Coronakrisen kradser, og diverse streamingtjenester er efterhånden ved at være afsøgt for fede film.
Men er du så småt ved at få firkantede øjne af skærmkiggeri, kunne det være, du skulle overveje at åbne en bog.
Måske ligger den allerede uåbnet på natbordet, hvor den har ligget, siden du fik den i julegave for tre måneder siden. Pænt pakket ind i din skyldfølelse over ikke at have læst en eneste side endnu.
Eller måske har du en masse gode intentioner om at udnytte den ekstra hjemmetid til endelig at blive et belæst menneske - men uden bøger at gribe ud efter.
Fat mod.
Vi har allieret os med Jane Andersen, instagrammeren der står bag bogblogger.dk, som her udpeger fem stærke bøger, du kan give dig i kast med, hvis du vil have krisen lidt på afstand.
- Når man sætter sig ned med god bog, så forsvinder man ind i en anden verden og lukker ned for sit eget liv og har fokus på noget andet, siger hun og fortsætter:
- Læsning kan være et frikvarter fra den svære tid, vi er i lige nu.
Amalie Langballe – 'Forsvindingsnumre'
- Den er skrevet af og om en ung kvinde, som mister sin mor. Den handler om tabet og sorgen. For at kunne mærke sig selv og for at gå ned i kroppen, har hun en del sex i denne her periode, efter tabet af sin mor. Simpelthen for at få kontakt til sin krop igen. Hun modtog i 2019 Bogforums debutantpris for bogen.
Liv Nimand Duvå - 'Rosenreglen'
- Den handler om en 27-årig kvinde, der flytter i kollektiv i skoven med kammerater og sin kæreste. Hun går i gang med et kunstprojekt, men har svært ved at tage hul på det og kommer i tanke om en traumatiserende oplevelse, hun havde som 13-årig, hvor hun ikke var klar over, at hun var genstand for den voksne mands blik.
- Den handler om selvskade og kropsskam. Og om den modne mands blik på den helt unge piges krop. Men også om, hvordan kunsten kan bearbejde nogle af de traumer, man kan have med sig. Den er vigtig i denne her tid, hvor vi snakker så meget om krop og skam.
Dy Plambeck – 'Til min søster'
- Hvis man ikke er interesseret i at få børn, kan man læse Dy Plambecks 'Til min søster'. Den starter med en fødselsscene, som er utrolig autentisk. Og fødsler er ikke dét, der ligefrem inspirerer folk til selv at få dem.
- Det er en virkelig velskrevet bog, der handler om stærke kvinder og kvindekroppen og de safter og kræfter, kroppen kan byde. Og selvom det lyder som feministisk litteratur, så synes jeg, den er værd at læse både for mænd og kvinder.
Fredrik Backman – 'En mand der hedder Ove'
Det er en stor fortælling om liv og død. Om job og kærlighed og sorg og tab. Der er garanti for gråd og grin, når man læser den.
Den handler om en bitter 60-årig mand i en mindre provinsby i Sverige. Man starter med at tænke "hvor er han irriterende. Hvad er hans problem?".
Men så får vi viklet hans liv ud og forstår langsomt, hvorfor han handler og agerer, som han gør.
Det er et lille persongalleri. Det er ham og de andre i byen, men der er alligevel store ting på spil.
John Cleland – 'Fanny Hill – en glædespiges erindringer'
- Det er en roman fra 1748 om en prositiueret, og det er ikke så politisk korrekt, men hvis man kan se bort fra det, så er det en god bog om samvær mellem mænd og kvinder på en erotisk måde.
- Den er megamorsom og lummer og fræk. Jeg har hørt flere spekulere i, om vi kommer til at se en masse coronababyer i december, og det vil jeg mene, der er risiko for, hvis man læser denne bog. Den er jo meget gammel, så alle sex-delene er omskrevet på en finurlig måde.