- Den kamp, jeg kæmper i dag, er ikke kun en kamp for mig selv, det er en kamp for alle de kvinder og børn - og for den sags skyld unge mænd - som bliver tvunget til at handle på en måde, som ikke er acceptabelt.
Sådan lød ordene fra forfatter Sara Omar, da hun i november medvirkede i programmet 'Vild med bøger'.
Her fortalte hun om sin roman 'Skyggedanseren', der handler om den kurdiske pige Frmesk, der bliver udsat for overgreb i sit hjemland og senere flygter til Tyskland og derefter Danmark.
Bogen høstede flotte anmeldelser i kølvandet på sin udgivelse, hvor den blandt andet blev kaldt for 'oprivende og kulsort' og 'væsentlig, vedkommende og velskrevet'.
Som kronen på værket kan Sara Omar nu også bryste sig af at være blevet tildelt boghandlernes prestigefyldte pris, De Gyldne Laurbær, for romanen.
- Jeg er først og fremmest enormt beæret over at få prisen. Jeg er enormt glad, og jeg siger mange tak, fortalte en tydeligt overrasket Sara Omar kort efter at have modtaget den prestigefulde pris.
Forfatteren, der beskriver sig selv som 'en kvinde som har været gennem rigtig meget, men som ikke frygter noget', havde slet ikke forventet at få prisen.
- Jeg er stadig lidt i chok. For det første er der jo ingen andre forfattere med min baggrund, der har vundet den her pris. Og så er det jo et signal til kvinder, unge piger og unge mænd, om at det kan betale sig at bryde tavsheden, kæmpe for livet og være glad for livet, sagde hun.
- Den her kamp er vores alle sammens kamp. Og jeg tager kampen op gennem litteraturen og er glad for, at det bliver hørt.
Tæt opløb om prisen
Kenneth F. Pedersen, der sidder i bestyrelsen for Boghandlerklubben, som uddeler prisen, fortæller til dr.dk, at der i år har været et tæt opløb om prisen.
Det har stået mellem henholdsvis 'Skyggedanseren', Maren Uthaugs 'En lykkelig slutning' samt Kristian Bang Foss' 'Frank vender hjem'.
'Skyggedanseren' er Sara Omars anden roman. Hun udkom i 2017 med bestselleren 'Dødevaskeren', der handler om undertrykkelse og mishandling af muslimske kvinder.
Sara Omar beskrev dengang bogen som et 'kampskrift' og en opfordring til muslimske kvinder om at sige fra.
Foruden De Gyldne Laurbær har Sara Omar været nomineret til en lang række andre litterære priser og modtog blandt andet Læsernes Bogpris 2018 for sin debutroman.
Ekspert: Hun vil 'mere end blot at gøre oprør'
Nanna Mogensen, der er vært på Skønlitteratur på P1, mener, at Sara Omars forfatterskab "går ind og udfylder en plads i dansk litteratur, som på mange måder har stået tom".
- Hun er den dobbeltkulturelle stemme, som har talt fra et udgangspunkt, vi godt kender fra medierne, men knapt så meget fra dem, det egentlig handler om, siger Nanna Mogensen og uddyber:
- Hun taler med en stemme, som vil noget andet og mere end blot at gøre oprør. Hun vil vise og tage os ind i et univers, som har mange flere facetter end bare godt og ondt.
Nanna Mogensen understreger, at det har haft store personlige konsekvenser for Sara Omar at skrive de ting, hun gør.
- Hun er blevet angrebet fra mange sider, men alligevel er hun blevet ved. Hun er ikke stoppet efter første roman, og det bør vi tage hatten af for.
De Gyldne Laurbær er tidligere gået til så prominente forfattere som Tove Ditlevsen, Helle Helle, Klaus Rifbjerg, Sara Blædel, Karen Blixen, Jakob Ejersbo og Inger Christensen.
Afstemningen til årets modtager af De Gyldne Laurbær foregår ved, at danske boghandlere i hele landet kan stemme på en nulevende dansk forfatter, der i det forgangne år har udgivet en skønlitterær bog, som fortjener påskønnelse. En forfatter kan dog kun modtage prisen én gang.