Konnichiwa! 5 fænomener fra japansk popkultur du vil elske

Pokémon, Super Mario og Tamagotchi. Der er mange grunde til at elske japansk popkultur. Denne guide sikrer, at du ikke overser nogle af de bedste oplevelser.

Cosplay og tegneserien 'Dragon Ball' er blandt favoritterne, når Japan-entusiast Victor Alring guider dig til japansk popkultur. (© Getty Images / Dragonballofficiel.com)

Pokémon og sushi.

Japan har i flere årtier beriget os med både underholdning og rå fisk søbet i wasabi og soja.

Men der må være mere til landet i øst end blot sushi og en lille gul ven med en lynformet hale.

Oh yes.

Vi har bedt Victor M. Alring, Japan-entusiast og hovedarrangør på Japan-konferencen Genki, der i weekenden åbner dørene til Farum Arena, guide dig til noget af det bedste i japansk popkultur.

Film

Om du allerede er fan af japansk popkultur eller ej, har du med stor sandsynlighed allerede hørt om særligt Hayao Miyazaki og hans eventyrlige tegnefilm.

Har du ikke allerede stiftet bekendskab med de magiske tegnefilm, er der timevis af underholdning at finde, hvis du dykker ned det legendariske tegnefilmstudie Ghiblis arbejde.

Er det for uoverskueligt, så har Victor nogle konkrete tips:

- Stort set alt fra Ghibli (tegnefilmsstudie, red.).

- Det er svært at vælge bare én Ghibli-film, da alle er gode på hver deres måde, og de kan nydes af både børn af voksne.

- Klassikere inkluderer dog: 'Det Levende Slot' (2004), 'Min nabo Totoro' (1988), 'Chihiro og heksene' (2001), 'Kiki den lille heks' (1989) og 'Prinsesse Mononoke' (1997).

- Der er dog mange flere fantastiske film fra Ghibli, så det er bare med at få dem set!

Du kan i øvrigt se 'Det Levende Slot' på DR Ultra lørdag 29. juli kl 20:00

Tegneserier

Manga er en tegneseriestil, som du muligvis har hørt om før. Egentligt betyder ordet bare 'tegneserie' på japansk, men uden for Japan bruges betegnelsen for den meget karakteristiske tegnestil i japanske tegneserier.

Der findes utallige universer indenfor manga-genren med op til flere hundrede udgivelser hver.

'One Piece', der i hovedtræk handler om en sørøver, der drømmer om at blive sørøverkonge og finde en helt særlig skat, kaldet One Piece, er et eksempel på netop sådan et univers:

- Personligt er 'One Piece' ikke min favoritserie, men den er humoristisk, let at sætte sig ind i, og der er nok afsnit til at holde én kørende i flere uger.

- Karaktererne i serien er også meget forskellige, hvilket gør, at den er dragende, og næsten alle kan finde mindst én karakter, de kan relatere til. Desuden, hvem elsker ikke pirater?

Dragon Ball

​To af de store kommercielle supertankere indenfor japansk popkultur er Pokémon og Dragon Ball. Begge universer handler, meget kort sagt, om at redde verden mod onde magiske væsner ved hjælp af gode magiske væsner.

Hvor Pokémon startede som et gameboy-spil fra bl.a. folkene bag det ultimative japanske videospil, Super Mario, har Dragon Ball-universet taget sin start i et tegneseriehæfte tilbage i 1985.

Begge universer er dog siden hen blevet udgivet i alverdens formater. Senest så Pokémon eksempelvis dagens lys i en mobilversion, der fik folk i alle aldre til at jage de små lommemonstre verden over.

Bedst kendt er dog nok universernes anime-adaptioner. Det vil sige de animerede film (tegnefilm) baseret på de japanske tegneserier.

- Mange kom nok ind i miljøet (omkring japansk popkultur, red.) grundet anime, men hvilken anime, der har 'fortryllet' folk, afhænger meget af generationen.

- I helt gamle dage var det anime som Astro Boy og Captain Tsubasa, mens det for min generation var DragonBall, og efter mig var det Naruto- og Bleach-generationen.

- Son Goku er en klassisk karakter elsket af Dragon Ball-fans og kendt selv af folk, der aldrig har set ét eneste afsnit af DragonBall.

- Mange andre er kommet tæt på, men Son Goku er i en klasse for sig, og hans popularitet har gjort, at han selv den dag i dag anses som et ikon for anime.

(© Scanpix)

Cosplay

Om du er fan af My Little Pony, Dragon Ball eller Marvel-universet, så er der uden tvivl en cosplay-subkultur, du kan blive en del af.

Selve ordet 'Cosplay' blev opfundet af japaneren Nov Takahashi tilbage i 1984.

Ikke for at beskrive en japansk tradition, men derimod i beskrivelsen af udklædningsfænomenet han oplevede til World Con i Los Angeles - en stor konference for science fiction-fans.

Her var de dedikerede fans klædt som deres favoritkarakterer i imponerende, hjemmelavede kostumer.

​- Det er en forkortelse for 'Costume Play' og er en aktivitet, hvor man klæder sig ud som en karakter fra anime eller manga, typisk i et købt eller hjemmelavet kostume.

- Årsagerne til, hvorfor folk klæder sig ud, kan være mange, men der er ingen tvivl om, at dem, der gør det, også elsker det.

(© KJC Photography)

Events

​Over hele verden - og også flere steder i Danmark - findes der events, hvor folk, der elsker Japan, mødes og deler deres kærlighed til kulturen.

Mange af disse events kaldes for en con, som er en forkortelse af det engelske 'convention', der bedst oversættes til 'konference' på dansk.

- Det ville være underligt, hvis jeg ikke nævnte Genki, da det jo er vores con, men vi er langt fra den eneste anime/cosplay-con i Danmark.

- Der er derfor mange chancer for at tage til et sted, hvor man kan mødes med andre folk, der deler ens måske stadig spirende interesse for anime, manga, cosplay eller andet.