det er en musikkonkurrence, er der politik i alt, så snart der er lande. Men at spekulere i, hvad der kan ske, er for tidligt på nuværende tidspunkt, siger Gustav Lützhøft.

Bliv klædt på til det danske Melodi Grand Prix, der løber af stablen 17. februar, i denne podcast. Sara Bro med de otte deltagere, som hver især fortæller om det særlige ved lige netop deres sang.