Danmark slår endnu engang rekord i vindenergi, og 42 procent af Danmarks samlede strømforbrug kommer nu fra vindmølleenergi. Det viser en rapport, som Klimaministeriet har offentliggjort.
Men rekorden giver ikke anledning til den store jubel hos direktøren i Dansk Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre.
Han forklarer, at for meget vind er skyld i overskydende energi, og at det er et problem, at Danmark ikke kan sælge strømmen, fordi nabolandende selv har masser af vindmøllenergi.
Politikerne skal se at komme ud af starthullerne med nogle løsninger, siger han.
- De danske politikere skal simpelthen komme i gang med at tage nogen beslutninger. De har vidst det her meget meget længe, siger Asbjørn Bjerre.
- Politikerne skal støtte EU’s energiunion, der har til formål at lave gode transportveje til handlen med strøm i hele Europa. Og så skal de sørge for at få åbnet med gode forbindelser til Tyskland, så strømmen kan flyde frit frem og tilbage, siger han.
For meget strøm presser priserne i minus
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) deler ikke vindmølledirektørens bekymring for problemer med den grønne strømdeling.
- Det er heldigvis mindre end én procent af tiden, at vi har decideret negative elpriser i Danmark. Så problemet er ikk så stort, siger han.
- Men det bliver større i fremtiden, og derfor er det vigtigt, vi får etableret et større elmarked med de omkringliggende lande, så Danmark får bedre muligheder for at komme af med strømmen, når der er stor produktion og samtidig modtage strøm fra, når vinden ikke blæser her, siger han.
Hvad betyder negative elpriser?
- •
Når det blæser rigtig meget i Danmark - for eksempel som det gjorde under stormen Egon - producerer vindmøllerne så meget strøm, at der er mere, end Danmark selv kan bruge. Det vil sige, at producenterne skal betale for at komme af med deres strøm. Da Egon rasede faldt prisen på strøm til negative priser - de lå mellem minus 1,5 og minus 3 øre per kWh i Jylland og på Fyn. Kilde: ing.dk