Manglen på festival-frivillige rammer hårdt: 'Det betyder færre penge i klubkassen'

Roskilde Festival opfordrer frivillige til at melde sig.

Flere af sommerens festivaler mangler desperat frivillige, og det samme er tilfældet for Roskilde Festival, der begynder om otte dage. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Sommerens festivaler plejer at være det helt store trækplaster for frivillige, som modtager et partoutarmbånd som tak for at udføre i omegnen af 32 timers arbejde.

Men i år er alt ikke, som det plejer.

Eksempelvis manglede Skive Festival 60 frivillige til at servicere 10.000 festivalgæster, da festivalen blev afholdt i starten af juni.

Ligeledes meldte Thy Festival ud i starten af denne måned, at de manglede op mod 250 frivillige til rockbegivenheden, som finder sted den 24.-25. juni.

I næste uge begynder Nordeuropas største festival - Roskilde Festival - og her er tendensen den samme.

Her har man også svært ved at rekruttere frivillige, hvilket ellers ikke var et problem i tiden før corona.

- Havde du spurgt mig for få dage siden, så ville jeg sige, at antallet af frivillige fulgte meget godt med i forhold til, hvordan det har set ud de andre år.

- Vi kan se, at kurven bøjer af nu. Der er foreninger og boder, som har sværere ved at rekruttere end andre, siger Dorthe Hove Olesen, der er Roskilde Festivals vicedirektør for organisation, engagement og HR.

Ifølge vicedirektøren mangler Roskilde Festival omkring hver tiende i forhold til, hvad man plejer af have af frivillige på nuværende tidspunkt - otte dage før festivalen begynder.

Færre frivillige er lig med færre penge i klubkassen

En af de foreninger, som har mere end svært ved at finde frivillige, er fodboldklubben Fremad Valby, som står for at bemande en pantbod på Roskilde Festival.

Her plejer man at bruge mere end 180 frivillige til at sortere pant, men det antal når man ikke op på i år, fortæller Rene Nielsen, der er frivilligansvarlig.

Her ses et ellevildt publikum til The Weeknd-koncerten på Roskilde Festival i 2017. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

- Lige nu har vi 120 frivillige, så der er plads til forbedringer. Vi håber, at vi når op på 140, når festivalen er i gang, siger han.

Konkret betyder de færre frivillige, at de skærer ned på antallet af medarbejdere om natten.

Men noget mere alvorligt for fodboldklubben er, at det også betyder færre penge i klubkassen.

- Vi havde håbet på at få 35.000-40.000 kroner til klubkassen, men realistisk set får vi nok kun 25.000 kroner. Det skyldes, at vi får betaling per frivillig medarbejder, vi skaffer, siger Rene Nielsen.

Frivillige kan få længere vagter

Under Roskilde Festival opstår der i campområdet hvert år et interimistisk supermarked, som hedder Kvickly Basic Supermarket.

Her otte dage inden festivalens begyndelse mangler man cirka 100 ud af de 300 frivillige, fortæller Coops kommunikationschef, Lars Aarup.

- Vi har fået nogle frivillige ind, men vi kunne godt bruge nogle flere. Hvis vi får 80 flere, ville det også være fint.

Men hvis det ikke lykkes at finde flere frivillige, end der er nu, så kan det være, at dem, som allerede har meldt sig som frivillige, skal arbejde længere.

- Jeg tror ikke, det vil betyde længere kø for dem, som handler hos os. Men jeg tror, at man kommer til at trække lidt mere på de frivillige, som allerede er der.

Er det rimeligt at gøre det? For de frivillige har jo kun sagt ja til 32 timer fordelt på fire vagter?

- Det må vi se på, når vi når dertil. Lad os nu se, om vi ikke når at få det antal medarbejdere, vi har brug for. Nu gør vi en ekstra indsats op mod festivalen for at få flere frivillige til, siger Lars Aarup.

TV 2 Lorry har i en artikel beskrevet, at Roskilde Festivals opladningsservice, Volt, mangler mere end 200 frivillige. Og det kan få konsekvenser for, hvor mange kunder man kan servicere.

Det gør ondt at høre

For Dorthe Hove Olesen fra Roskilde Festival er det ikke rart at høre, at foreninger som fodboldklubben Fremad Valby står til at miste indtjening på grund af manglen på frivillige.

Efter en ufrivillig pause på tre år byder Roskilde Festival igen op til omkring 130.000 gæster på Dyrskuepladsen. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN)

- Det gør megaondt. Det gør det, siger hun og kommer med en klar opfordring til potentielle frivillige:

- Hvis man overvejer at blive frivillig, så er det nu, man skal slå til. På den måde har man mulighed for at blive en del af et kæmpe frivilligfællesskab, samtidig med at man hjælper en masse foreninger, som i to år virkelig har manglet en festival til at opnå indtjening. Derfor har de ekstra brug for det i år.

Dorthe Hove Olesen peger på flere mulige grunde til, at det i år er sværere at tiltrække frivillige.

- Vi er i båd med alle andre, som har brug for frivillige. Vi har haft to år, hvor man ikke har kunnet mødes i de fællesskaber, som er hele kernen i frivillighed. Jeg tænker ikke, at det kun er coronas skyld, men vi har været væk fra hinanden længe, og derfor skal der gang i fællesskaberne igen.

- Og for os handler det nok også om, at vi falder sammen med andre store begivenheder som Tour de France, der også kræver frivillige, siger hun.

Smukfest: Vi er der, hvor vi plejer at være

Hos den østjyske festival Smukfest i Skanderborg, der foregår fra 3.-7. august, plejer man at have omkring 15.000 medhjælpere, som man kalder det på de kanter.

På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at man kommer til at mangle medhjælpere til august, fortæller Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest.

- Overordnet set står det godt til med at skaffe medhjælpere. Vi er det sted i årshjulet, hvor vi plejer at være.

- Men vi kan se hos vores kollegaer i branchen, at der er udfordringer med at få frivillige nok. Det har vi noteret os, og det holder vi øje med.

Som det ser ud lige nu, er man dog tæt på at nå op til det antal medhjælpere, som man har brug for.

- Vi er 90 procent på plads, når det omhandler medhjælpere, og der plejer vi at være på nuværende tidspunkt. Men vi opfordrer stadig folk til at melde sig og blive en del af festen, siger Søren Eskildsen.