27 organisationer går sammen: Sexisme og magtmisbrug skal stoppes nu

Nyt stormøde skal udmunde i et adfærdskodeks mod sexisme og magtmisbrug.

Katja Holm håber, at stormødet ender med et dokument, som definerer et godt arbejdsmiljø (Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Den danske film- og teaterbranche samles kl. 11 til stormøde på Filminstituttet i København for at diskutere det psykiske arbejdsmiljø.

Prominente navne som Trine Dyrholm, Pilou Asbæk, Ghita Nørby og Nikolaj Coster-Waldau er blandt 1.400 branchefolk, som ved årets begyndelse underskrev et #timesup-manifest, som kræver et opgør med seksuelle krænkelser og sexisme.

- Selvfølgelig kan man lave regler for god opførsel. Det burde ikke være nødvendigt, men der er sket et skred, det må vi erkende, fortæller formanden for Danske Skuespillerforbund, Katja Holm.

Katja Holm håber, at stormødet mellem 27 brancheorganisationer ender med en konkret definition af, hvad et godt arbejdsmiljø er.

- Det er vigtigt for os at tale med den samlede branche. Ét er, at vi som forbund og foreninger er enige om, at det her skal der ændres på. Men det er rigtigt væsentlig, at de mennesker, der rent faktisk står ude på de enkelte arbejdspladser, tages med på råd, så vi kommer hele vejen rundt. Ellers bliver alt det, vi laver, intet værd, mener hun.

Derfor bør mødet udmunde sig i et dokument med et adfærdskodeks, påpeger hun.

- Det er vigtigt, at der findes nogle regler, der giver et fælles sprog. Så bliver det ikke længere op til den enkelte at sige ’åh, jeg føler nu, at du gør et eller andet forkert’. Så kan man sige, at 'de regler, vi har aftalt, dem har du ikke overholdt’, forklarer Katja Holm.

Herhjemme er blandt andre Peter Aalbæk fra Zentropa blevet anklaget for upassende adfærd overfor kvindelige ansatte.

Filmproducenten vendte tilbage til filmselskabet, efter Arbejdstilsynet ikke kunne konstatere nogen arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet.