Der er lidt over et døgn til, at de kendte filmskabere og skuespillere går op ad den røde løber og placerer sig i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles, til årets Oscar-uddeling.
I et af de mange røde sæder skal den danske filmfotograf Dan Laustsen sidde. Han er for første gang nomineret til en Oscar for bedste fotografering med filmen 'The Shape of Water', der i alt er nomineret til 13 Oscars.
Allerede inden afgørelsen har den 63-årige filmfotograf kunnet mærke, hvordan interessen for hans arbejde er steget.
- Nomineringen har gjort meget. Alle folk har lagt meget mere mærke til mig, specielt i Amerika. Viften af jobtilbud er blevet meget større siden offentliggørelsen for omkring halvanden måned siden, siger han og fortsætter:
- Det er svært at sige, hvad prisen vil betyde, hvis jeg vinder. Det ville være fantastisk at få den, og det ville være skønt at gå hjem med den i hånden. Men jeg vil også overleve uden.
"En mester" står bag
'The Shape of Water' er instrueret af den mexicanske instruktør Guillermo del Toro, der blandt andet er kendt for ’Pans Labyrint’ fra 2006.
Dan Laustsen har arbejdet sammen med instruktøren to gange før - med ’Mimic’ fra 1997 og ’Crimsom Peak’ i 2015 - og der er en grund til, at han bliver ved.
- Han er en mester, synes jeg. Da jeg læste manuskriptet, var jeg godt klar over, at det var meget specielt, siger han.
Filmen handler om en smuk, stum rengøringsassistent, der arbejder i et tophemmeligt amerikansk laboratorium under den kolde krig.
Her opdager hun ved et tilfælde en krydsning mellem en mand og en fisk, der bliver holdt til fange i et stort akvarium. Men hurtigt opstår der følelser mellem hende og den menneskelige fisk.
Det er en historie, der i følge den danske filmfotograf kan virke mærkelig for mange, men som lykkedes, fordi det er Guillermo del Toro, der står bag.
- Hvis det havde været en anden, der havde præsenteret historien, havde man nok sagt, "arh det er lidt specielt". Men når det er en Guillermo del Toro-historie, er man godt klar over, at den er lidt skæv - og det er netop det, der gør ham så fantastisk. At han kan løfte den form for film, forklarer Dan Laustsen.
Åben for det fremmede
Filmen er ikke blot en eventyrlig fortælling. Ifølge Dan Laustsen er der et vigtigt budskab forbundet med sammenstødet og forelskelsen mellem "det normale" og - i samfundets øjne - "det skæve".
- Filmen er meget vigtig, fordi alle i øjeblikket er så bange for alting og for det, man ikke forstår. Man skal være åben over for fremmede og tro på hinanden, for man ved ikke, hvad der gemmer sig bag en facade, man ikke forstår eller kender til. Det kan være, at der åbner sig en helt ny verden, siger filmfotografen.
Lige siden han fik manuskriptet i hånden for første gang og til han så den færdige film, vidste han, at det var et specielt projekt, han var en del af.
- Der var en fantastisk god stemning, da vi lavede filmen, fordi vi alle sammen følte, at vi måske var ved at lave noget godt. Men man ved det jo aldrig, før filmen er færdig, men der var en skøn fornemmelse, siger han.
Inden den store Oscar-nat, der løber af stablen natten til mandag dansk tid, mangler Dan Laustsen en enkel ting, inden han er helt klar. Hans datter lander i Los Angeles lørdag aften fra København, og hun skal følge sin far under hele Oscar-uddelingen.
- Det bliver en fest. Allerede der har jeg vundet. At gå til Oscar med hende bliver virkelig sjovt. For hende er det en stor ting, og det er det selvfølgelig også for mig. Far og datter. Det er fandeme fedt, siger han.
Årets Oscar-uddeling finder sted i den 4. marts for 90. gang. De interesserede kan blandt andet følge uddelingen live på TV 2 og på dr.dk's liveblog.