De har længe været en del af en tavshedskultur. Nu har de taget bladet fra munden

I dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen' stiller 13 musikere sig frem og fortæller om deres oplevelser med krænkelser og sexisme. To af de medvirkende har besøgt Kulturen på P1.

I Kulturen fortæller Mathilde Falch og Signe Svendsen, hvordan det har været at være med i dokumentaren.

Mathilde Falch og Signe Svendsen har været en del af musikbranchen i årevis, men indtil i går havde de ikke råbt offentligt op om de sexistiske strukturer, de oplever i deres arbejde.

De to musikere er med i dokumentaren 'Sexisme i musikbranchen', hvor de sammen med 11 andre navngivne kvinder stiller sig frem og fortæller om deres oplevelser.

I går havde serien premiere på DRTV og har trukket overskrifter i aviser og kulturmedier siden. På den måde er Mathilde Falch og Signe Svendsen sammen med de andre musikere blevet afsendere på en kritik af en sexistisk musikbranche.

Sanger og sangskriver Mathilde Falch har tidligere været forbeholden i forhold til at udtale sig offentligt, især om så betændt et emne, men nu, hvor dokumentaren er ude, føltes det godt at stille sig frem, siger hun i radioprogrammet Kulturen.

- Jeg har været enormt bange for at deltage i nogen som helst offentlig debat. De her meget skarpe hjørner af debatten kan være virkelig ubehagelige. Og det føles faktisk rigtig rart at gøre mig fri af det.

Tid til selvransagelse

Mathilde Falch beskriver selv, hvordan hun har været en del af en tavshedskultur og fortrængt mange af sine egne dårlige oplevelser.

For nylig blev hun klar til at "tage skyklapperne af" og træde frem, som hun selv udtrykker det, da hun besøger Kulturen.

- Så på den måde føles det ret vildt indeni at gøre det, som jeg har lært mig selv, at jeg ikke må, siger hun.

Begge sangere ser dokumentaren som en anledning til selvransagelse hos sig selv og forhåbentlig også i resten af branchen, så der kan blive gjort op med, hvad de anser for en rådden kultur.

- Jeg har også været med til at tale ned om andre kvinder i et backstagerum. Alle de her ting er ikke farlige at tage op, hvis vi gerne vil fremtiden, siger Signe Svendsen.