Kender du dem? 4 fantastiske film der er baseret på krimier

Hollywood elsker også en god krimi. Her anbefaler krimiforfatter vidt forskellige filmatiseringer, der byder på rendyrket ondskab og mystik.

Javier Bardems rolle i Cormac McCarthy-filmatiseringen 'No Country for old Men' var med til at gøre filmen uforglemmelig.

Husker du 'Da Vinci mysteriet', 'Mænd der hader kvinder' og 'Sleepers'?

Mange af de krimier, der gennem årene har kunnet ses på storskærm er faktisk baseret på bøger.

I anledning af Krimimessen i Horsens i weekenden, får du krimiforfatteren Michael Katz Krefelds fire yndlingskrimier, der har fundet vej til filmens verden.

Jackie Brown

- Den kan noget både som bog og film. Normalt, når man adopterer bøger til film, så kan filmen gå hen og tage over, men her synes, jeg stilen er meget den stil, som forfatteren også skriver i.

- Den er tro mod forfatterens stemme. Quentin Tarantino (filmens instruktør, red.) er god til at fange hele den stemning, der er i bogen og få den over i filmen.

Instr. Quentin Tarantino, 1997. Baseret på Elmore Leonards roman 'Rum Punch' fra 1992.

Mystic River

- Her er vi i en helt anden boldgade.

- Jeg kan enormt godt lide Dennis Lehanes bøger, og udover de er meget spændende, så virker han til at være meget inde i de her overgrebssager, og man bliver også klogere på, hvordan systemet foregår i USA omkring den slags. Hvad det har af konsekvenser for både ofre og familier. I forhold til filmen synes jeg Clint Eastwood (filmens instruktør, red.) lavede et eminent cast.

- Den måde Sean Penn udtrykker den smerte over at have mistet sin datter og Tim Robbins som den her fyr, der blev udsat for overgreb i sin barndom, som han lider under. Og man bryder sig ikke rigtigt om hans person. Man tror, han måske selv har lavet et overgreb. Så synes jeg bare, Clint Eastwood bliver bedre og bedre til at lave film. Jeg håber, han bliver ved.

Instr. Clint Eastwood, 2003. Baseret på romanen af samme navn af Dennis Lehane.

Gone Girl

- Bogen, der på dansk hedder 'Kvinden der forsvandt' er en fantastisk bog af Gillian Flynn. Men den var hypet helt vildt meget, så der gik faktisk lidt, før jeg gad læse den.

- Men det gjorde jeg så, og hun bruger det berømte greb, hvor det hele er iscenesat af hende, der er forsvundet. Jeg kunne sagtens læse den igen, for det er sådan en god oplevelse. Jeg vil gerne snydes igen, hvis man kan sige det sådan. Man ved nemlig ikke helt, hvem man skal holde med.

- Filmen havde så et fantastisk cast med Ben Affleck som den her meget glatte fyr, og det gør han helt vildt godt. Instruktøren David Fincher har gjort det så godt, og jeg synes generelt, det er super lækkert, det han laver. Han har formået at få den konstruktion, der er i bogen, hvor det hele er lidt en leg op på film.

- Kvinden har sat det her puslespil op, og det klædte virkelig bogen at blive lavet til en film.

Instr. David Fincher, 2014. Baseret på romanen af samme navn af Gillian Flynn.

No Country for Old Men

- Det er min personlige favorit. Bogen 'Ikke et land for gamle mænd' af Cormac McCarthy bliver man ret bidt af som en moderne western.

- Det er en kamp mellem det gode og det onde med en ubehagelig seriemorder, der går og slår ofre ihjel med en kvægpistol. Han giver dem en patron for panden. Det er en moderne måde at fortælle de her krimier. Og så ser vi Tommy Lee Jones i hovedrollen. Han er på vej på pension, så han har set ondskab før.

- Der er en scene, hvor han ved, at drabsmanden er inde på et motelværelse, og han vælger ikke at gå derind. Han har en fornemmelse for ondskab, og det viser filmen. Der gør Coen-brødrene det godt.

Instr. Joel og Ethan Coen, 2004. Baseret på Cormac McCarthys roman af samme navn.