For mange af os bliver sommerferien nok ikke helt, som vi havde planlagt.
Men selvom du måske havde glædet dig til udlandseventyr, kan du da trøste dig med, at ikke alt behøver at være anderledes i årets sommerferie på grund af corona.
For hvis du er typen, der plejer at pakke en bog eller fem i kufferten, er der i hvert fald én ting, der sagtens kan blive, som det plejer – også selvom omgivelserne er de danske strande og sommerhuse.
Det vrimler nemlig med stærke titler på bogreolen for tiden, og de råber på at blive læst i din sommerferie.
Vi har derfor fået instagrammer Jane Andersen, der står bag bogblogger.dk, til at sortere i udvalget og fremhæve de fem bedste og stærkeste bud på, hvad du kan læse i solen de kommende uger.
Og hvis du ikke vil købe flere bøger, eller du ikke når at bestille nyt hjem fra bibliotektet, har hun i øvrigt også en anbefaling til dig.
Stine Pilgaard – 'Meter i sekundet'
- Den har allerede taget landet med storm og sælger supergodt, og det forstår jeg godt. Romanen handler om at flytte fra den ene del af landet til en anden og om at falde til – også i sproget – for vi følger en yngre kvinde, der flytter fra København til Vestjylland med sin kæreste, hvor hun bliver brevredaktør på lokalavisen.
- Det er en meget interessant roman, og i bogen finder man både brevkassesvar og sjove og poetiske sangtekster. Det lyder måske mærkeligt, men det giver rigtig god mening. En af sangteksterne ('Fortabt er jeg stadig') kommer faktisk med i den næste højskolesangbog.
Tine Høeg – 'Tour de chambre'
- Det er en ret ny bog, men jeg har allerede læst den to gange, og det har jeg, fordi den er ligesom sushi eller et godt glas vin; man kan godt komme til at sluge den i én mundfuld, hvis man ikke passer på. Romanen er nemlig sat op på siderne, så det ligner digte, og derfor er den ret hurtigt læst.
- I 'Tour de chambre' følger man en 33-årig kvinde, der ser tilbage på, dengang hun boede på kollegie for ti år siden. Så hvis man selv har boet på kollegie, vil man sagtens kunne genkende noget af den energi og synergi derfra. Men overordnet handler den om venskaber, forelskelse, hemmeligheder og begæret efter at skrive, så det er en bog, der kan fange mange læsere.
Fire noveller fra Novellix
- Det her er ikke en roman, men en lille æske med små noveller fra et relativt nyt forlag, der hedder Novellix, hvor man køber fire noveller i en æske, der er lidt mindre end en almindelig bog i omfang, så den er oplagt at tage med ud i haven.
- I den nyeste æske fra maj finder man de danske forfattere Tine Høeg, Josefine Klougart, Thomas Korsgaard og Jacob Skyggebjerg.
- Det er en rigtig god måde at få en smagsprøve på nogle forskellige og nye forfatterstemmer, og så kan det jo betyde, at man får lyst til at kaste sig over nogle nye forfatterskaber. Jeg havde for eksempel ikke læst noget af Jacob Skyggebjerg før, men det har jeg fået lyst til nu.
Rasmus Nikolajsen – 'Barnevognshaiku'
- Rasmus Nikolajsen er digter, og ham har jeg faktisk selv til gode at læse. Men jeg glæder mig meget til at læse hans nyeste, 'Barnevognshaiku', efter jeg hørte ham tale om den og læse op af den på Instagram.
- Han skrev den, da han var på barsel, og her besluttede han sig for skrive et haikudigt – altså de der helt korte digte – hver gang han gik tur med barnevognen. Bogen er især en hyldest til naturen, og han er virkelig god til at beskrive, hvordan naturen skifter med årstiderne.
'At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme'
- Denne bog er skrevet af en række hjemløse, der var på skriveworkshop over en årrække, og det er der kommet den fineste bog ud af – og hvis man køber den, støtter man SAND, De hjemløses Landsorganisation.
- Deres tekster kredser især om opvækst, venskaber og det at slutte fred, og de er skrevet ud fra en "jeg husker"-formel med den amerikanske forfatter Joe Brainards værk 'I remember' (1970) som forlæg. Det er stærk læsning.
- Et citat fra bogen er for eksempel: "Jeg kan huske min mors morgenvækning med havregrød og varm citronte". Det emmer jo af tryghed og hygge, men lige bagefter kommer så: "Jeg kan huske den bedøvende lugt af benzin".
Find en klassiker fra reolen frem
- Hvis man ikke når at få bestilt en ny bog fra biblioteket, så vil jeg anbefale, at man læser en skelsættende bog, som man læste for mange år siden. Jeg har netop selv genlæst Tine Brylds trilogi 'Pige Liv', som jeg læste første gang, da jeg var omkring 14 år gammel.
- Det var en kæmpe oplevelse igen at læse om den første kærlighed og ulykkelige forelskelse, men jeg kan slet ikke huske alt det om 80'ernes bz'er-liv i København, for det var jeg slet ikke klar til at forstå dengang. Jeg hæftede mig mere ved pigen, der fik bryster og menstruation. Det kan naturligvis være, at det bliver en fuser at genbesøge en bog, men for mig var det sjovt.