Computerspil gør børn og unge ensomme og asociale, fordi de isolerer sig på værelset og ikke opnår social kontakt. Eller hvad? Noget tyder på, at billedet ikke er helt så simpelt.
Anne Mette Thorhauge, der er medieforsker ved Københavns Universitet, har netop forsket i spillevaner hos de 10-18 årige. Hendes undersøgelse har vist, at flere computerspil har en gavnlig effekt på unges sociale adfærd.
- Undersøgelsen har vist, at langt flertallet af brugerne oplever spilaktiviteten som en primær eller delvis social aktivitet. Vi har også set, at jo mere de unge spiller computer i hold, des flere venner får de gennem deres spilaktivitet, fortæller Anne Mette Thorhauge.
Computerspil giver social kontakt
Anne Mette Thorhauge har blandt andet set på spillevanerne hos de unge, der spiller spil som Counter-Strike og League of Legends, som er de to største onlinespil i verden.
Spillene går på hver sin måde ud på at slå ihjel sammen med sit hold, og de er blevet kritiseret for at gøre unge asociale. Men det er ikke tilfældet ifølge Anne Mette Thorhauge:
- Unge, der spiller de her holdspil rigtig meget, kommunikerer med deres venner via computer og mobil i lige så høj grad som dem, der slet ikke spiller nogen spil, fortæller hun.
- Derimod viser det sig, at dem, der spiller andet end holdspil, eller ikke spiller så meget, de ikke kommunikerer ret meget med deres omgangskreds. Computerspillene fører altså til social kontakt.
Counter-Strike giver venner, men Candy Crush gør ikke
Af respondenterne i Anne Mette Thorhauges undersøgelse har 71 procent af de markant kompetitive holdspillere – altså dem, der primært bruger computerspil til at spille i hold mod andre hold – fået nye venner gennem spilaktiviteten. Det samme gælder for 35 procent af de moderat kompetitive holdspillere, men kun for 8 procent af de ikke-kompetitive solospillere, der slet ikke spiller mod andre.
Det er dog ikke lige meget hvilket spil, de unge spiller.
- Mens solospillerne typisk spiller Candy Crush og HayDay, så spiller dem, som vi kalder de markant kompetitive holdspillere, typisk spil som Counter-Strike og League of Legends, der er blevet kaldt ”problemspil”. Men vi kan se, at størstedelen af dem får venner af at spille, fortæller Anne Mette Thorhauge.
Solospillerne er i langt overvejende grad piger, hvorimod de kompetitive holdspillere har en stor overvægt af drenge. Det er der en forklaring på:
- Drengene ser simpelthen spillene som en måde at ”hænge ud” på. Vi har ingen grund til at tro, at de ikke fungerer socialt, fordi de spiller meget computer.
Høje krav til sociale færdigheder
Det udsagn bakker Carsten Jessen, spilforsker ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet, op om. Han har også forsket i børn og unges brug af computerspil.
- Tager vi et spil som Counter-Strike, så er det alt andet end et asocialt spil. Man skal knytte enormt tætte fællesskaber, både med det store community og til sin egen, lille femmandsgruppe, for at overleve i spillet. Det kræver et indgående kendskab til hinandens styrker og svagheder, fortæller han.
Foruden det at kunne indgå i et socialt fællesskab, så kræver de omtalte skydespil mange andre kompetencer, der er nødvendige i sociale sammenhænge. Og dem besidder de unge spillere i høj grad.
- Der er ekstremt hård konkurrence i de her holdspil, og derfor skal spillerne både forstå, respektere og coache hinanden, og de skal have et højt niveau af koncentration og vedholdenhed. Der er ikke mange andre steder, man møder så høje krav, siger Carsten Jessen, og tilføjer:
- Vi ser desuden, at spillerne er enormt venlige og ordentlige. De opfører sig pænt og retter ind, når de får en ordre, for ellers bliver de smidt af holdet. Der er meget kontant afregning i fællesskabet.
Kan modvirke ensomhed
Carsten Jessen påpeger også, at computerspillene kan medvirke til at få unge ud af ensomhed. Hvis de kan indordne sig under spillets vilkår, så kan det have en positiv effekt på unge, der ellers har svært ved at indgå i sociale sammenhænge.
- Vi har set eksempler på unge, der knap tør gå til købmanden, men som gennem computerspil såsom Counter-Strike har lært at begå sig socialt. De her spillere er ikke bange for at henvende sig til eller tale med fremmede, for det gør de hele tiden i spillet, forklarer Carsten Jessen.
Ifølge Carsten Jessen er der altså ikke grund til at tro, at de unge mangler socialt samvær, fordi de spiller skydespil på computeren.
- For forældrene kan det se ud som om, at den unge sidder isoleret på sit værelse og spiller computer. Men hvis de lytter efter, så vil de opleve, at de sidder og kommunikerer med folk fra hele verden, forklarer han.
DR Frit Spil finder sted i Koncerthuset 27. september. Her kan man prøve kræfter med både spillene Counter-Strike, League of Legends og Hearthstone, og så vil der være mulighed for at udfordre Finn 'Karrigan' Andersen, en af Danmarks bedste Counter-Strikere. Læs mere og køb billet på dr.dk/fritspil.