5 kultfilm som har banet vej for mystisk seriesucces

"Stranger Things" er seneste eksempel på, at VHS-guldalderen er i høj kurs. Her anbefaler vi fem 80'er-klassikere, der er stilistiske ledestjerner. Og knaldgod underholdning.

Børn, der bliver udsat for mystiske begivenheder, der er alt andet end børnevenlige, synes at være ét gennemgående tema i flere af 80'ernes store filmperler. Og walkie-talkier, bmx-cykler, ufoer og mange andre ting (Foto: Fra Netflix)

Ordet periodedrama er gerne forbeholdt film med galante herrer i pudderparykkker og fagre ungmøer på slotte.

Men begrebet dækker også film og tv-serier, hvor skål-hår, synthpop og fjernsyn med V-antenne skal skabe den helt rigtige stemning. Det er lige præcis, hvad Netflix' successerie "Stranger Things" gør.

Tv-serien omhandler en lille amerikansk by i Reagan-tidens USA, hvor en gruppe børn befinder sig i centrum af en række mystiske begivenheder, der er alt andet end børnevenlige.

Den måske største årsag til succesen er seriens mange referencer til eventyrfilm, komedier og gysere fra 80'erne. Og den står ikke alene. Den er bare én ud af film og serier, der kipper med hatten til favoritterne fra firserne. Her har DR Kultur plukket en række anbefalingsværdige filmoplevelser ud, som bare venter på at blive genset - eller opdaget af en ny generation.

Stand By Me

Omdrejningspunktet i "Stranger Things" er vennegruppen, der bliver bragt tættere sammen i deres eftersøgning af deres forsvundne ven. I kultfilmen "Stand By Me" finder en gruppe børn et lig. Historien udfolder sig i lige dele krimimysterium og skildring af overgangen fra barn til voksen - og mindeværdige præstationer fra blandt andet River Phoenix og Kiefer Sutherland.

Instr. Rob Reiner, 1986, 89 minutter, er tilgængelig på dvd.

Close Encounters of the Third Kind

Der står malet Steven Spielberg ud over retrobølgen og især "Stranger Thing"s inspirationskatalog. Instruktøren har lavet nogle af de mest ikoniske firserfilm fra genren (og har produceret 2011's firserhyldest, "Super 8"). En af højvandsmærkerne fra guldalderen er denne film, der skildrer mødet mellem et rumvæsen og en hamrende almindelig jordbo.

Instr. Steven Spielberg, 1977, 137 minutter, er tilgængelig på dvd.

E.T. the Extra-Terrestrial

Atter er vi i Spielberg-land. Historien om drengen, der er på mission for at redde et rumvæsen fra at havne i kløerne på de forkerte, er vidt berømmet. Filmen er blevet en klassiker - hvilket ikke mindst skyldes en legendarisk 'cykeljagt' - og venskabet på tværs af solsystemer har mejslet sig ind i bevidstheden hos mange fans.

Instr. Steven Spielberg, 1982, 115 minutter, er tilgængelig på dvd.

The Thing

På en polarbase opdager et hold forskere, at de ikke er alene, og at det betyder, at de må finde overlevelsesinstinkterne frem. Det er den ufortyndede handling i scifi-gyseren, som instruktøren John Carpenter står bag. Den stemningsfulde musik er skabt af Ennio Morricone. I de fleste af sine film har John Carpenter faktisk selv skabt musikken. Flere af dem er iøvrigt er gået hen og blevet klassikere - på film og i musik. Her kan man blandt andet nævne "Halloween", "Assault on Precinct 13" og "They Live".

Instr. John Carpenter, 1982, 109 minutter, er tilgængelig på dvd.

Scanners

Vi bliver i skrækgenren. Her gælder det en række mennesker, der har tankens magt til, hold nu fast, at få deres fjenders hoveder til eksplodere. Den helt særlige stemning af horror, sammensværgelse og livagtige special effects lavede hurtigt en kultfilm ud af David Cronenbergs klaustrofobiske værk.

Instr. David Cronenberg, 1981, 103 minutter, er tilgængelig på dvd.

OBS: I første udgave af artiklen havde vi skrevet, at John Carpenter står bag musikken til 'The Thing', men det er naturligvis Ennio Morricone, som flere vakse brugere har påpeget.