Sara Omar kæmper for mishandlede kvinder og børn: Nu får hun vigtig pris

Den dansk-kurdiske bestsellerforfatter modtager Menneskerettighedsprisen 2019.

Sara Omar, der er aktuel med sin anden roman, får prisen for sit arbejde for udsatte kvinder og børn. (Foto: © Les Kaner, kaner.dk)

I dag er ikke en hvilken som helst grå novemberdag for den 33-årige dansk-kurdiske forfatter Sara Omar.

Ikke nok med, at hendes roman nummer to 'Skyggedanseren' udkommer i dag, så er hun også årets modtager af Menneskerettighedsprisen. Det er netop blevet offentliggjort.

- Det betyder utrolig meget, fordi den stemme jeg har i dag, tilhører ikke kun mig. Den kamp jeg kæmper i dag, er ikke kun en kamp for mig selv, det er en kamp for alle de kvinder og børn - og for den sags skyld unge mænd, som bliver tvunget til at handle på en måde, som ikke er acceptabelt, siger den stolte prismodtager til aftenens udgave af 'Vild med bøger' og uddyber:

- Jeg har hele mit liv levet som en skygge, og pludselig bliver jeg anerkendt for at være et menneske og skal have en pris for den kamp, jeg tager op. Jeg har ikke ord for det, tak.

Hun sætter fokus på fysisk og psykisk vold

Trine Christensen, som er formand for Rådet for Menneskerettigheder, der uddeler prisen, fortæller, at Sara Omar modtager prisen, fordi hun med sine bøger er med til at sætte fokus på de børn og kvinder, der bliver udsat for psykisk og fysisk vold.

- Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet.

Med sin første bog, bestselleren 'Dødevaskeren' fra 2017, skrev Sara Omar første gang kritisk om undertrykkelse og mishandling af muslimske kvinder. Og til DR kaldte hun dengang bogen for et 'kampskrift' og en opfordring til muslimske kvinder om at sige fra.

Sara Omar har været nomineret til en række litterære priser og modtog blandt andet Læsernes Bogpris 2018 for sin debutroman.

Skriver om en virkelighed, hun selv har oplevet

I sin nye roman fortsætter hun historien om den kurdiske pige Frmesk, der bliver udsat for overgreb i sit hjemland og senere flygter til Tyskland og senere Danmark.

Sara Omar lægger ikke skjul på, at hun selv har været udsat for forfærdelige ting, men præcist hvor meget af Sara, der er i Frmesk-karakteren, vil hun ikke afsløre.

- Frmesk betyder tåre, og hun er en tåre for samtlige kvinder i verden, der bliver misbrugt. Om hun er mig eller en anden, synes jeg er fuldstændigt ligegyldigt. Det jeg skriver, er en virkelighed, som finder sted, har fundet sted og kommer til at finde sted, hvis ikke vi gør noget ved det, fortæller den 33-årige forfatter.

Udover at skrive romaner og digte er hun også engageret i både danske og udenlandske organisationer, der kæmper for kvinder og menneskerettigheder.

At skrive romaner er for Sara Omar både en måde at skabe afstand til den uhyrlige virkelig, hun kender til – og at åbne døren til en for mange ukendt verden.

- Det jeg skriver om, er noget, jeg har set, oplevet og overværet. Hvis jeg skal være tro mod de her mennesker og virkeligheden, bliver jeg nødt til at fortælle det i en form, så andre kan sætte sig ind i det. Jeg vil ikke have, at det her skal handle om mig, men om alle de tavse stemmer, som findes derude, siger hun til vært Fleming Møldrup i 'Vild med bøger'.

Burde ikke være i live i dag

Det har haft kolossal betydning for Sara Omar, at hun har fået mulighed for at skrive og udkomme med sine romaner, fortæller hun selv. Også selvom den personlige pris blandt andet har været, at hun må leve under politibeskyttelse.

- Ord er grunden til min overlevelse. Ellers tror jeg ikke, jeg ville være her i dag. Ord har givet mig lov til at dele ud af det, jeg kender til; at give smerten vinger og give smerten en stemme, fortæller hun.

- Med alt det jeg har været igennem, burde jeg ikke være i live i dag. Så jeg føler, at jeg har givet mig selv en ekstra chance for at være i den her verden, så jeg kan skildre det, som er så tabuiseret og farligt og umedgørligt i mange sammenhænge, at mange vælger at vende den anden kind til.

Sara Omar får overrakt Menneskerettighedsprisen næste måned. Prisen, der er blevet uddelt siden 2014, gives hvert år 'til en person eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark, Grønland eller Færøerne'.