Han virker som en helt almindelig dansk studerende: 25 år, iført hættetrøje, jeans og kondisko og netop ved at færdiggøre sin kandidatuddannelse som revisor ved Copenhagen Business School. Alligevel er Finn Andersen ikke, som studerende er flest, for han har et helt specielt studiejob.
Finn Andersen spiller nemlig computer på professionelt niveau og er i dag en af de bedste i verden til skydespillet Counter-Strike, som spilles i hold. Det er en hobby, der blev til et arbejde, og som nu fylder mere, end de fleste kan forestille sig.
Selv beskriver Finn Andersen sit job som surrealistisk, og som en af de bedste counterstrikere i verden har han en månedsløn, som de færreste kan matche.
Sporten buldrer frem
Finn Andersen – der går under spillernavnet Karrigan – er det man kalder taktisk leder for sit hold, Team SoloMid, der består af fire andre spillere. Han er lige nu den bedste taktiske leder inden for Counter-Strike i Danmark og går for at ligge top tre i verden. Samtidig er Team SoloMid det bedste hold i Danmark, og det fjerde bedst betalte hold i verden.
Det er bestemt ikke småpenge, der er tale om. Finn Andersen vil ikke ud med, hvor meget han konkret tjener, men det er ikke uset, at spillerne på hans niveau tjener op mod 100.000 kroner om måneden.
Den amerikanske spillerorganisation, som Team SoloMid har kontrakt med, udbetaler spillernes løn, og lønnen kan betales, fordi sponsorer som Logitech og Geico poster penge i sporten. Mange penge. Esport buldrer frem økonomisk, og følge Finn Andersen står lønningerne til verdens top fem-hold til at stige med 100 % bare i 2016.
Derudover er der gevinsterne ved at spille turneringer, og eksempelvis indbragte en andenplads ved en turnering i Dubai sidste weekend Finn Andersen og Team SoloMid knap en halv million kroner.
Flere millioner ser med
Men sammenligner man spillernes løn med deres pr-værdi, så er de faktisk ikke overbetalt, mener Finn Andersen.
- Der er så mange millioner mennesker derude, som gerne vil se os spille, og der ligger en helt enorm eksponering i sporten, siger han.
I løbet af en turnering i Køln tidligere i år havde finalen 27 millioner seere på verdensplan, og Finn Andersen fik 2000 følgere på Twitter på 48 timer.
På Twitch – en ultrapopulær streamingtjeneste på nettet, hvor man kan se med, når alverdens counterstrikere spiller direkte – har Finn Andersen 40.000 følgere fra hele verden. De følger med, bare han logger ind for at træne. De allerbedste spillere på Twitch tjener omkring 5000 dollar om måneden bare på at streame – det vil sige ved siden af den basisløn, de får for at spille på et hold.
Counter-Strike kommer før alt andet
Team SoloMid træner sammen fem gange om ugen i fem-seks timer, med mindre de træner op til en turnering. Op til VM arbejdede Finn Andersen 60 timer på lidt over en uge, og det er en arbejdsbyrde, der inkluderer både træningslejre, analyse af modstanderen, opvarmning, skemalægning, træning osv.
For Finn Andersen er det tid, som skal passes ind ved siden af et fuldtidsstudie på universitetet, og han er afklaret med, at alt vægtes under Counter-Strike: både familiefødselsdage, kærester, sociale arrangementer på studiet og ferieplanlægning kommer i baggrunden, fordi sporten kræver enormt meget rejsetid.
- Engang måtte jeg droppe tre ugers undervisning på universitetet, fordi jeg skulle spille turnering i Kina. Samtidig med turneringen skrev jeg på en eksamensopgave, som jeg så fløj hjem og forsvarede, hvorefter jeg blev fløjet direkte tilbage til Kina for at spille en uge mere, fortæller Finn Andersen.
Hverdagen som professionel counterstriker er altså både hektisk og krævende, og den minder på mange måder om andre sportsstjerners hverdag.
- Man kan ikke bare sige, at man ikke har lyst eller tid til at spille i dag. Man møder jo op på et arbejde.
Pengene er kun en sidegevinst
Men selvom Finn Andersen kan tjene mere som counterstriker, end han kan som revisor, der ellers er et af Danmarks bedst betalte jobs, så er det ikke pengene, der er drivkraften for ham.
- Jeg prøver at se det som en hobby snarere end et arbejde. Det er vigtigt for mig, at jeg har den samme passion hele tiden og ikke bare tænker på pengene. Når jeg står ude til turneringer, så er det titlen og æren, jeg går efter, siger Finn Andersen og fortsætter:
- Når jeg en dag mister den drivkraft, så vil jeg ikke have lyst til at spille mere. Det er passionen, der gør, at jeg har lyst til at forbedre mig.
Mød Finn 'Karrigan' Andersen ved DR Frit Spil, som finder sted i DR Koncerthuset på søndag 27. september. Her vil det være muligt at spille en runde i Counter-Strike med ham som holdleder. Læs mere og køb billet på dr.dk/fritspil.