Kom med ind i psykens afkroge: Fire bøger, der går i kødet på svære relationer

Forfatter Emma Bess holder af bøger, der graver sig dybt ned i relationerne mellem mennesker. Hun deler her fire af sine favoritter.

Emma Bess debuterede i år med en rost novellesamling 'Mødre, døtre, søstre'. (Foto: © Lea Meilandt, Rosinante & Co)

- Det kan være meget intenst at være til og være i en familie.

Sådan siger 29-årige Emma Bess, der tidligere i år debuterede med novellesamlingen ’Mødre, døtre, søstre’, som netop handler om de vigtige og nære, men til tider også besværlige, familierelationer.

- Det er tit relationer, folks forhold til hinanden, jeg lægger mærke til i min omverden. Familien er på en måde et laboratorie for, hvordan individer bliver til og dannes. Og det at skrive og skabe fiktive familiemedlemmer er bare meget fascinerende som en ramme til også at undersøge alle mulige andre ting.

Selv fra en stor familie

Emma Bess’ debut er ikke selvbiografisk, forklarer hun, men interessen for at skrive om familierelationer udspringer delvist af hendes egen baggrund, mener hun selv.

- Jeg kommer selv fra en meget stor og tæt sammentømret familie med tre søskende og meget forskelligartede personligheder, som er flettet ind og ud af hinanden på forskellige måder. Så måske er det også derfra, at den interesse kommer.

Et andet sted, Emma Bess henter inspiration til sine egne fortællinger, er i andres værker. Hun holder særligt af bøger, der dykker ned i karakterernes psykologiske lag.

- Jeg kan godt lide, når man får lov til at dvæle ved nogle forhold, hvor der ikke nødvendigvis er nogen handling, men hvor teksten kan grave sig mere og mere ind i, hvad det er, der er på spil mellem mennesker, og hvorfor de gør, som de gør, forklarer hun.

Emma Bess deler her fire af sine yndlingsbøger inden for det tema:

Hanne Ørstavik (Foto: © Linda B. Engelberth, Gyldendal)

Uhyggeligt afhængighedsforhold

’Så sandt som jeg er virkelig’ af Hanne Ørstavik

- Moren og datteren i bogen er egentlig ret tætte, men der er alligevel et eller andet, som føles forkert eller off. Uden at der er noget rigtig galt, men mere sådan, at man bliver opmærksom på, at der i alle mor-datter forhold må være noget, som er off.

Hovedpersonen Johanne har lige fået sin første kæreste, men hendes mor vil ikke tillade deres forhold. Vi følger Johannes tanker gennem en dag, hvor hun er blevet spærret inde på sit værelse af sin mor, men fortrænger, at det er dét, der virkelig foregår.

- Det kommer til at handle om, hvordan alle individer dannes i et samspil med omverdenen. Og at der måske altid er noget, som ikke hænger ordentligt sammen. Nogle huller i sindet, som man kan falde ned i og forsvinde ind i, hvilket er meget skræmmende. Det beskriver denne bog meget direkte og intenst.

- Det at læse Hanne Ørstavik blev en milepæl for mig. Hendes bøger gav mig modet til at gøre det, jeg havde lyst til: At skrive om helt almindelige familieforhold, som alligevel kan opleves på meget intense måder.

(© Forlaget Vandkunsten)

Begær, penge og uforudsigelige magtrelationer

’Dæmning mod Stillehavet’ af Marguerite Duras

- Jeg blev meget ramt af denne bog på en ret politisk måde, siger Emma Bess, der kalder romanen ’en næsten ubærlig fortælling om en fransk families kamp for overlevelse’.

Handlingen foregår i det tidligere Fransk Indokina, som i dag er Vietnam, hvor faren er død, og familien derfor har mistet al økonomiske sikkerhed. Da en rig kinesisk mand forelsker sig i familiens unge datter, ser moren og storebroren en mulighed for at bruge pigen til at lokke så mange penge som muligt ud af bejleren.

- Fortællingen skildrer, hvordan begær og penge glider sammen i uforudsigelige magtrelationer, som det er umuligt for alle personer i bogen at bryde fri af.

- Marguerite Duras blev ved og ved med at skrive de samme historier i sine romaner. I ’Dæmning mod Stillehavet’ er det første gang, hun beskriver denne del af sin egen livshistorie, som hun vender tilbage til.

Forholdet til et sted

'Rejse i mørket’ af Jean Rhys

- Jeg synes virkelig, det her er et hovedværk i verdenslitteraturen. Jean Rhys er en stor forfatter, som ikke har fået den opmærksomhed, hun fortjener.

’Rejse i mørket’ er en selvbiografisk fortælling om en ung, engelsk kvinde, der er vokset op på øen Dominica i Vestindien i starten af 1900-tallet, men ender som prostitueret i England.

- Den handler ikke så meget om familierelationer, men måske snarere om relationen til et sted og om at føle sig hjemme, siger Emma Bess, der kalder Jean Rhys’ skrivestil ’usikker og prøvende’, hvilket kan være grunden til, at hun ikke har fået et bredt gennembrud.

- Men jeg tror, at tekstens skrøbelighed er et formmæssigt greb, fordi hun gerne vil beskrive den her unge pige, som også var meget skrøbelig. Og det synes jeg er meget stærkt. Der er for få skrøbelige tekster, som får lov til at udkomme og blive løftet frem. Det skrøbelige er noget, som fylder i verden, men jeg synes, det er lidt underbeskrevet.

I 2017 udgav Tiderne Skifter (som nu ejes af Gyldendal) et samlet værk med fire af Jens Rhys’ romaner, hvor ’Rejse i mørket’ også er med.

15 forskellige historier

’I min sidste time’ af William Faulkner (originaltitel ’As I Lay Dying’)

- Her er til gengæld en forfatter, som har fået stor opmærksomhed – og det er velfortjent, siger Emma Bess om den amerikanske sydstatsforfatter William Faulkner, der både nåede at vinde en Nobelpris og den amerikanske Pulitzerpris to gange.

’I min sidste time’ handler om en fattig familie i Sydstaterne i 1930’erne, hvor moren er død og via hestevogn skal fragtes til sin hjemby.

- Alle de forskellige relationer til moderfiguren skildres smukt, helt indefra hver enkelt karakters særegne indre univers, siger Emma Bess om bogens skiftende perspektiv, hvor vi får historien fortalt fra hele 15 forskellige karakterer.

- De har fuldstændigt forskellige oplevelser af, hvad det vil sige at være søn, datter, mor eller far - og det er bare virkelig spændende.