Dansk kulturliv går sammen i nødråb til statsministeren: Vi har brug for en plan

Mere end 500 kulturinstitutioner kræver svar fra Mette Frederiksen.

De danske festivaler sukker efter at få svar om, hvorvidt de kan blive afholdt i år eller ej. Her er det Mø på Roskilde Festivals Orange Scene i 2019. (Foto: © Malthe Ivarsson, Scanpix)

Aflyste festivaler, lukkede museer og tomme teatre og spillesteder. Sådan har det set ud de seneste måneder, efter regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen lukkede Danmark ned.

Men det er ikke godt nok, at man ikke kan sige noget om, hvor lang tid det skal stå på, og hvordan man vil tackle selve genåbningen.

Sådan lyder det fra danske kulturforeninger, der efterlyser en klar plan for genåbningen af kulturlivet, så planlægningen kan begynde.

Opråbet kommer i et åbent brev - ikke til kulturminister Joy Mogensen, men til statsminister Mette Frederiksen.

Brevet er underskrevet af flere brancheorganisationer, der rummer mere end 500 kulturinstitutioner.

- Vi ved godt, at hele kulturlivet ikke står først i genåbningskøen. Men vi har alle mærket, hvor vigtig kulturen er for fællesskab, personlig trivsel og mental sundhed, skriver organisationerne i det åbne brev.

- Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter. Den kultur, der lever, ånder og udfolder sig ude i virkeligheden blandt andre mennesker – på scenerne, i kulturhusene og på museerne – blandt mennesker og langt væk fra de skærme, de fleste af os har set os blinde på.

Kulturlivet har igennem længere tid forsøgt at få klar besked fra kulturminister Joy Mogensen om, hvorvidt festivalerne i år bliver til noget.

Også fra politisk hold har man forsøgt at få svar.

Blandet andet var kulturministeren i sidste uge i to åbne samråd, hvor Venstre og SF forsøgte at få svar på, hvordan mulighederne var for at afholde større events til sommer og mere specifikt om situationen for festivalerne.

På samrådet udtalte Konservatives kulturordfører Birgitte Bergman, at hun "kogte inden i af raseri" over den manglende afklaring.

Modsat har blandt andet festivalerne argumenteret for, at et såkaldt coronapas, hvor man kan se, om man har været syg, er vaccineret eller er nyligt testet for corona, kan få gang i kulturlivet igen.

Men nu kræver et samlet kulturliv altså svar fra regeringen og peger på, at vaccinationerne er i gang, at foråret er på vej, og at der er brug for et lys for enden af tunnelen.

Vi har brug for et håb

- Vi oplever, at der er velvilje og stor forståelse for vores situation, men at der ikke er skred i sagerne. Vi har brug for, at der er et håb, både for dem, der bruger kulturtilbuddene og for dem, der arrangerer dem, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, der både organiserer festivalerne og spillestederne.

Han siger, at brevet ikke er en kritik af regeringen, men mere et nødråb, og han tilføjer, at det ikke er kulturministeren, der træffer beslutningen om, hvornår der kan genåbnes, men at det er en sundhedsfaglig vurdering.

- Vi beder sådan set bare om, at man forholder sig til kulturlivet bredt set. Vi har ingen forventning om, at kulturlivet står først for i forhold til snarlig genåbning og ved godt, at der er flere stemmer i for eksempel at åbne skoler. Men vi har brug for en plan for, hvad der kan lade sig gøre hvornår, siger han.

Men det er vel corona og ikke regeringen, der bestemmer det?

- Det er ikke corona, der bestemmer, hvad der skal være lukket nu. Det er en politisk beslutning. Alle beslutninger omkring genåbning er politiske nu.

- Men nu er der lys for ende af tunnelen, og vi bliver nødt til at have en plan for, hvad vi kan gøre. Hvis man ikke kan planlægge, så lammer man en sektor, og kulturlivet er lammet lige nu, siger Esben Marcher.

DR har spurgt Statsministeriet, om Mette Frederiksen vil forholde sig til brevet, men her henviser man til Kulturministeriet.

Kulturminister Joy Mogensen svarer i en mail:

- Jeg vil ligesom kulturinstitutionerne gerne have åbnet Danmark igen. Selvom vi stille og roligt er begyndt at åbne samfundet, så står vi dog stadig i en situation, hvor det skal gøres med omtanke. Hvis vi åbner for meget, kan hospitalerne blive overbelastet. Derfor kan det hele ikke åbnes på én gang.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen prioriterer kulturlivet højt, og at kulturinstitutionerne indgår i de samtaler om en genåbning, som regeringen fører med Folketingets partier

Blandt underskriverne er blandt andet også Dansk Teater, Danske Koncert og Kulturhuse, Danmarks Biblioteksforening og Organisationen Danske Museer.

Sådan lyder det åbne brev til statsministeren.