Der var mistanke om et terrorangreb. Et angreb rettet mod hjemvendte danske soldater.
Sådan siger tidligere PET-chef Jakob Scharf i bogen 'Syv år for PET' om en sag fra 2012, hvor de involverede parter aldrig blev dømt for terror, men for våbenbesiddelse.
Men selvom de tre mænd aldrig blev dømt, fortæller Jakob Scharf i bogen om den konkrete mistanke dengang:
- Vi havde efterretninger om, at de havde planlagt at angribe danske soldater, som var vendt hjem fra Afghanistan, siger Jakob Scharf i bogen.
Det har ikke tidligere været sagt fra officiel side, hvor man mente, at tre mænd i 2012 skulle have planlagt at udføre en terrorhandling.
Våbenhandel på Hareskov Station
I sagen havde Politiets Efterretningstjeneste (PET) sat en agent ind for at sælge to AK-47-stormgeværer med tilhørende ammunition til de mænd, som PET vidste havde efterspurgt våben i en periode.
Kort tid efter, at en PET-agent havde lavet en våbenhandel med en dengang 22-årig mand på Hareskov Station nord for København, slog PET til i en aktion og anholdt i alt tre mænd.
Herefter udsendte PET en pressemeddelelse.
- De anholdte er foreløbig sigtet for ulovlig besiddelse af automatvåben og tilhørende ammunition, men mistænkes ligeledes for at have været i færd med at forberede en terrorhandling, stod der i pressemeddelelsen.
Terroranklagen begyndte dog at smuldre, og PET kunne ikke løfte bevisbyrden.
Gruppen blev derfor kun tiltalt for forsøg på ulovlig våbenbesiddelse.
Blev ordnet med en agentoperation
Men i dag fortæller Jakob Scharf i den nye bog, hvad man i PET frygtede.
- Efterretningerne gik på, at det skulle ske inden for få dage. Vi ville have styr på det, og det ordnede vi med en agentoperation, hvor vi sendte en politimand i marken og på den måde sikrede, at det var en politimand, som leverede våben til dem. På den måde vidste vi, hvilke våben de havde fået fat i, og vi kunne pille ved våbnene, så de ikke fungerede, siger Jakob Scharf i bogen.
Det var fremme allerede under retsmøderne i 2012, at PET havde en agent i sagen.
Det nye i bogen med Jakob Scharf er, at den tidligere PET-chef udpeger det mål, PET havde fået efterretninger om.
Dokumentaren ”Islamisk Stats Danske Soldater”, som DR sendte i september, beskriver, at de to mænd flere gange havde forsøgt at skaffe sig våben, og at de kom i Københavns salafistiske miljø.
En beskrivelse, Jakob Scharf også bakker op om i bogen.
Navnene på to af de tre dengang terrormistænke dukkede desuden op i DR Nyheders dokumenter fra en læk i Islamisk Stat, der i februar 2016 afslørede navne på over 1.800 personer, som har ladet sig rekruttere til terrororganisationen.
Ifølge DR Nyheders oplysninger blev de to dræbt i Syrien i henholdsvis 2014 og 2015 i kamp for Islamisk Stat.
DR Nyheder har kendt til indholdet af bogen i noget tid, men har valgt først at gengive indholdet, efter at PET har opgivet at opretholde fogedforbuddet.