Forvirret? Derfor er Israel med i Eurovision

Israel har deltaget i Eurovision Song Contest siden 1973. Men hvorfor egentlig, når landet ikke ligger i Europa?

Israel er værter for årets Eurovision Song Contest, der afholdes i Tel Aviv. (Foto: © Peter Bischoff/Pedro Nunes, Getty/Scanpix)

Når årets Eurovision Song Contest i denne uge ruller over skærmen, er der måske nogle, der vil undre sig, når værterne fra scenen udbryder:

- Good evening Europe, Israel calling!

Årets konkurrence finder nemlig sted i Tel Aviv i Israel, der har fået det ærefulde hverv som værtsnation, efter israelerne sejrede ved sidste års udgave af den historiske musikkonkurrence.

Men hvorfor må Israel egentlig deltage i Eurovision Song Contest? Er det ikke en konkurrence forbeholdt lande i Europa?

Svaret er simpelt: Nej.

Forstå, hvordan det hele hænger sammen, her.

Afrika og Mellemøsten kan også deltage

Israel har en lang og stolt Eurovision-tradition og har sågar vundet konkurrencen hele fire gange. Landet deltog første gang i 1973, og siden er det blevet til i alt 41 israelske Grand Prix-bidrag.

Men for at forstå, hvorfor Israel kan være med i Europas musikalske sammenskudsgilde, skal vi se nærmere på reglerne for den traditionsrige sangdyst.

Det bliver en smule teknisk, så hæng på.

Eurovision arrangeres af organisationen EBU, den europæiske tv-union. Unioen består af tv-kanaler fra i alt 56 forskellige lande, hvoraf nogle lande ikke rent geografisk er en del af Europa.

Til gengæld hører landene under det såkaldte 'officielle europæiske sendeområde', som ud over Europa faktisk også inkluderer en bid af både Afrika og Mellemøsten.

Det er dét område, som EBU tager udgangspunkt i, og derfor er lande som Jordan, Libyen, Egypten, Marokko og ja, Israel, også medlemmer af organisationen - og har dermed ret til at deltage i Eurovision Song Contest.

Grafikken viser det sendeområde,som EBU sender i (© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Marokko og Libanon ville også være med

Derfor er Israel da også langt fra det eneste land uden for Europa, der gennem konkurrencens 64-årige levetid har deltaget i popfesten.

Flere ikke-europæiske lande har nemlig gennem tiden deltaget i Eurovision Song Contest.

I 1980 deltog Marokko for eksempel for første og hidtil eneste gang i konkurrencen, hvor sangerinden Samira Bensaïd endte på en næstsidsteplads med sangen 'Bitaqat Hub'.

Se en bid af Marokkos bidrag fra 1980 her:

I 2005 havde Libanon i sinde at deltage i Eurovision og havde sågar udpeget sangerinden Aline Lahoud til at repræsentere landet.

Libanesisk tv måtte dog i sidste øjeblik trække sig, da de blev pålagt også at vise det israelske birag - et krav, der stred mod landets lovgivning.

Lidt mere gnidningsfrit er det gået Australien, der har deltaget i konkurrencen siden 2015.

I første omgang var landet blot med på gæstevisit, men indtil videre er landet altså forblevet i sangdystens deltagerfelt.

Ud af de 41 lande, der deltager i Eurovision Song Contest 2019, er Australien og Israel de eneste, der ikke geografisk har territorie i Europa.

Australien deltager i år i Eurovision Song Contest for femte gang. I år sætter de deres lid til sangerinden Kate Miller-Heidke og sangen 'Zero Gravity'. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Israel er tæt forbundet med Europa

Det er ikke kun i Eurovision Song Contest, at Israel blander sig med Danmark og andre europæiske lande.

Når det kommer til sportsarrangementer som EM og VM i fodbold og håndbold, deltager Israel traditionelt set også i de europæiske konkurrencer og er for eksempel medlem af UEFA, den europæiske fodboldunion.

Det skyldes høj grad, at Israel grundet landets politiske situation og vanskelige forhold til sine nabolande i de fleste tilfælde ikke har mulighed for at deltage i konkurrencer og sportsarrangementer sammen med de andre lande i Mellemøsten.

Det forklarer DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Der er simpelthen ikke ret mange nabolande, der er interesseret i at være sammen med Israel i den slags sammenhænge, siger han.

Israel har vundet Eurovision Song Contest fire gange. Se vinderne her:

  • Sangerinden Netta hev sidste års trofæ hjem, da hun med sangen 'Toy' sikrede sig flest point fra de europæiske tv-seere og juryer. (Foto: © Vyacheslav Prokofyev)
  • Den transkønnede sangerinde Dana International sejrede i 1998 med den flamboyante popbasker 'Diva'. (Foto: © Peter Bischoff, 1998 Getty Images)
  • Gruppen Milk & Honey vandt sammen med sangerinden Gali Atari konkurrencen i 1979 med fredshymnen 'Halleluljah'. (Foto: © Fin Costello, Redferns)
  • Izhar Cohen (i midten) & The Alphabeta gav med sangen 'A-Ba-Ni-Bi' Israel sin første sejr i 1978. (Foto: © GEORGES BENDRIHEM, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Tidligere var Israel medlem af Asian Games Federation frem mod 1974, men da organisationen blev omdannet til Asiens Olympiske Råd, blev landet ekskluderet af politiske grunde.

Man mente, at Israels indlemmelse i rådet udgjorde en sikkerhedsrisisko på grund af landets konflikter med andre arabiske nationer, der også var en del af rådet.

- De fleste arabiske lande har aldrig sluttet fred med Israel, og mange anerkender ikke Israel som stat, og derfor kan de ikke være med i mellemøstlige fodboldturneringer og den slags, siger Michael S. Lund.

Derfor betyder det ifølge mellemøstkorrespondenten meget for Israel, at landet i nogle sammenhænge kan være en del af det europæiske fællesskab.

- Ved begivenheder som EM i fodbold og Eurovision får landet mulighed for at træde ind på den europæiske scene og vise, at de altså kan andet end at gå i krig og modtage kritik fra menneskerettighedsorganisationer, siger han.

Eurovision Song Contest 2019 afholdes den 14., 16. og 18. maj og sendes live på DR1 og DRTV.