Til hverdag bruger forfatterne tiden på at udtænke mordgåder, plot og mystiske forbrydelser.
Men når de danske krimiforfattere selv skal stikke snuden i en bog, er det ikke nødvendigvis mord, der står øverst på læselisten.
Vi har spurgt om fire drevne forfatteres tips til en fantastisk bog-sommer. Og her lyder ingredienserne på kærlighed, magi, psykologisk drama og skrivekunst i verdensklasse.
KIassikeren
Helle Vincentz anbefaler ’Kærlighed i koleraens tid’ af Gabriel García Márquez.
- Forfatteren er helt usandsynlig dygtig. Det er en virkelig smuk kærlighedshistorie, og romanen er velskrevet som ind i helvede, fortæller Helle Vincentz begejstret.
’Kærlighed i koleraens tid’ er fra 1985 og for længst udråbt til klassiker. Den foregår i et koleraplaget Columbia, hvor to unge mødes og forelsker sig. Desværre kan parret ikke få hinanden.
Vi følger deres vej gennem tilværelsen, indtil de efter 53 år endelig har ryddet forhindringerne af vejen og kan give kærligheden frit løb.
Tiden i romanen er en ganske anden. Alligevel mener Helle Vincentz, at romanen har meget at sige en nutidig læser.
-En klassiker kan fange nogle tidløse temaer og menneskelige følelser. Og så tager romanen mig med til et helt andet miljø, og det tror jeg er utrolig sundt. Måske særligt i en ferietid, siger hun.
Den japanske magiker
Dennis Jürgensen anbefaler ’Trækopfuglens krønike’ af Haruki Murakami.
- Det er en helt fantastisk bog, der har en tone og en nerve, som gør, at man bare må læse den færdig, når man er startet. Jeg læste den på et tidspunkt, hvor mit fjernsyn var gået i stykker og tyrede mig bare igennem den, husker Dennis Jürgensen.
- Romanen starter med en mand, der står og laver spaghetti i sit køkken. Hans kat forsvinder og han får en telefonopringning. Derfra kører bogen bare derudaf.
Mandens kone forsvinger også. Efterhånden forsvinder grænsen mellem virkelighed og det uvirkelige i romanen.
Dennis Jürgensen har blandt andet skrevet en stribe krimier med efterforskeren Roland Triel i hovedrollen. Krimiforfatteren fandt frem til Haruki Murakami for et par år siden. Han mener ’Trækopfuglens krønike’ er et godt sted at starte med den japanske forfatter.
- Kan man lide magi og magisk realisme og sådan noget, så er den altså rigtig god. Den regnes for et af Haruki Murakamis hovedværker.
Det ubrydelige venskab i New York
Elsebeth Egholm, som vi blandt andet kender fra serien om krimireporteren Dicte Svendsen, anbefaler ’Et lille liv’ af Hanya Yanagihara.
Romanen handler om fire unge mænd og deres venskab i New York op igennem 1980’erne og til nutiden.
- På mange måder er det en trist og rigtig grum roman, fordi hovedpersonen har haft et virkeligt vanskeligt liv med bl.a. seksuelt misbrug. Alligevel er den opløftende at læse, fordi den også handler om, at venskab og kærlighed kan overkomme næsten alt, siger Elsebeth Egholm.
- Grænserne for seksualitet er nærmest ophævet i bogen. Ingen kommenterer på, at nogen er anderledes end andre, fordi forskellige seksualiteter åbenbart er så almindeligt i det her univers. Det synes jeg virkelig er spændende.
At romanen er på knap 800 sider mener Elsebeth Egholm ikke man skal lade sig afskrække af.
- Jeg fløj faktisk igennem bogen. Men man skal have lidt tid til at sidde og fordybe sig i den. Det er et univers, der suger én til sig, så det skal man unde sig selv.
Gåden man bare må have løsningen på
Anne Mette Hancock er netop nu aktuel med sin bog nummer to 'Mercedes-snittet'. Når du har svælget i den historie, anbefaler Anne Mette Hancock dig at gå videre til ’Sandheden om Harry Quebert sagen’ af Joël Dicker.
- På alle måder ligner det ikke en bog, jeg ville gide at læse. Forsiden er rigtig kedelig, og så er den på 700 sider. Normalt gider jeg ikke læse så lang en roman. Men jeg fik den anbefalet og endte med at sluge den sidste sommer. Den er sindssyg velskrevet, fortæller Anne Mette Hancock.
Bogen er en blanding af en kærlighedsfortælling og en krimi. En litteraturprofessor lever sit stille og fredelige liv, indtil man finder liget af en 15-årig pige gravet ned i hans have. Det viser sig, at professoren havde et forhold til pigen, før hun forsvandt for 33 år siden.
'Sandheden om Harry Quebert-sagen' er skrevet af den unge forfatter Joël Dicker fra Schweitz. Han var kun 27 år, da han fik sit internationale gennembrud med bogen.