Uanset hvilken anmeldelse, bogen om Jakob Scharf ’Syv år for PET. Jakob Scharfs tid’, får i aviserne, har PET sørget for, at den har fået den bedste reklamesøjle overhovedet: Et fogedforbud.
Det konkluderer tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitiet og tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen i sin anmeldelse af bogen i Ekstra Bladet.
Og bogen, der er skrevet af Politikens journalist Morten Skjoldager, har også allerede givet anledning til stor palaver.
Først nedlagde byretten på PET's opfordring fogedforbud mod den, men da Politiken i protest trykte bogen i sin fulde længde, bad PET byretten om at ophæve forbuddet igen.
Og nu er bogen i handlen og har fået en varm modtagelse hos anmelderne.
Tidligere PET-chef: Bogen ikke farlig
Bonnichsen, der om nogen må siges at have kendskab til maskinrummet i PET, skriver om bogen, at den er ”en særdeles grundig og overordentlig flot gennemarbejdet journalistisk beskrivelse af en vigtig periode i nyere tids terrorhistorie” og kvitterer med fem stjerner.
- Der skal faktisk ret meget til, før en tidligere operativ chef i PET føler spænding i beskrivelse af tjenestens operationer. Morten Skjoldager fører os her helt ind i PET’s operationsrum, hvor man time for time kan følge terroristerne på vej mod målet, JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København, skriver Bonnichsen.
Men at bogen skulle indeholde oplysninger, der kunne skade PET's operationer, forholdet til samarbejdspartnere eller bringe personer i fare, betvivler den tidligere PET-chef.
- Det er nok de tætteste beskrivelser, jeg nogen sinde har mødt fra en tidligere PET-chefs side, men vel næppe afsløringer, der skader rigets sikkerhed eller skaber rimelig formodning om et strafbart forhold.
Morderne var tæt på
Jyllands-Postens Tage Clausen kan ikke få armene ned og giver bogen seks stjerner. Fra sin plads i JP/Politikens hus, der spiller en central rolle i bogens beskrivelse af det mislykkede terrorangreb på avishuset i 2010, er Tage Clausen rystet over, hvor tæt ”morderne har været på os.”
- Det er ganske enkelt spændende og medrivende læsning, ikke mindst for os, som er ansat i denne virksomhed og dermed indtager en ret betydelig plads. I de pågældende år har der jo været op til flere planlagte attentater, som er blevet forhindret, og der har været et heldigvis mislykket mordforsøg mod en af vore bladtegnere, Kurt Westergaard.
At det indimellem er rene tilfældigheder, der forpurrer terrorplanerne, bidrager bare til gyset, tilføjer han. Og at der tillige er terroranslag, som aldrig kommer til offentlighedens kendskab, gør ham trods alt fortrøstningsfuld.
- Vi konstaterer gysende, at de nok er bedre til at håndtere terrorister end til at håndtere en bogudgivelse.
Blanding af dygtighed og held
Også Berlingske hæfter sig ved, at det er en blanding af dygtighed og held, som langt hen ad vejen holder Danmark terrorfri og kalder bogen ”sober” og ”velinformeret”. En af bogens styrker er PET's brug af kilder og bestræbelserne på at beskytte dem, skriver anmelder Christian Brøndum.
- Bogen viser, at menneskelige kilder har større værdi i kampen mod terror end den ellers meget omdiskuterede brede elektroniske overvågning af borgernes kommunikation.
Han giver bogen fire stjerner og konkluderer ligesom sine kolleger, at bogen ikke røber operative hemmeligheder, men at den alligevel giver et både ”skræmmende og fascinerende indblik i en dødalvorlig virkelighed i Danmark”.
- Med eller uden fogedforbud giver bogen et værdifuldt bidrag til diskussionen om, hvordan Danmark beskytter sig mod terror.