- Jeg har store forventninger til den nye bog om kronprinsen!
Trine Larsen, hofreporter for Billed-bladet gennem en halv menneskealder, har tænkt sig at dykke ned i Jens Andersens 'Under bjælken, lige så snart hun kan få fingre i bogen, der udkommer onsdag.
Men hun har også læst alt, hvad der er udkommet af bøger om det danske kongehus indtil nu:
- Selv de dårlige bøger, hvor forfatteren tydeligvis har manglet penge til et nyt badeværelse. Det er blevet for nemt at lave en bog om kongefamilien. Man kan google sig frem, samle interview-bidder sammen fra for eksempel Billed-bladet, og så er der en bog. Den slags er ikke værd at læse, lyder dommen fra Trine Larsen.
En kronprins med følelser og tanker
Når hun glæder sig til netop Jens Andersens portrætbog, er det fordi forfatteren har fulgt og talt med kronprins Frederik gennem halvandet år. Desuden giver kronprinsens gamle venner deres besyv med.
- Fra mine egne interviews med kronprinsen ved jeg, at han er ærlig, dyb, tænksom og har følelserne med. Jeg er især spændt på at høre hans tanker om hans fremtidige rolle som konge.
- Tidligere har han fortalt om, hvordan han syntes, det var tungt. Jeg tror, han ser anderledes på det nu, hvor han har Mary ved sin side, siger Trine Larsen.
Vi har bedt Trine Larsen sortere skidt fra kanel og anbefale de bedste bøger til os, der gerne vil vide mere om medlemmerne af vores kongehus og deres bidrag til Danmarks-historien.
'Enegænger' af Stéphanie Surrugue
- Det er en fremragende bog. Det eneste, der er galt med 'Enegænger' er, at det ikke er mig, der har skrevet den, griner Trine Larsen.
Hofreporteren indrømmer blankt, at hun ikke selv ville være i stand til at skrive så personligt og begavet et portræt af prins Henrik, som den nuværende DR-korrespondent i Frankrig gjorde i 2010.
- Bogen er helt enestående, fordi netop Stéphanie Surrugue som halvt fransk kan sætte sig ind i livet for en franskmand i Danmark.
'Enegænger' giver et særligt godt indblik i prinsens liv sammen med Dronningen.
- Den går i dybden med de overvejelser, prins Henrik har haft om at blive del af en kongehus som ny og udenforstående. Erfaringer, som man har haft glæde af med de efterfølgende kommende prinsesser, siger Trine Larsen.
'Skæbne forpligter' af Prins Henrik
- Jeg synes, at de allerbedste bøger om kongehuset er bøger, hvor de kongelige selv medvirker og bidrager med finurligheder, facts og følelser. Det er jo nogle mennesker, der ellers ikke udtaler sig om dette og hint.
I denne bog beretter prins Henrik om sin barndom og ungdom. Om familien og livet i Fransk Indokina, om karrieren i fransk udenrigstjeneste i London og mødet med prinsesse Margrethe, kongefamilien og det danske folk.
Trine Larsen siger, at prinsens selvbiografi 'Skæbne forpligter' afspejler, at han er en mand med både enestående humor og en overlegen beherskelse af det danske sprog.
- Ja, jeg ved at han ofte bliver generet for ikke at kunne tale dansk, men det passer ikke. Han taler glimrende dansk, bedre end mange andre danskere. Han har et blomstrende sprog og stor indsigt, men han taler bare med stærk accent, siger hofreporteren og tilføjer:
- I det hele taget skal vi måske begynde at vænne os til i Danmark, at man godt kan tale dansk, selv om man har stærk accent.
'Kammertjeneren: 40 år i Kongehusets tjeneste' af Anker Andersen
- En vidunderlig bog om en undertippet mand fra en jysk flække, en mand der ikke rigtigt blev regnet for noget af sin familie eller i hjembyen. Og så fører livet ham via en skrædderuddannelse og militærtjeneste ind på pladsen som kammertjener for først kong Frederik den 9. og senere prins Henrik.
Bogen indeholder blandt andet historien om, hvordan Anker Andersen var på togtur med kong Frederik, da de nærmede sig Andersens fødeby. Kongen sørger for, at toget kører ekstra langsomt gennem byen, og at kammertjeneren står synlig lige ved siden af kongen.
- Kongen vidste, at hvis stationsforstanderen så Anker stå ved siden af regenten, ville det løbe som ild gennem byen. Det er da storsindet at en konge overhovedet tænker over, at det kunne betyde noget for en ansat, påpeger Trine Larsen.
Hun mener, at kammertjenerens fortælling er et eksempel på, at de bedste bøger om de kongelige er født ud af særlige indsigter i livet indenfor slottenes mure.
'Juvelerne i det danske kongehus' af Bjarne Steen Jensen
- Der er lavet et hav af sådan nogle bøger om kongehusets dit og dat. Et helt enestående eksempel fra den bunke er bogen om kongehusets juveler af Bjarne Steen Jensen.
Udgivelsen rummer masser af billeder af dronningens armbånd og ørenringe. Men det er ikke kun derfor, man skal læse den, mener Trine Larsen.
- Der er masser af spændende danmarkshistorie i bogen, fordi kronjuvelerne bliver gennemgået meget minutiøst. Mange skægge og sjove fortællinger om, hvem gav hvad til hvem og hvorfor.
'M - 40 år på tronen' af Jens Andersen
- Her har vi Jens Andersen igen. Han lavede for fem år siden en fremragende bog om dronningen i anledning af hendes 40 år på tronen, lyder det fra Billed-bladets hofkorrespondent.
Ligesom i mange andre bøger om dronning Margrethe lægges der vægt på, hvordan hun kom til verden som en lille solstråle i en mørk tid.
- Hun blev født i 1940, den 16. april, lige efter besættelsen af Danmark. Så havde folket det at glæde sig over.
Når denne bog stikker ud fra andre portrætter af Margrethe, er det fordi hovedpersonen selv kommer til orde undervejs, mener Trine Larsen.
'Philip and Elizabeth: Portrait of a Royal Marriage' af Gyles Brandreth
Trine Larsen kan ikke fordrage bøger, hvor det hele handler om, at kongehuset er for dumme og dovne og dyre.
- Skriv en kronik i stedet. Hvorfor skrive en hel bog der uden dokumentation udnytter, at det er nemt i Danmark at skubbe til misundelsen og den indre svinehund? Ja, det er dyrt at vi skal betale apanage, men 90 procent af den går jo til lønninger og indvendig vedligeholdelse af slottene, lyder det fra hende.
- Jeg vil hellere læse sådan en bog som Gyles Brandreths portræt af briternes regentpar. Bogen handler udelukkende om Elizabeth og Philips ægteskab, som lige om lidt har varet i 70 år.
Hvis man har kigget med på tv-serien 'The Crown' har det ægteskab ikke været helt gnidningsløst.
- Men det har ægteskabet for vores egen dronning og prins heller ikke været. Derfor behøver man jo ikke at gå fra hinanden, påpeger Trine Larsen.