En russisk video på Youtube ødelagde Politiets Efterretningstjenestes andet forsøg på at sætte sporing i dronedele.
Det kom frem i Københavns Byret tirsdag i den såkaldte dronesag.
Politiet havde ellers håbet på, at gps'erne kunne bruges til at følge dronedele købt i Danmark hele vejen til terrororganisationen Islamisk Stat, som et dansk netværk er tiltalt for at have leveret droner til.
Det var en af de tiltalte i sagen, ham der kaldes Taxachaufføren, der i vinteren 2017 fattede mistanke til, at der var sporing eller aflytning i emballagen på fire dronecomputere.
Inden Taxachaufføren skulle på en tur til Tyrkiet med dronedelene i januar 2017, fandt han på Youtube en video af en mand, der åbner en æske med samme dronedel, som Taxachaufføren havde indkøbt.
- Jeg fandt en russer på Youtube, der havde den samme pakke. På videoen åbner han den og forklarer, hvad der er hvad. Hans æske var ikke forseglet nogen steder, men det var min. Der var sådan en gennemsigtig film i den ene side, forklarede Taxachaufføren.
Han fulgte skridt for skridt videoen og fandt en lille flap i æsken, som på videoen sad løst. På Taxachaufførens æske sad flappen helt fast.
- Jeg mærker på den og i midten er der blødt og resten er hårdt. Så tager jeg en kniv og tænker, at måske kan jeg få den op, men det kan jeg ikke. Så bliver jeg mistænksom. Jeg prøver med de andre pakker, og så kom der røg op, sagde Taxachaufføren.
Taxachaufføren sagde tirsdag i retten, at han blev mistænksom og lidt bange.
Det fremgår af en rapport fra PET, at politiet fra en rumaflytning af Taxachaufføren den 14. september 2017 finder ud af, at Taxachaufføren har opdaget gps-sporingen.
Det er derfor, at politiet skrider ind og anholder Taxachaufføren den 21. september 2017.
Én sporing til Tyrkiet
I byretten i København fortalte Anklagemyndigheden tirsdag, at PET også havde placeret gps-sporing i emballagen på en række dronedele, som Taxachaufføren indkøbte i 2016.
Gps'erne sender et positionssignal en gang i timen, men kun hvis genstanden med gps'en bliver flyttet.
PET monterede her gps-sporingsenheder i fire dronecomputere, men fik kun ét koordinat på én sporing den 2. januar 2017 klokken 8.42.
Koordinatet var i Tyrkiet, ude i vandet, tæt på byen Bursa, hvor en anden mistænkt i dronesagen bor - den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur.
Ved du, hvad den laver herude i Sortehavet? spurgte anklager Kristian Kirk i retten.
- Jeg har mødtes med Kadir, jeg tog over til ham. Det er muligt, jeg har haft den (dronecomputeren, red.) med tilbage igen. Jeg kan ikke huske, om jeg kom af med den først, sagde Taxachaufføren.
Taxachaufføren har forklaret i retten, at han fandt gode tilbud på droner i Danmark og tog dem med til Tyrkiet for at sælge dem til kunder og butikker i Istanbul. Til videresalget fik han hjælp af Abdulkadir Cesur, der modsat Taxachaufføren kan flydende tyrkisk.
Navnet på en advokat
De dronecomputere, der blev udstyret med gps'er fra PET blev blandt andet købt i en dronebutik i København, hvor butikkens to ejere gennem et år samarbejdede hemmeligt med PET.
DR har tidligere beskrevet, at PET havde dronekomponenterne i tre uger, før efterretningstjenesten returnerede dem til dronebutikken, så Taxachaufføren kunne afhente dem.
Politiets Efterretningstjeneste har aflyttet og overvåget Taxachaufføren i et år, før han i september 2017 blev anholdt.
Centralt i Anklagemyndighedens bevisførelse er lydoptagelser af samtaler over en krypteret app, som Taxachaufføren har ført med Abdulkadir Cesur i Tyrkiet. De to har indtalt beskeder til hinanden, og dermed er de gået ind på rumaflytninger i Taxachaufførens biler og lejlighed.
Inden Taxachaufføren skal ned og besøge Abdulkadir Cesur med dronedele i kufferten, beder Taxachaufføren om navnet på en advokat.
- Jeg skal lige have ham der advokatens navn i tilfælde af, at der skulle ske et eller andet. Det er altid godt at have, så jeg ikke bare få beskikket en eller anden.
Taxachaufføren forklarede, at det ikke var fordi, han var nervøs over at rejse med dronedelene, man at han gerne ville have navnet på en advokat, fordi han tidligere havde oplevet at blive anholdt for menneskesmugling for at give en mand et lift fra Danmark til Sverige.
"De har virkelig brug for dem"
Gennemgående for retssagen mod Taxachaufføren, der er terrortiltalt sammen med to andre mænd, er aflytninger af Taxachaufføren og dokumenter fundet hos de tre tiltalte.
Alle tre tiltalte erkender at have købt forskellige dronedele, men nægter ethvert kendskab til, at de skulle ende hos Islamisk Stat.
I en samtale i bilen mellem Taxachaufføren og hans kone i sommeren 2017, hvor Islamisk Stat er under pres, nævner Taxachaufføren, at 'de er ved at miste Raqqa'.
Kort efter siger Taxachaufføren:
- Jeg håber, at de der kameraer virkelig bliver et godt våben for dem. De har virkelig brug for dem.
Taxachaufføren forklarede i retten, at han med den sætning mente, at det ville blive en god forretning for dem i Istanbul, der skulle købe hans kameraer.
Han nægter ethvert kendskab til, at dronedelene skulle ende hos Islamisk Stat.
Anklagemyndigheden mener, at den danske terrorist Basil Hassan har været hovedfiguren i det danske netværk, og at han har bestilt dronedele gennem det tyrkiske mellemled Abdulkadir Cesur.