I forbindelse med debatten om genåbning af kulturlivet har der været især været fokus på de udendørs musikfestivaller.
Men to uger før den største, Roskilde Festival, finder sted, løber en anden stor folkelig begivenhed af stablen i den samme by: Roskilde Dyrskue. En begivenhed, der normalt tiltrækker over 100.000 gæster til tre dages fejring af alt fra årets præmietyr til det sidste skrig i mejetærskere.
Og som mange andre af landets dyrskuer og udendørsmarkeder står man lige nu i en yderst uvis situation.
- Det ville være et kæmpetab, hvis vi ikke kan gennemføre, siger dyrskuets formand, Povl Fritzner.
'Ikke os, der afgør det'
Ledelsen af dyrskuet har derfor valgt at gennemføre arrangementet, der foregår 4.-6. juni.
Formanden erkender dog, at det er et "sats".
Lige nu ved man nemlig ikke, om forsamlingsforbuddet forlænges, hvornår vaccinerne slår igennem, eller om der kommer en form for vaccine- eller coronapas, der giver adgang til større begivenheder.
- Vi vil godt vise, at vi mener, det vil være forsvarligt at gennemføre, men det er ikke os, der afgør det. Det er vi fuldt ud klar over, siger han.
Men staderne på pladsen er allerede lejet ud til udstillere, der sælger alt fra landbrugsmaskiner til trailere.
- Der er mange penge på højkant. Vi har ingen garantier for kompensation. Hvis ikke det lykkes, vil det se noget sort ud for pengekassen, men den chance tager vi, siger Povl Fritzner.
Milliontab
Han vurderer, at det kan betyde et tab på fem-seks millioner kroner, hvis man alligevel må aflyse. Men dyrskuet har en forpligtigelse til at forsøge at gennemføre, mener han.
- Vi holder det for at vise, hvad det er for et landbrug, vi har. Vi skylder hinanden og byboerne at vise, hvad vi står for. At mødes og se hinanden i øjnene og drikke en øl sammen, siger han.
Dyrskuet har ifølge Povl Fritzner sendt forespørgsler både til Erhvervsministeriet og Kulturministeriet uden at få svar. Man har slået på, at man kan sprede folk ud over pladsen, lave ensrettede gange, afstandskrav og andet.
- Jeg synes, at der er rigtig mange ting, vi kan gøre anderledes i forhold til andre store events, siger Povl Fritzner.
Imens har flere andre dyrskuer valgt at kaste håndklædet i ringen. Hjørring Dyrskue og Fjerritslev Dyrskue har valgt at aflyse.
- Som udgangspunkt tror, jeg ikke, at det bliver muligt at afholde den slags store arrangementer, siger Karin Møller Larsen, der er koordinator for begge dyrskuer.
Imen har det store Døllefjelde Musse Marked på Lolland valgt at flytte fra st. bededagsferien til september.
Har udskudt beslutning til sidste øjeblik
Hos Hjallerup Marked i Nordjylland, der på et normalt år tiltrækker 200.000 besøgende over fire dage, afviser man at flytte til senere på året.
- Hjallerup Marked har været her siden 1744, og det har i rigtig mange år været i den første weekend i juni. Så vi har valgt at sige, at det kan ikke lade sig gøre at flytte det. Så vil vi hellere aflyse, siger formand Keld V. Nielsen.
Her har man endnu ikke taget stilling til, om markedet skal aflyses for andet år i træk. Ledelsen vil tage den endelige beslutning 30. marts, fortæller Keld V. Nielsen.
- Jeg savner en udmelding fra politikerne, der fortæller os, hvad kan vi forvente os, siger han.
- Bliver forsamlingsforbuddet forlænget? Hvor mange procent skal være vaccineret, for at vi kan genåbne, siger han.
Markedet bliver hele tiden rykket fra kræmmere og andre stadeholdere, der vil vide, om de kan komme på marked i 2021 - de er nemlig også økonomisk pressede.
- Lige nu forbereder vi os langsomt på at lave Hjallerup Marked, men vi prøver også at skubbe beslutninger, der har økonomiske konsekvenser så længe som muligt, siger han.
Nærmest umuligt
I København er situationen også uvis for det store Bellahøj Marked, som skal afholdes 23.-25. april.
- Vi arbejder stadig på det, indtil vi får påbud om at afvikle markedet, fortæller arrangør Michael Deutch.
- Som udsigten er lige nu med vaccineforsinkelser og forsamlingsforbud, ser det nærmest umuligt ud at gennemføre, da der er under fem uger til opbygning, siger han.
Han fortæller, at hans firma ikke har tjent en krone siden december 2019, og at mange i branchen er i knæ, fordi reglerne for kompensation ikke egner sig for de arrangører, der skal leve hele året af én måneds omsætning.
- Det som er slemt er, at regeringen ikke kommer med en udmelding, om de holder hånden under kræmmermarkeder og festivaler, siger Michael Deutch.
Parat til at tjekke vaccinepas
Også Vig Tuske og Kræmmermarked i Odsherred lever i uvished. Her skal man åbne sæsonen i påsken.
- Jeg frygter lidt, at vi ikke får lov til at åbne, fortæller formand Hans-Ole Ploug.
- I betragtning af, at der ikke er særlig lang tid til, at vi skal åbne, så mangler vi en udmelding. Vores statsminister er ikke særligt tydelig, når hun udtaler sig, siger han.
Hele sidste år fik markedet afslag på at åbne, hvilket gav et underskud på 100.000 kroner.
- Heldigvis har vi haft en dygtig kassér, der hele tiden har sagt, at vi skal kunne køre et år uden indtægter. Og det er jo dejligt, at han har sagt det de sidste 30 år, siger han.
Han vil ikke afvise, at et vaccine- eller coronapas kunne være en mulighed for at genåbne markedet.
- Det ville jo kræve, at vi har direkte adgangskontrol. I de nogle og 30 år, hvor markedet har været, har vi aldrig haft entré eller noget, men jeg tror, at vi er villige til at gå langt for at få lov til at åbne, siger Hans-Ole Ploug.