Visitationszoner skal lægge låg på bandekonflikt – men 'løser ikke problemerne med Pusher Street'

Peter Hummelgaard vil snart præsentere nogle værktøjer, der kan 'normalisere Christiania'.

Politiet har oprettet visitationszoner og vil i den kommende tid være massivt til stede på især Christiania, efter en 30-årig mand mistede livet i et skyderi lørdag. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Skuddrabet på Christiania i lørdags er den foreløbige kulmination på en bandekonflikt, som er eskaleret over de seneste tre måneder.

Konflikten udspiller sig mellem på den ene side rockergruppen Hells Angels og på den anden den forbudte bande Loyal to Familia.

Begge grupperinger deltager i hashhandlen i København og sælger blandt andet på Christiania.

I forsøget på at lægge en dæmper på konflikten og volden har Københavns Politi mandag indført to visitationszoner på henholdsvis Christiania og et område af Amager samt et dele af Nørrebro og nordvestkvarteret.

- Det er et værktøj, som vi har set blive brugt i stort set alle verserende bandekonflikter de senere år, fortæller DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

Den ene visitationszone dækker Christiania og en større bid af Amager:

Når der oprettes en visitationszone, kan politiet tjekke lommer på alle inden for et bestemt geografisk område uden at have en "begrundet mistanke".

Det kan blandt andet stresse hashhandlerne og banderne, ligesom det kan afholde kunder fra at købe hash i zonerne, fortæller Trine Maria Ilsøe.

- Jeg tror, det her er det første værktøj, og at der i den kommende tid vil blive hevet endnu flere frem, for eksempel højere straffe, siger hun.

Den anden visitationszone dækker det meste af Nørrebro og en stor del af nordvestkvarteret. Banden Loyal to Familia plejer at holde til i dette område:

Enighed om, at Pusher Street skal lukkes

Christianitterne, politiet og regeringen er enige om én ting: Pusher Street på Christiania skal ikke længere være centrum for hashhandlen på fristaden.

- Pusher Street skal lukkes. Pusher Street vil blive lukket, siger Justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Tidligere på måneden spærrede maskerede beboere Pusher Street på Christiania. Blokaden var kun kortvarig, men på et fællesmøde søndag aften besluttede et flertal af christianitterne, at den berygtede gade skal lukkes. (Foto: © -, -/picture-alliance/dpa/AP Images)

Men de er endnu uklart, hvordan det skal ske, og den helt store udfordring bliver at lukke Pusher Street, uden at hashhandlen og kriminaliteten rykker andre steder hen.

- Tidligere, når man har forsøgt at stoppe hashhandlen på Christiania, er den rykket ud til andre områder i København. Så længe der er købere, vil der også være sælgere, siger Trine Maria Ilsøe.

Det estimeres, at hashhandlen på Christiania omsætter for omkring en milliard kroner årligt, fortæller hun.

Visitationszoner er ikke svaret

Justitsminister Peter Hummelgaard anerkender, at man er nødt til at sætte ind med flere forskellige værktøjer, hvis hashhandlen ikke skal rykke et andet sted hen.

- Der kommer til at blive lanceret nogle værktøjer på den relativt korte bane, som jeg ikke vil uddybe i dag, men som helt klart vil få en effekt i forhold til også at kunne accelerere planerne om en normalisering af Christiania, siger han.

- På den lidt længere bane handler det grundlæggende om, at Christiania skal være et bykvarter i København ligesom alle andre bykvarterer, hvor lov og orden hersker.

Han understreger, at visitationszonerne er blevet oprettet på baggrund af NSK's vurdering af, at der er en verserende bandekonflikt.

- Visitationszonerne skal bruges til at deeskalere den konfliktoptrapning, der ellers måtte være.

- Men de er jo ikke et svar på problemerne i Pusher Street, problemerne på Christiania eller problemerne med bandekriminalitet i almindelighed.

Hashhandlen på Christiania har trukket et spor af vold og kriminalitet efter sig siden 1980'erne. Det kan du læse mere om her.