Lige for tiden er det bøger om vægttab og livsstilsændringer, der dominerer boghandlernes bestsellerlister. Men en usædvanlig bog om det, der foregår mellem skovens træer, har sneget sig ind på listerne og klarer sig rigtigt godt i konkurrencen med sundheds-bøgerne.
Måske fordi bogens tanker pirrer vores nysgerrighed og griber ind i de forestillinger om træer som mægtige væsener, som vi kan opleve i fx Tolkiens bøger eller Harry Potter-universet.
Forfatteren, den tyske forst-specialist Peter Wohlleben, har som sin grundlæggende påstand i bogen, at træer kan føle, tænke, fornemme, kæle og tale sammen. Det lyder som det rene eventyr, men det er et seriøst fag-litterært værk.
'Træernes hemmelige liv' er nu også blevet en del af læseplanen for DR Fagbogklubben. Listen byder desuden på bøger om afroamerikanernes historie, de frie markeders endeligt og om, hvorfor kreativitet er afgørende for vores civilisations beståen.
Februar: 'Træernes hemmelige liv' af Peter Wohlleben
Træer har også følelser, fornemmelser og hukommelse. Det er et af budskaberne i den tyske forstspecialist Peter Wohllebens bog 'Træernes hemmelige liv'. Bogen er en kærlighedserklæring til skoven. I sin beretning om træernes overraskende og hemmelighedsfulde evner trækker han både på egne erfaringer og de nyeste videnskabelige opdagelser.
Marts: 'Det sorte USA' af Jørn Brøndal
Den afroamerikanske historie er en barsk fortælling. Fra slaveriets ophør og frem til Barack Obamas tid som præsident har raceuroligheder været en del af dagsordenen – og vil også være det i fremtiden.
Kampen for frihed og ligestilling mellem den hvide og den sorte befolkning er eviggyldige temaer i det amerikanske samfund. I bogen 'Det Sorte USA' fortæller Jørn Brøndal den menneskelige og politiske historie med et imponerende overblik og indblik.
April: 'Ved Gudernes Bord' af Katrine Wiedemann
Kunst er nødvendig – og umulig. I bogen 'Ved Gudernes Bord' beskriver den danske sceneinstruktør, Katrine Wiedemann, sin kamp med kunsten, der i perioder er ved at tage livet af hende.
Katrine Wiedemann er kompromisløs i iscenesættelsen af 'Farlige Forbindelser' på Cuvilliés-teater i München, og undervejs reflekterer hun over den kunstneriske proces og forholdet mellem liv og kunst. Hun beskriver blandt andet, hvordan angst og tvivl gennembrydes af lysende klarsyn.
Maj: '23 ting man fortier om kapitalismen' af Ha-Joon Chang
De frie markeder findes ikke. Vi regulerer alting. Det er en af pointerne i økonom Ha-Joon Changs bog '23 ting man fortier om kapitalismen'. I bogen argumenterer han for, at markeder er ikke drevet af naturlove, men af politik.
Som eksempel nævner han, at mange engelske politikere i begyndelsen af 1800-tallet mente, at det var en urimelig indgriben i det frie marked, at man ville forbyde børn under ni år at arbejde på bomuldsspinderierne.
I dag er det nok en indgriben, som de færreste vil argumentere i mod – heller ikke selv om man er fortaler for det frie marked i øvrigt. I bogen giver han desuden sit bud på en mere human kapitalisme.
Juni: 'Det kreative samfund. Hvordan Vesten vinder fremtiden' af Lars Tvede
Det er vores kreativitet, der skal redde vores civilisation. Det er en af pointerne i Lars Tvedes bog 'Det kreative Samfund. Hvordan Vesten vinder fremtiden'. I bogen tager han os med gennem menneskehedens historie. Fra dengang det var de muskelstærke neanderthalere, der dominerede, til beskrivelser af hvordan homosapiens overtog herredømmet med deres åbenhed og fantasi som eneste våben. Det er de samme egenskaber tilsat en god portion kreativitet, som kan gøre fremtiden ikke bare god, men forbavsende god, mener Lars Tvede.
Læs med og deltag i debatten om bøgerne i vores online læsekreds her på litteratursiden.dk.