Normalt er det med spænding og glæde, man venter på at skulle på festival, men for Sigrid Barfod og Line Tscherning Damsgaard, har optakten til Roskilde Festival givet ondt i maven og mange bekymringer.
Sammen har de madboden Mikuna, som serverer vegansk mad til de sultne festivalgæster. Det er syvende gang, de har boden på Roskilde Festival, men i år har noget været radikalt anderledes: For første gang har de haft svært ved at få frivillige.
- Førhen har vi lavet et par opslag på Facebook, når vi skulle findes vores frivillige, og så har vi faktisk fået flere henvendelser fra folk, som gerne ville være frivillige, end vi havde brug for. Men sådan har det slet ikke været i år, siger Line Tscherning Damsgaard.
Det er ikke kun Mikuna, som har haft svært ved at få fat i frivillige. Også Volt, der leverer strøm til festivalens gæster, har manglet flere end hundrede, har de fortalt til TV2 Lorry. Da festivalen startede, manglede virksomheden stadig så mange frivillige, at de indrykkede en reklame i Roskilde Festivals egen avis, Orange Press, med teksten 'Fuck, vi mangler frivillige'.
Og for flere festivalgæster blev opvarmningsdagene røgfrie, da der ingen frivillige var til at holde cigaret-boden åben, skrev Ekstra Bladet.
Manglen på frivillige har fået flere til at frygte, at der ville udvikle sig et kø-kaos og lange ventetider ved boder og barer på årets festival, og da festivalpladsen åbnede onsdag, kunne manglen på frivillige også mærkes mere end sædvanligt.
- Der var pres på mange steder, men helt grundlæggende gik det godt, og vi er glade for, at vi kom godt i gang. Der er nogle steder, hvor man løber rigtig stærkt - heldigvis når vi i mål, fordi folk er gode til at hjælpe hinanden, fortæller Dorthe Hove Olesen, der er Roskilde Festivals vicedirektør for organisation, engagement og HR.
Jagten på de frivillige
Hos madboden Mikuna, der normalt beskæftiger 26 frivillige, har manglen på frivillige sat mange tanker og bekymringer i gang.
- På et tidspunkt stod vi med 13 frivillige. Der talte vi om, om vi overhovedet kunne gennemføre det. Ellers skulle vi skære ned, så vi kun kunne lave halvdelen, men så havde vi også mistet noget på det. Vi har haft mange snakke om, hvad vi skulle gøre, siger Line Tscherning Damsgaard.
Derfor måtte Mikuna også tænke lidt ud af boksen, da de kun havde halvdelen af de frivillige, de skulle bruge. Fordi de er en vegansk bod, lavede de opslag i forskellige Facebook-grupper for veganere, hvor flere frivillige sprang til.
Nu spiller musikken, og festivalen er godt i gang - også ved Mikuna, der endte med at få næsten alle de frivillige de skulle bruge, og med lidt hjælp fra venner og familie får de det hele til at løbe rundt.
- Det har faktisk været super nervepirrende, og vi er glade for, at vi næsten er kommet i mål, siger Line Tscherning Damsgaard.
Og selvom der er godt med kø foran Mikuna, oplever de, at gæsterne har fået en portion tålmodighed inden maden.
Tålmodighed med i køen
Netop tålmodigheden er god at have med sig, når man skal købe en øl eller få et måltid. For man kan godt ende med at stå i en lang kø. Det fortæller festivalgæsterne Mille Lage Labansen og Liva Bukhave Edström, mens de selv står i kø til at få noget aftensmad.
- Vi har stået meget i kø, men jeg tænker, det faktisk er værre i år på grund af manglen på frivillige, siger Liva Bukhave Edstöm.
Både Mille Lage Labansen og Liva Bukhave Edström er enige om, at køen lægger en dæmper på festivalstemningen, for man vil hellere stå til en koncert end at stå i kø, fortæller de.
Alligevel tænker de to kvinder også på de frivillige, der gør et stort stykke arbejde, og derfor er der heller ingen sure miner i køen.
- Man kender jo folk, som arbejder i de boder, og man ved, at det kan være mega presset for dem, når der er lang kø. Derfor føler man også lidt med dem, siger de.
En hjælpende hånd
For at lette presset på både de frivillige og dem, der har de forskellige boder, har Roskilde Festival i år valgt at slække på de regler, man som frivillig skal opfylde for at få et armbånd.
Det betyder, at boder som Mikuna har fået lov til at give deres frivillige færre vagter og tilrettelægge deres åbnings- og lukketider efter behov.
- Det har virkelig betydet meget. Det føltes, som om vi kunne trække vejret lidt igen, da vi fik den besked, fortæller Line Tscherning Damsgaard.
Derudover har Roskilde Festival lavet en taskforce, der skal hjælpe med at fordele de frivillige, der stadig melder sig, selvom festivalen er godt i gang, til de steder, hvor der er mest brug for dem, forklarer Dorthe Hove Olesen fra Roskilde Festival.
Om manglen på frivillige hører til i festivalåret 2022, eller om det er en trend, der er kommet for at blive, diskuteres allerede hos Roskilde Festival.
- Det tænker vi rigtig meget over og taler meget om, siger Dorthe Hove Olsen.
- Vi skal lære af de udfordringer, vi har haft i år. Vi kigger hele tiden på nye måder for, hvordan man kan være frivillig.