Bestsellerne kan være nemme nok at få øje på, når du skal vælge sommerferielæsningen.
De får den fornemme plads i butiksruden, hvorfra de lokker med deres omslag og anmeldernes flerstjernede lovprisninger.
Men hvad med alle de skjulte guldkorn, der står derude på boghylderne og bare venter på at give dig en vild læseoplevelse?
Dem, der måske aldrig fik lov til at stråle fra butiksrudens forreste parket, men som åbner verdener af selvopdagelse, underholdning og måske endda eftertænksomhed - hvordan finder du dem?
Bare rolig.
Du behøver ikke at spilde kostbar ferietid på google-søgninger - du skal faktisk bare scrolle.
Forfatter og radiovært Signe Amtoft og forfatter Victor Boy Lindholm har nemlig været så hjælpsomme at dele nogle anbefalinger af skjulte skatte med dig.
Nellallitea "Nella" Larsen - 'Kviksand' (1928)
- Denne semibiografiske roman handler om den unge amerikanske kvinde Helga Crane, der har en sort far og en hvid mor. Da hun ikke kan finde sin plads i nogle af miljøerne i USA, hverken hos de hvide eller de sorte, flytter hun i 1920'erne til København for at bo hos sin tante, forklarer Signe Amtoft.
- Og selvom der ikke er samme strukturelle racisme i 1920'ernes Danmark, som den hun oplever i USA, så bliver hun mødt af en anden form for racisme: Eksoticeringen. At blive gjort til et eksotisk objekt, fordi hun ikke er "leverpostejs-dansk", men i stedet brunere i huden end de andre i København. Danskerne i romanen fremstilles i det store hele ikke ondsindede, men nærmere uvidende og uvante til det fremmede.
- Romanen er enormt godt og lettilgængeligt skrevet og er særligt aktuel i dag. Og så er det i øvrigt sjovt at se en amerikaners fortælling om det danske samfund i 1920'erne.
Natalie Haynes - 'A Thousand Ships' (2019, engelsk)
- Natalie Haynes er en britisk historiker og standupkomiker. Romanen her tager den græske klassiker 'Iliaden' af Homer og genfortæller den fra kvindernes perspektiv, siger Signe Amtoft.
- Det er en stående (historiker)joke, at hele den klassiske historie udelukkende handler om mænd, krig – og flere mænd. Det er lidt et problem, når en stor del af vores kulturelle forståelse i høj grad bygger på de græske forfatteres værker.
- Hele romanen er selvfølgelig opdigtet, men Haynes tager også udgangspunkt i de få historiske kilder, der trods alt findes om kvinderne fra den tid. Kombineret med sit komiske talent får Haynes skabt en virkelig sjov og andre steder dødalvorlig fortælling om antikkens kvinder.
Bogen er ikke oversat til dansk, men fortjener alligevel din tid, hvis du tør kaste dig over en engelsksproget sag. Signe Amtoft anbefaler dig desuden at høre Natalie Haynes' podcast 'Natalie Haynes Stands Up for the Classics'.
Louise Zeuthen - 'Krukke. En biografi om Suzanne Brøgger' (2016)
- Baseret på gamle dagbøger og breve fra Suzanne Brøggers egne gemmer fortæller forfatter Louise Zeuthen historien om de første 40 år af Brøggers liv. Det er en fortælling om en ung kvinde, der er lidt anderledes, men som også tror på sin egen anderledeshed, hvilket er ret fint, mener Signe Amtoft.
- Den er også virkelig fræk med mange seksuelle detaljer, hvilket også er en del af Brøggers image og forfatterskab.
- Og så er det blandt meget andet en fortælling om at blive kvinde, og hvad det medbragte af intense oplevelser i den tid, hun voksede op i. Og hvordan det er at være i relation til ældre mænd, der har en holdning til, hvordan man bliver en rigtig kvinde. Også selvom mændene, selvsagt, aldrig selv har prøvet at blive lige netop dét.
- Jeg læser bogen lige så meget som en fortælling som en biografi, fordi den er så intens, eksplicit og fuld af passion. Og så føles det bare som et ekstra lag, at det, man læser, rent faktisk er Suzanne Brøggers levede liv.
Kenneth Jensen - 'Tragedie plus tid' (2015)
- Kenneth Jensen skriver fortællinger med selvbiografiske elementer fra det, man bedst kan kalde underklasse-Danmark. Men han gør det på en måde, så karaktererne ikke bliver udstillet. I stedet har man sympati for dem og griner med dem – ikke af dem, forklarer Victor Boy Lindholm.
- 'Tragedie plus tid' er en arbejdspladsroman. En slags fortælling om en nedsmeltning, hvor hovedpersonen arbejder på slagterier og dambrug, mens lysten til at skrive spirer i ham. Der en længsel til stede og et konstant sammenbrud, der lurer.
- Bogen er kort, let tilgængelig og fyldt med præcise portrætter at et udkants-Danmark, som vi ved eksisterer, men som få måske kender.
Den 64 sider korte roman er udkommet både på forlaget Antipyrine og sidenhen på Gyldendal i en udvidet udgave, der hedder 'Tragedie plus tid gange ni'. Det er den første version, Victor Boy Lindholm anbefaler.
Ingvild Lothe - 'Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø' (2015, norsk)
- Ingvild Lothe er en ung, norsk forfatter, og bogen her er en digtsamling. Lothe er sindssyg god til at skrive one-liners, og hendes digte er derfor både meget korte og præcise, men også meget tilgængelige. Også for dig, der ikke normalt læser digte, lover Victor Boy Lindholm.
- Der er en bred skrøbelighed i hendes digte, som jeg tror, mange unge vil kunne relatere til. Den dér skrøbelighed, der opstår, når man hele tiden veksler mellem at skulle engagere sig i verden omkring én, men samtidigt at være ung og derfor endnu ikke har fundet sin plads i verden.
- Ingvild Lothe er en vildt dygtig digter – og så er hun også bare virkelig, virkelig sjov. Sjov på den dér måde, hvor man som læser tænker: "Åh, det lyder hårdt – men det lyder kraftedme også sjovt". Hun kan gøre sine tanker og problemer patetiske og derfor også sjove.
Bogen er ikke udgivet på dansk, men du kan sagtens gå ombord i den norske version. Den er udgivet af forlaget Afvpress og kan downloades her.