I morgen kan du købe dig til kuldegys i biografen. Der er der nemlig premiere på thrilleren 'Snemanden', der er baseret på den norske bestsellerforfatter Jo Nesbøs populære krimi af samme navn.
Som opvarmning til premieren har vi bedt kulturjournalist og kulturkommentator i DR, Niels Frid-Nielsen, komme med sit bud på nogle af de mest vellykkede filmatiseringer af nordiske krimier.
Han mener, at dét at filmatisere en roman er noget af det sværeste, man kan begive sig ud i. Men hvis man som instruktør gerne vil lykkes med den svære øvelse, er det vigtigt, at man gør romanen til sin egen, mener Niels Frid-Nielsen.
- Instruktøren skal droppe al ærefrygt og tænke 'min film skal leve i sig selv, selvom man ikke kender romanen'. Bogen skal være det stillads, den står på, men den skal stå selv, og det er netop instruktørens fortolkning af bogen, der er interessant, siger han.
- For mig er det vigtigste, at det er en god film, ikke at den er 100 procent tro mod bogen.
Mord i mørket
'Mord i Mørket' fra 1986 er Sune Lund-Sørensens filmatisering af Dan Turèlls krimi af samme navn. Filmen blev en kæmpesucces og Dan Turèlls helt store folkelige gennembrud, fortæller Niels Frid-Nielsen.
'Mord i Mørket' handler om en journalist og detektiv, spillet af Michael Falch, der forsøger at opklare mord med tilknytning til narko- og værtshusmiljøet på Vesterbro og Frederiksberg.
- Michael Falch og Dan Turèll er et godt match. Filmen er på kanten til det kuriøse, men bestemt underholdende. Den har hele kavalkaden af danske folkeskuespillere på rollelisten – blandt andet Ove Sprogø som gangster. Den banede vejen for den moderne danske krimifilm og blev en kæmpesucces. Samtidig giver den en god skildring af det gamle Vesterbro, før speltfamiliernes indtog, siger Niels Frid-Nielsen.
Mænd der hader kvinder
Filmen er instrueret af danske Niels Arden Oplev og baserer sig på Stieg Larssons første roman om researcheren og hackeren Lisbeth Salander og erhvervsjournalisten Mikael Blomkvist, der sammen skal prøve at opklare et over 40 år gammelt mord på en bare 16-årig pige.
- Filmen holder i virkeligheden bedre end bogen. Den har en stor intensitet, og nogle steder bliver det næsten en splatterfilm. Der er også nogle stærke scener med Lisbeth Salander, og vi ser for første gang i filmen, at hun rummer noget utrolig stærkt, siger Niels Frid-Nielsen.
– I Larssons bøger ligger interessen på Blomkvist. Men Niels Arden Oplev skal have credit for at sætte Salander i fokus og vise hende som et fantastisk feministisk ikon, der både er farlig og følsom, sexet og oppe på de teknologiske højder. Hele det temperament, hun har i filmen, ser vi ikke i bogen. Uden Salander havde det bare været endnu en krimifilm, som havde været glemt i dag.
Du forsvinder
Den aktuelle film 'Du forsvinder' er Peter Schønau Fogs film baseret på Christian Jungersens roman fra 2012. En psykologisk thriller, der handler om en skoleleder, der begår bedrageri på sin skole, er sin kone utro og ryger ud i en social nedtur. Da man finder ud af, at han har en hjernetumor, bliver filmens store spørgsmål, om han var uskyldig i 'gerningsøjeblikkene' på grund af tumorens indvirkning på hans personlighed.
- Det er en meget, meget fin roman, der også som film er løst rigtig fint langt hen ad vejen. I mine øjne er det måske årets film herhjemme. Den tager en svær problemstilling inden for hjerneforskning og gør den til et håndgribeligt retssagsdrama, siger Niels Frid-Nielsen.
- Samtidig sætter den spørgsmålstegn ved, om man kan forlade sin bedre halvdel, hvis personen er blevet syg og til 'en ubehagelig anden', så man kan sætte sig ind i dilemmaet. Og så er Trine Dyrholm fantastisk i rollen som skolederens kone.
Nordkraft
Ole Christian Madsens filmversion af 'Nordkraft' er fra 2005 og baseret på Jakob Ejersbos prisbelønnede roman. I filmen følger vi tre unge i stofmiljøet i Aalborg. Filmen bliver også Thure Lindhardts store gennembrud.
- Det er et fremragende socialrealistisk kollektivdrama, før den slags blev populært. Samtidig udspiller den sig i Aalborg, og det var også et gennembrud i forhold til at vise, at man også kan lave film udenfor København. Det er en hæsblæsende film med fuld knald på – og det er også første gang, Jakob Ejersbo nåede ud til et større publikum, siger Niels Frid-Nielsen.
- Ole Christian Madsen formår at lave et kollektivt portræt af en gruppe unge, der bliver et generationsportræt af det ukendte, skjulte Danmark, vi frygter. Men han formår at gøre det, så de kriminelle kommer ind under huden på os, så de bliver mennesker for os, og det havde vi ikke set før på film.
Headhunterne
Den norske instruktør Morten Tyldum har filmatiseret Jo Nesbøs roman 'Headhunterne', der har danske Nikolaj Coster-Waldau i en central rolle. Filmen handler om en headhunter i Norge, der lever et jetsetliv og supplerer sine indtægter ved at finansiere kunsttyverier.
- Jeg er vild med Jo Nesbø. Han laver virkelig spændende kriminalromaner, der handler om det norske samfund, og 'Headhunterne' handler både om den nye overklasse, headhunting og kunsttyverier. Samtidig ser vi Nicolai Coster-Waldau, inden han blev Game of Thrones-helt. Så det er en god mulighed for at se, hvad en af vores bedste skuespillere kan i en anden rolle og en anden genre, siger Niels Frid-Nielsen.
- Lige når det kommer til Jo Nesbø, kan jeg være skeptisk overfor filmatiseringer, fordi han er så god i sin persontegning og til at skabe spænding inde i personerne. Derfor tænker man: Kan det nu løses lige så godt som i romanen? Men her lykkes det rigtig godt.
'Snemanden' har premiere i de danske biografer torsdag.